30. nov 2010 11:28
naor, celo moja tašča pravi, da sem taka snaha..

. Ko še nisem bila snaha, mi je nekrat rekla, ko je zaznala, da me nekaj "tišči", pa ne rečem, namreč: V tej hiši lahko vsakomur vse v obraz poveš, ampak moraš vzeti v zakup, da bodo tudi tebi vsi vse povedali z enako mero. Torej je bil temelj enakopravnosti posatvljen.
Drugi pa je bil, ko mi je priznala, da je bila v veliki krizi, ko je ugotovila, da njen sin z mano misli resno, da se je v njegvoem življenju pojavila pomembnejša ženska od nje. Njen razmislek je bil, tako mi je povedala: ali gre v bitko za sina, ki ga bo itak izgubila, ali pa raje začne razmišljati drugače in me sprejme z odprtimi rokami in dobi tako še tretjega otroka v družino ... Izbrala je to zadnjo možnost.
Je pa res, da tudi takšni odnosi terjajo določeno mero kompromisov. Če nič drugega, pri njej bom vedno cenila to, da se ni nikdar vpletala v najine odnose, in vnuki pri njej nikdar niso imeli potuhe.
Vsak od nas ima svoje štose, tudi ona jih ima in jaz enako, ampak te razlike je treba sprejeti in z njimi živeti, ne pa jih po nepotrebnem potencirati.
Moja mama, ki se s taščo ni kdo ve kako dobro razumela, mi je za popotnico dala njeno izkušnjo: ni nujno,da imaš taščo rada, a spoštuj jo kot mater tvojega izbranca.
Prvi preizkus strpnosti pri nas je bil ob rojstvu prvega otroka, glede krsta. Jaz nisem bila za to, ona pa si je to želela. Ko sem vprašala moža, kaj on meni o tem, mi je rekel, da mu je vseeno in naj se medve zmeniva. Sva sedli, se pogovorili, povedala mi je, zakj si to tako zelo želi, in sem ji dovolila, da to spelje, a brez mojega sodelovanja. Tako je tudi bilo, le župniku sem morala potrditi, da vem za dogajanje, da kasneje ne bi bilo problemov. Enako je bilo pri hčeri. Meni ta kompromis ni škodil, njej sem pa neizmerno veselje naredila.
Saj, tile odnosi so taka zanimiva tema. Ne samo med snahami in taščami, tudi med hčerami in mamami (kot so mamini sinki so tudi mamine - in četove - punčke, kar zan tudi zelo obremenjevati odnose). Da o odnosih do vnukov ne govorim.
Meni je to prav zanimivo branje, veliko različnih pogledov smo natresli tule.
Lep dan vsem še naprej, mamamia
mamamia