Pustne jedi

Kakšne jedi pripravljamo za pusta

članek: kulinarika, avtor: Dr. Fun Manču

Hopsadri, hopsadra, pustna nedelja

Lan' smo b'li krofov sit, letos pa zelja

Pust je čas norčij, maskiranja, razsajanja, ki je razširjen po vseh krščanskih in mnogih nekrščanskih deželah. Izvira iz poganskih navad; naš Kurent npr. preganja zimo in kliče pomlad v deželo. Podobne kurente pa najdemo tudi v nekaterih drugih slovanskih deželah.

Če vas zanima, kako smo nekoč pustovali, si oglejte naš blog.

Zato bi pričakovali, da obstaja spisek jedi, ki so jih uživali naši predniki in sedanjiki v pustnem času. Spisek pa je kratek. Karnevalska hrana mora biti mastna, ocvrta in posuta s sladkorjem. Na spisku so krofi, (krhki) flancati, miške, ocvirkovka, špehovka, ocvirkovi štruklji, za obed pa svinjina, koline in zlasti izdelki iz suhega mesa. Tipični pustni jedi sta tudi kislo zelje in kisla repa.

Jogurtove miške

 

Med tujimi kulinarikami omenjamo pečene sladkorne palčke, donutse (ameriške krofe), omlete, nedavno pa so se vrinili na spisek hamburgerji, cheeseburgerji, »vroči psi«, pizze, kandirano sadje, vatirani sladkor in druge vrste fast foodov. Tak izbor je razumljiv, ker se večina hrane na karnevalih nudi na štantih in jo ljudje hitro pospravijo. Čedalje redkeje pa naletimo na nekoč priljubljene čevapčiče in ražnjiče, bureke in na nekatere domače jedi, kot so zavitki, preste, štruklji in cmoki. Globalizacija je prevladala tudi v kulinariki.

Seveda se na pustne dni popije tudi izredno veliko alkoholnih pijač, največ piva in vina. Priljubljeno je kuhano žganje in kuhano vino.

Vse to pa ne pomeni, da si petičneži ne privoščijo tudi imenitnejše hrane. Po evropskih in ameriških obalnih vodah pluje za pustne dni veliko turističnih ladij, kjer strežejo vse kaj drugega, kot so pizze in »vroči psi«. Turistična ladja Carneval Cruises postreže s nadvse pestrimi jedilniki. Na teh ladjah strežejo kvalitetne zrezke, sveže morske sadeže, vrhunske specialitete in najboljša vina. Posebni menuji so namenjeni otrokom in bolnikom, ki se držijo diete. Zares, za bogataše je dobro preskrbljeno.

Zavozlani flancati

 

Ni potrebno opozarjati, de je pustna hrana nezdrava ali celo škodljiva, ker v njej prevladujeta maščoba in sladkor. Nekdaj so jo uživali lačni ljudje, ki so potrebovali dodatne kalorije, današnji »delavec« pa sedi za računalnikom in pritiska na tipke. Zraven se redi. Zato jejmo tipične pustne jedi samo v manjših količinah, prenajedanja pa se izogibajmo. Eden ali dva krofa ne bosta nikomur škodovala.

Pustnemu torku sledi pepelnična sreda, dan postenja in omejevanja hrane. Pogoste so ribje jedi. Pri nas pepelnični dan ni posebno priljubljen.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecveronika65
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti