Kulinarika.net - blog: Damika in odvajanje od dude

Damika in odvajanje od dude

blog: dogodki / ostali dogodki, avtor: pravljicna 

Vse se je začelo že pred Damikinim rojstvom. Damikina mama namreč ni ena izmed tistih, ki strogo reče: "Ne, moj otrok pa že ne bo imel dude!" Kar pa spet ne pomeni, da je hotela za vsako ceno detetu vsiliti dudo. O, to pa že ne.

Torej ... še pred rojstvom je mama kupila dudo. Lično zapakirano v škatlico. Danes se sicer ne spomni zakaj s seboj v porodnišnico ni odnesla tudi dude (mogoče je slišala, da so v porodnišnici absolutno proti dudam). Kakorkoli. Dete se je rodilo. Mama si je mislila, da tiste tri dni bo pa že nekak zdržala brez "štofla". 

Jah no ... Mogoče celo bi. Če bi dete prišlo samo na svet (tako pa so ga morali prisilno vzeti iz "mamahotela"). In če bi bivanje v bolnišnici res trajalo samo tri dni. Tako pa ... so mamo strašno boleli šivi, ena krota od sestre na oddelku je nagnala celo paniko, da pa "s takimi bradavicami pa res ne morete dojiti in ji uturila nastavke za dojenje - mimogrede, ko sta mama in Damika prišli k sebi, se je dete dojilo čist brez problemov tudi brez nastavkov, več kot eno leto), po carskem rezu že po pravilu ni mleka .. vsaj prve dni, pa če smo čisto iskreni sestre na oddelku niso bile v nobeno pomoč. Ne detetu, še manj pa mamici. 

In se je zgodila tista usodna noč. Ko se je dete zbudilo sredi noči (ob 3.00) in se dojilo in dojilo in dojilo in dojilo ... in dojilo. Ko je bila ura 6.00 je Damikina mama (z novorojenčkom na prsih) v solzah poklicala Damikino babico in ukazala; "Prekuhaj to šmentano dudo in mi jo prinesi. Najbolje kar takoj. Jaz ne morem več."

In tako je duda postala stalna spremljevalka nove družinice. 

Hitro je mama ugotovila, da ni hujšega kot ponoči v temi po sobi iskati dudo (Damika je bila cel ekspert kako dudo vreči/pljuniti čim dlje od posteljice. In je kupila še 3 dude. Tako je bila ena vedno na dosegu roke. 

Ampak dude tu in tam dobijo noge.In je spet potrebno kupiti nove. In se mami zgodi, da kupi (čisto nehote) dudo, ki se v temi sveti. In jo prvo noč skoraj fršlok, ko se zbudi in pogleda proti kinderpetu, pa tam malo nad ograjico lebdi en mini tini NLP (beri: dete, ki se je zbudilo, se povzpelo ob ograjici in čaka, da se ga mama ali ata usmilita). 

No in potem Damika zraste. In postane velika punca. Ki - po atijevo - ne potrebuje več dude. "Poglej, kako krive zobke že ima. Dejmo dudo stran!" Skoraj vsak dan mam sliši ta stavek. "Pa kar nima krivih zobkov!" trdi mama. 

Čez čas pa le popusti. "Ampak jo boš ti uspaval, da veš!" In jo res ati uspava. Precej joka in uničenih atijevih živcej je bilo potrebnih (mama se je preventivno odstranila na varno), a je šlo.

Naslednje tri dni sta oba - in ati in mami - skakala do stropa od navdušenja. Četrti dan pa je dete zakuhalo na 40 stopinj. In se je zdelo mami malo prehudo da bi vztrajala pri "NIČ DUDE"!

Ampak  ... zdaj je tudi mama ugotovila, da bi res bilo fajn, da dete ne bi imelo dude. IN je zadnjič na sprehodu, ko sta šli mimo kamnitega leva, rekla Damiki: "O, lej, ko ima lev zlomljeno dudo (pred hišo imajo tri leve in vsak ima v ustih dudo - vsi otroci iz vasi prinesejo levčkom dudo.) A vidiš?" In je mala bučka rekla: "Ooooo ... zlomla se je."

"Ja, Damika. Duda se je zlomila, zdaj je pa lev žalosten. A bi mu dala ti svojo dudo, da ne bo več žalosten?" 

"Ja, bom dala dudo!"

Mamo je spet skor fršlok. Vsa navdušena je Damiko takoj odpeljala Domov po dude. Ponosno je atiju obelodanila načrt, a je ponos malo upadel, ko je dete izjavilo: "Ena duda za levčka, ena duda za mene!" Ati pa mama sta se le žalostno spogledala in skomignila z rameni. 

Mama še ni čisto vrgla puške v koruzo. Do levčka je še dooolga pot. Bom že prepričala Damiko. 

A kaj, ko je tako, da če se Damika odloči, se pač odloči. Konec debate. Ena duda levčku, ena pa njej. Za vsak slučaj je ta drugo dudo vzela s seboj in jo ves čas držala v rokah. Da je slučaaaaajno ne bi mama dala levu. In še naslednje tri dni jo je pazila, ko punčico svojega očesa. 

 

 

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4353

Objavljeno 28.2.2017 ob 17:41

Sicer fletno za prebrati ob , izraz "krota od sestre" pa vsekakor ni ne primeren ne duhovit, pravzaprav je žaljiv, brez zamere.

pravljicna  

kuha že od: 27.10.2015

Št. objav: 43

Objavljeno 28.2.2017 ob 18:25

Nič ne zamerim. To je pač tvoje mnenje. Moje pa je takšno, kot sem zapisala. Temelji pa na eni izmed mnogih izkušenj, ki jih ne bi smelo biti. In se tiče ene same med. sestre, nikakor pa ne vseh po vrsti.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 10942

Objavljeno 1.3.2017 ob 0:23

Vesel

Oh, okoli dude, imamo tudi mi zgodbo, ko je bil mlajši sin star dobro leto, smo šli na dopust v Bovec in seveda, tam je kar tako, mimogrede, ker je imel ze kar nekaj zobkov, zgrizel tri dude. Itak, da smo takoj leteli v lekarno po novo, ampak, ko je bila ze četrta duda fuč, smo rekli-KONEC, dud ni več v trgovini, ker si jih vse zgrizel, nimajo več. Seveda je bilo kar nekaj joka, ampak se je kar kmalu potolazil , ko smo mu ves čas govorili, da ni dude nikjer več nobene. Po prihodu domov, na dudo še pomislil ni več, takrat smo ugotovili, da je bil ta dopust zelo koristen tudi zaradi tega , ker je bilo z dudo konec. Starejši sin pa dude ni imel nikoli, pač pa svoj prstek, to je pa tezje odvaditi, kot dudo, verjemi.

Trixi  

kuha že od: 23.9.2003

Št. objav: 13836

Objavljeno 24.3.2017 ob 8:58

Luštn blog. Moja hči se je morala odvaditi dude, ker je nismo našli in je čisto lepo prenesla. Pri sinu smo pa cucelj odstrgli in rekli, da jo je sosedov pes prigriznil. Je bil malce jezen, še bolj pa na psa, ampak pomagalo je.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 2761

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Kaj danes za zajtrkgligor
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti