Kitajski kruh
"Naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha!"
Koredelina je nabrala gobe. Po moji oceni jih je manj kot 2 kg. Ni napisala, da jih bo jedla, želela je vedeti, kako se jim reče.
Če smo zelo natančni, zakon ne predpisuje, da smemo nabrati gobe samo za uživanje. Lahko jih naberemo samo za oči, kot Kordelina. Nabrala jih je kot simbol jeseni.
In kolikorat jih VI prinesete iz gozda, resda za prehrano, brez katere bi najbrž tudi preživeli.
Kolikorat na najdišču naberete lepe, zdrave in trde jurčke, jih odtehtate 2 kg , ostale pa pustite naslednjemu nabiralcu. In tisti dan, ko je letina res prekrasna, pustite vse gobe nad 2 kg v naravi, samo zato, da je ne siromašite.![]()
Nisem bogvekak gobar, vendar lahko rečem, da še nihče ni videl v gozdu gobarja s tehtnico, da bi prenehal pri tistih zanamenitih 2 kg. Vi jo nosite s sabo?![]()
Koliko od vas se je pripravljeno odreči karžlju, ki ves lep, kot polna luna žolt ,ždi med travo pod kostanjem, čeprav vam je jasno, da je tako dejanje prepovedano ? Koliko vas je prepričano, da bo tisti za vami dovolil, da bo ta karželj ( Amanita Cesarea) razpadel v naravi ?
Mar nihče od vas med nabiranjem gob ne odreže kake neznane in doma v knjigah pogleda njihovo ime in uporabnost? Kje končajo tiste gobe ? Ni to poseg v naravo ?
Koredelina po mojih kriterijih na naredila ničesar narobe. Samo namebnost nabranih gob je spremenila. Najbrž tistih gob ni iztrgala iz narave iz objestnosti, njen greh je tolikšen kot vaš in moj, ko sedemo za mizo, s krožnikom juhe, v katerem plavajo koški lisičk in jurčkov. ![]()
Kot pravi Balaševič " Princip je isti, sve su ostalo nianse !"![]()
Vesnych, ne opravičuj malih grehov.......................to je tak prikladen izgovor..............malo premisli. Sploh je pa ni nihče obsojal, prej lahko rečemo, da so bila to prijazna opozorila. Ki pa res ne škodijo.
Veš, vesnych, ta čas, ko nabereš košaro lai dve, pohodiš še množico drugih, da o poškodbah podgobij (in še česa) ne govorim. Tako pač je, pa če to vemo, si to priznamo ali pa ne.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Kitajski kruh

Suzanine palačinke