Kaj jutri za kosilo?

tema je zalepljena

Ognjič je napisal/a:

Mamka Bršljanka je napisal/a:

presenečate me! ne morem verjet, da imate čas kuhat taka kosila med tednom ... kako?!? po koncu službe grem po tamala v vrtec in ob 16:15 smo doma, ob 16:40 je mož že doma in najkasnej ob 17:00 mora bit kosilo že na mizi. Sam medtem moram pa poskrbet, da imata tamala kaj za počet, sicer mi visita za vratom in potem je kosilo namesto z warp brzino, s polžjo in ne gre nikamor ... da ne govorim o tem, da mora bit že vse doma v hladilniku ...

Mamka Bršljanka

Če bi se to dogajalo pri meni, bi naredila tako: tistih 25 minut do prihoda cenjenega gospoda bi pocartala juniorčka, povprašala, kako so se imeli v vrtcu in katero novo pravljico oz. pesmico sta se naučila, vse to bi z veseljem vsi skupaj povedali tudi dragemu očku v 8 minutah od njegovega prihoda v topel domek, potem pa bi dragi očka in juniorja še kakšno sami rekli, prinesli mamici kak krompir oz. solato iz shrambe/vrta, pogrnili mizo, pripravili krožnike...in čez pol ure bi vsi 4 dobre volje sedli za mizo. 

Tako nekako... In kaj bi se zgodilo, če bi ti zbolela in bi se tisto "mora biti ob 17.00 na mizi" sfižilo?

Sicer je bilo pri nas danes še dopustniško vlačenje sem in tja in smo imeli v času kosila za zajtrk palačinke, narejene pretežno z mineralno vodo, ker je zmanjkalo mleka.

Ognjič

Jaz jo zelo dobro razumem. Imam tudi sama dva majhna otroka in isto tempiranje, služba, vrtec, dom. 

Ni stvar v temu, da kosilo "mora" biti ob 17.00 na mizi, ker ji kdo drži pištolo na čelu, pač pa zato, ker vsi pridejo domov lačni. Veste, kaj otroci dobijo v vrtcu za popoldansko malico? Pri nas je kak dan sokec v tetrapaku (in nič drugega), naslednji dan trda hruška (ki jo seveda nihče ne poje in jo odložim v košarico za sadje, kjer dozori čez kakih 10 dni, da je dovolj mehka), kak dan jogurt (ki ga ne pojejo v vrtcu, pač pa nam ga dajo za domov, ko pridemo po otroka ob 16.00 in čez)...

...in ko prideš tako domov je zelo težko cartat dva otročka, spraševat kaj so delali in katere pesmice so se naučili, ker je...enostavno kaos. Preobut, preoblečt, lulat, umit roke, preoblečt sebe iz službenih oblačil in medtem ves ta speed zaradi kosila...norija. Seveda je pa tudi dosti odvisno od samih otrok. Pri nas hčerka bolj potrpežljivo prenaša lakoto, sin pa postane neverjetno siten in jokav, neutolažljiv. 

Mi zato ne delamo kosila, pač pa otroka dobita popoldansko malico (poleg tistega, kar prinesemo iz vrtca, jima naredim kak sendvič, toast, skuto, kako domače pecivo, zavitek, včasih kako jajce). To nam velikokrat omogoča tudi, da gremo zelo hitro ven, na zrak in se igrat. Malica je hitro narejena in hitro snedena, tako da smo ob 17.00 že lahko zunaj za kako urico, urico in pol. Potem naredim večerjo (okoli 19.00). Seveda to ni 5 hodov, je pa vedno nekaj toplega (testenine, riž, kako meso na žaru, zelenjavna priloga, kruh, včasih nakuham čez vikend kaj, kar potem pogrejem in jemo s polento ali skuham mineštro in pogrejem, včasih, če je grdo vreme in ne gremo ven, jo skuham po popoldanski malici in je do večerje nared...). 

Seveda pa to pomeni, da morava z možem med službo poskrbeti za en obrok. Otroka kosilo jesta itak v vrtcu. Ti si pa, če ti iskreno povem, dosti na boljšem, ker imaš moža doma ob taki uri. Računaj, da moj pride precej kasneje, največkrat pride ko je večerja na mizi, dostikrat si jo pa mora tudi pogret (40 urni delavnik je samo še oddaljen spomin....) in moram od prevzema otrok v vrtcu, do malice, do popoldanskih aktivnosti in največkrat tudi večerje vse sfolgat sama. 

Mi smo ugotovili, da nam taka organizacija časovno (poudarjam, da samo časovno) najbolj ustreza. Mogoče bo drugače, ko bosta otroka večja 

Kljub temu, da je pri nas drugačna večerja (veliko ljudi se nam čudi, ker jemo kuhano večerjo, ker sami pojedo jogurt, mlečni riž ali kaj takega - vendar so to navadno taki, ki imajo ob 15.00 obilno kosilo na mizi), imata otroka popolnoma normalno težo (celo bi rekla, da spadata med suhe), možu pa moram itak podkrepit vse in po večerji si vzame še kako sadje, sladico, kak kos čokolade, kak jogurt, kak piškot), ker je suhec in bog ne daj, da ne poje take večerje, ker bi naslednji dan že delal luknjo na pasu. 

TanjaG.

včeraj: testenine s tunino omako, zeljnata solata, sladoled(čokolada in limona)

danes:kosilo s prijateljico, ki je prišla na obisk iz oddaljenega kraja v restavraciji

lp

ledenka_

Jaz pa Ežoja pogrešam

karnak

Danes (in včeraj) pri nas:

Včeraj: pašta fižol, breskve

Danes: goveja juha z zdrobovimi žličniki, zelenjavno-mesna rižota, temno zelen, precej grenek radič v soalti, ravno primeren za kombinacijo z rižoto. Pozneje popoldan bo  in še kaj, na sosednjem hribu, pa pregled, kaj ponujajo stojnice na ploščadi pred hotelom.

rimljanka

danes: bučni polpeti in kumarična solata s paradižnikom - vse domače

za sladico pa palačinke z nutello - ostanek od včeraj:

SOBOTA:

Praženo zelje s korenčkom, pečene marinirane perutničke, zelena solata:

Pozdravček!

Danes: zarebrnice, rižota, mešana solata, malinovi maffini

breskva

Danes kranjske klobase, ržen kruha, paradižnikova solata s še nekaj stročjega fižola, ki je ostal od včeraj.

Posladek, ki je bolj grenkega priokusa - hektolitri vročega zeliščnega in sadnega čaja, saj sem staknila en hud prehlad!

msegov

španska tortilja (hrepeneči spomini na dopust), veliiiiiko solate z maminega vrta, kapučino

Sonja

Pita iz šampinjonov in sira, pita s paradižniki in mocarelo, zelena in paradižnikova solata.

Tinky Binky

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?rimljanka
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti