Kulinarika.net - članek: Ruska kuhinja

Ruska kuhinja

članek

Ruska kuhinja sodi brez dvoma med velike evropske kuhinje, čeprav je zunaj Rusije manj znana kot, denimo, francoska, italijanska ali kitajska. Na kakovost katerekoli kuhinje sta vplivala razširjenost in bogastvo aristokracije - te pa v stari Rusiji ni manjkalo. Vdajala se je kulinaričnim užitkom, medtem ko so mužiki jedli kruh s čebulo, zelnate juhe in slabe ribe.

Ena od posebnosti ruske kuhinje v tem, da je nanjo bolj malo vplivala kuhinja drugih narodov razen sosedov. Boršč je prišel iz Ukrajine, šašliki iz kavkaških dežel, začinjena juha pa iz Armenije. Toda vsem tem deželam je vladal ruski car. Iz zahodne Evrope izvira manj jedi, med njimi slavna govedina Stroganov, ki jo je pred dvesto leti odkril francoski kuhar grofa Stroganova (zanj najbrž ne bi več vedeli, če se ne bi njegovo ime ohranilo v jedi). Danes je seveda tudi ruski jedilnik, tako kot večina sveta, sprejel pico in "fast food", v marketih pa prodajajo zmrznjeno hrano, polproizvode, jušne kocke, praške za omake in instant jedi.

Ruska kuhinja uporablja veliko zelenjave, zlasti zelja, gob, perutnine, divjačine in rib. Nadvse pomembna sta maslo in kisla smetana, ki jo dodajajo omakam, nadevam, sadju in solatnim prelivom. Podobno vlogo imata jogurt in kislo mleko. Jogurt je prišel s Kavkaza in si pridobil v ruski kuhinji "častno mesto". Važen je sir tvorog, podoben naši skuti, le da je bolj gost in suh. Nadomeščamo ga s skuto, iz katere smo skozi gazo iztisnili vodo. Ruski kuhar z njim polni piroške, palačinke in jušne cmoke. Okusen je surov s kislo smetano in cimetom. Sicer pa uporabljajo v ruski kuhinji veliko škrobnih jedi, zlasti kvašeno testo, ki je "obleka" znamenitih pirošk.

Ruski kuharji pripravljajo jedi dolgo. Kuhanje mnogih jedi, tudi slaščic, se vleče ure in ure. Danes so postopek skrajšali, toda tukaj vam predstavljamo jedi iz stare ruske kuhinje.

Ruski obed začenja s predjedjo ali zakusko, nato sledi juha s piroškami, potem glavna jed in nazadnje slaščica. Zakuska sestoji iz mnogih manjših jedi. , med njimi so lahko kaviar, losos, kisle kumarice, jurčki, raki, znamenita ruska solata, marinirane ribe in še marsikaj. Večina teh jedi je hladna, včasih pa dodajajo tople, npr. ribe na žaru.

Kaviar je morda najbolj znana ruska jed in je že v 19. stoletju prodrla v svet, zlasti v francosko kuhinjo. Razlikujemo več vrst kaviarja. Najbolj je cenjen zeleno modri kaviar z okroglimi zrni. Bolj razširjen je temno sivi kaviar s sploščenimi zrni. Posebna specialiteta je rdeči kaviar. Mnogi ljudje ne vedo, kako naj ga postrežejo na pravi ruski način. Najprej ga moramo ohladiti, nato položimo na krožniček zvrhano žlico iker za vsakega gosta posebej. Zraven sodi še zelo tenak toast, maslo, četrtina limone in čašica vodke. Gost najprej popije vodko, namaže popečen kruhek z maslom in kaviarjem in poškropi z limoninim sokom. Seveda lahko uživamo kaviar tudi na manj ortodoksen način. , npr. na krekerjih ali kot dodatek sendvičem. Podobno uživamo prekajenega lososa. Najprej ga narežemo na papirno tenke rezine, položimo na črn kruhek, namazan z maslom, poškropim,o z limono in pojemo.

Številne so ruske zelenjavne juhe, od znamenitega boršča do različnih soljank s kislimi kumaricami, zeljem in špinačo. K juham skoraj vedno ponudijo piroške, v testo oblečene nadeve iz mesa, slanine, ajdove kaše, zelja, ribe ali skute. Nekoliko večji kulubjaki so nadevani z lososovim mesom in drugimi izbranimi nadevi.

Od ruskih pijač je najbolj znan kvas. Pripravljajo ga iz hvasa, sladkorja, kruha ali žita in še nekaterih dodatkov. Čeprav ga Rusi radi pijejo, ni prodrl v svet.

Na straneh Kulinarične Slovenije dobite veliko ruskih receptov, zdaj pa smo dodali nekaj novih. To so ruska solata, jetrna pašteta, juha iz kislega zelja, juha z bravino, boršč, jušni žlinkrofi, ajdova kaša, gobe v kisli smetani, nadevani krompir po rusko, govedina Stroganov, piščanec po kijevsko, blini z ribami, piroške z ribami ter pirog iz ribe in zelja.

Pa dober tek!


Število ogledov strani: 17934

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti