Prava izbira za vsak okus

članek: kulinarika, avtor: GIZ Kranjska klobasa

Slovenija je kulinarično bogata, naše tradicionalne jedi pa navdušujejo ljubitelje kulinarike ne le doma, ampak po vsem svetu. Med posebnostmi kraljuje kranjska klobasa, nedvomni simbol tradicionalnih okusov naše lepe dežele. Ta odlična mesna delikatesa ima bogato tradicijo in edinstven okus ter ponosno nosi evropski simbol kakovosti Zaščitena geografska označba.

Okus bogate tradicije 

Kranjska klobasa ima korenine v kulturni dediščini kolin, ki sega daleč v srednji vek. Koline so bile pomemben vaški in družinski praznik naših prednikov, znanje in recepti priprave mesnih dobrot pa so se prenašali iz roda v rod. A poimenovanje kranjske klobase kot klobase s Kranjskega je nastalo kasneje, v času Avstro-Ogrske, ko so se v drugi polovici 19. stoletja različni narodi monarhije začeli prepoznavati po svojih posebnostih, tudi kulinaričnih. Dežela Kranjska je bila za razliko od ostalih dežel avstroogrske monarhije na našem ozemlju namreč edina povsem slovenska, izraz Kranjec pa še danes velja za drugo ime za Slovenca. V bogatih desetletjih, ki so sledila, je o njej zaokrožilo veliko zgodb in zanimivosti, ki jo delajo prepoznavno in široko priljubljeno.

Kranjsko klobaso damo v vrelo vodo, kuhamo 8 minut, nato jo takoj postrežemo, tradicionalno s kislim zeljem, in uživamo v pristnem okusu Slovenije

Okus kakovosti in užitka z vsakim grižljajem

Najstarejši recept za kranjsko klobaso je zapisala znamenita kuharica Katharina Prato v Süddeutsche Küche leta 1896, v slovenskem jeziku pa je bil prvič v celoti zapisan v Slovenski kuharici Felicite Kalinšek leta 1912. Danes je kranjska klobasa zaščitena z evropskim simbolom kakovosti Zaščitena geografska označba, kar zagotavlja, da je narejena iz visokokakovostnih sestavin in po natančno določenem receptu, ki spoštuje dolgoletno tradicijo. Ta predpisuje najboljše kose svinjskega mesa in slanine ter začimbno mešanico soli, popra in česna. Zašpiljena mora biti z leseno špilo in ravno prav dimljena, kar ji daje značilen vonj, ki kar vabi k mizi. Njena tekstura je napeta, rahlo hrustljava in izjemno sočna – za popoln užitek z vsakim grižljajem.

Okus trajnosti z mislijo na prihodnost

Kranjska klobasa je tradicionalna slovenska jed, ki spoštuje preteklost naših prednikov in hkrati misli na prihodnje generacije. Tradicionalno izdelovanje kranjske klobase je bilo leta 2013 razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena in vpisano v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Klobasa slovi po preprosti recepturi, ki ne vključuje nepotrebnih dodatkov. Proizvajajo jo lahko le slovenski proizvajalci, to pa prispeva k ohranjanju lokalnih pridelovalcev in njihovega znanja ter zmanjšuje tudi vpliv transporta na okolje. Najbolj prepoznaven zaščitni znak kranjske klobase je lesena špila, ki med drugim predstavlja Slovenijo, z gozdovi bogato deželo, ki spoštuje svojo dediščino in se zaveda pomena ohranjanja naravnih virov. Špiljenje, s katerim povežejo dva konca klobase, še danes poteka ročno.

Kranjsko klobaso lahko uporabimo v juhah, rižotah ali testeninah. Z nešteto možnostmi kulinaričnih kombinacij je odlična izbira za vsak okus!

Okus pestrosti za vsak krožnik 

Kranjska klobasa je pomemben del pestre kulinarične raznolikosti Evrope in je eden od več kot 1.700 zaščitenih tradicionalnih proizvodov, ki lahko uporabljajo enega od treh evropskih simbolov kakovosti. Te simbole nosijo le najboljši evropski izdelki, zato je to pomembno priznanje njene tradicionalne vrednosti, hkrati pa jamstvo njene vrhunske kakovosti tudi v prihodnje. Kranjska klobasa je vsestranska jed in jo lahko uporabimo na številne načine. Najbolj tradicionalno si jo privoščimo toplo, z kajzerico, gorčico in hrenom ter se prepustimo pristni slovenski izkušnji. Lahko pa jo uporabimo v enolončnicah, rižotah, testeninah ali postrežemo ohlajeno v solatah in sendvičih. Zaradi svoje bogate arome je priljubljena sestavina v nadevih in dodatek številnim jedem. Receptov je veliko, edina meja je vaša domišljija ustvarjanja in povezovanja okusov.

Tradicionalna šara s kranjsko klobaso

Šara, stara slovenska enolončnica iz gomoljne zelenjave, bo obogatena s kranjsko klobaso pričarala pravo popotovanje po kulinaričnem izročilu.

Za pripravo šare s kranjsko klobaso si poglejte video ali pa sledite spodnjemu receptu.

Sestavine: 

1 kranjska klobasa
1 čebula
1 korenček 
1 rumeni korenček 
2 srednje velika krompirja
1 srednje velika repa
½  kolerabe
½  gomolja zelene
1 koren peteršilja
0,5 l jušne osnove
2 dl vode
sol in poper po okusu

Priprava: 

Vse gomolje narežemo na poljubno velikost, čebulo sesekljamo, krompir narežemo na kocke. Na olju prepražimo čebulo, dodamo gomoljno zelenjavo, jo popražimo ter nato zalijemo z jušno osnovo in kuhamo. Solimo in popramo po okusu. Približno 15 minut pred koncem dodamo narezan krompir in zadnjih 10 minut še narezano kranjsko klobaso. 

Okus pristnosti, ki mu zaupamo

Ker je kranjska klobasa zaščitena, jo lahko pod tem imenom proizvajajo samo proizvajalci na geografskem območju Slovenije, ki so za to pridobili certifikat. Pravica do poimenovanja in označevanja kranjske klobase s simbolom evropske sheme kakovosti Zaščitena geografska označba prinaša obvezo spoštovanja natančno predpisanih sestavin, po receptu in postopku izdelave, kot je definirano v Specifikaciji, enotnem dokumentu o proizvodu. Simbol vam tako zagotavlja, da ste izbrali visoko kakovost in pristnost.

S svojo zgodovino in odličnim okusom je kranjska klobasa prava izbir za vsak okus. Ta mesna specialiteta je ne le del slovenske dediščine, ampak tudi odličen predstavnik evropske kulinarične ponudbe visoke kakovosti. Ne glede na to, kako si jo privoščite, vas bo vedno navdušila.

Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Za smernice zdravega prehranjevanja obiščite spletno stran NIJZ.

Oglasno sporočilo | GIZ Kranjska klobasa

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti