Kulinarika.net - blog: Zgodovinski ulov

Zgodovinski ulov

Gremo na lignje

blog: dogodki / kulinarični dogodki, avtor: anamarija1 

Kako laik postane strokovnjak

Ko sem bila mlada, lepa in "šlank" in v tretjem mesecu nosečnosti, me je mož povabil na lov lignjev. Kako sem bila navdušena, sem komaj  čakala  stopiti na barčico! Morala sem sicer paziti, da  mi ne zdrsne in zletim v morje, čeprav sem bila suhica...

Pazljivo sem se usedla in poslušala malo teoretičnih nasvetov, kako je treba loviti lignje. Prvič sem imela v rokah pripomoček za lovit lignje oziroma "pescafondo"- svinec z laksom. V bistvu je bilo potrebno tole reč vreči v morje in močno potegniti proti sebi, dokler nisi začutil trzanje lignja. Ja, ja je zgledalo zelo komplicirano ampak kaj je zame komplicirano? Nič...vse se da, če je le velika želja in  trdna volja.

Na Ronku je bilo trinajst čolnov na razdalji približno 30-50  metrov, drug do drugega, z istim namenom: loviti lignje. Očitno je možu bilo nerodno, kajti okoli so bili le strokovnjaki lova na lignje, ampak  sploh niso vedeli kdo je prišel in kaj jih še čaka...S takim žarom sem  metala "pescafondo" in to tako daleč, da sem skoraj zadela sosednji čoln. Mislila sem, da je treba metati tako kot če igraš rokomet.... Nato zavriskam od veselja, zdelo se mi je, da sem začutila, da je nekaj trznilo! Mož kriči: "Daj no potegni, hitro potegni ven!" Od vznemirjena se mi je zdelo da je ful težko, ampak hitela pa sem, da mi slučajno ne uide. Nakar so se vsi okoli nas ustavili in me gledali, kaj za vraga bom potegnila ven. Ni bilo za verjeti, da že po slabih petih minutah sem ujela pol metrskega lignja, no ja, 50 centimetrskega, da se lepše sliši....Na naši barki se je pričelo majati, mož pa je zakričal, naj hitro vržem noter "pescafondo", ki sta vedno v paru. Ubogam ga in dobim "dvojčka"....joj, koliko me je ta špricnil, vsa črna sem bila.

Okoli nas pa začudenje češ, jah, "neumnemu kmetu večji krompir"... Oni so me gledali, jaz pa hitela lovit. da mi ne bi kak ušel. Mojster iz Pirana je rekel, takih velikih  že leta ni srečal.

Tako sem bila požrešna, imela sem že polno gajbo lignjev, en mi je hotel zbežati in mu nisem dovolila, hop,sem stegnila roko in ga z prijela, tak komad je bil...

Med drugim sem tudi vso okolico pošteno zabavala, tisti dan sem bila v centru pozornosti.

Nič čudnega,  saj sem bila strup za lignje....

Ko sem začela pisati ta blog sem se spomnila na mamof, saj se že dve leti meniva, kako bova šli na lignje...

Ko sem jih počistila pa sem se spomnila na Ati zlati.

                                                                               

 

Zagotovo bi se smejal, če bi prebral blog in videl te slike...

 

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

motovilčica  

kuha že od: 29.12.2009

Št. objav: 230

Objavljeno 10.10.2011 ob 0:24

Joj Anamarija, si me nasmejala. In priznam, čisto malo ti zavidam, da si bila lignjem tako všeč, da so skoraj skakali v tvoj čoln :).

Zame je bil prvi (in za nekaj časa zadnji) lov na lignje skoraj mučen, a zelo dragocen. Vsa utrujena in nastresirana in vajena računati aktivnosti za vsako minuto dneva sem pred nekaj leti prišla na Korčulo. In prvi večer smo šli z družinskimi prijatelji lovit lignje. Sem mislila, da bom umrla, ker dve uri nisem počela drugega kot metala pescafondo in predvsem čakala :). Menda se pri tej aktivnosti ne sme niti brati, ker ti sicer kak ligenj uide :). Kar mešalo se mi je ob misli, kaj običajno doma vse naredim v dveh urah, tu pa le čakam. Ujela cela dvalignja in se naposled zavedla, da sem si očitno malo ušla z vajeti, če ne morem dve uri uživati v miru, naravi in (skoraj) brezdelju. Od takrat sem se nekoliko umirila, a vendar še ne dovolj, da bi šla drugič lovit lignje.

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 11.10.2011 ob 17:24

Motovilčica, takrat sem imela krompir. Še dvakrat sem šla, da poskusim ali mi bo uspelo kakega lovit, vendar je bil lov skromen.

Baje, da ko loviš lignje, moraš biti tiho, in to je zame res težko... štiri ure biti tiho? Sicer če imaš srečo kot sem jo jaz imela, hitro mine.

Čez dva tedna bodo baje pri nas lignji in verjetno bom se pridružila "ribičem". Morda pa pade še kak blog z originalnimi slikami.

lp!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 6840

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?naor
MOJ vrteta
Kaj danes za zajtrkgligor
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti