Kulinarika.net - začimba: Janeževa zvezda (zvezdnati janež)

Janeževa zvezda (zvezdnati janež)

ID: 48, lat.: Illicium verum, ang.: star anise, kit. mand.: pinyin

Janeževe zvezde so plodovi, ki rastejo na majhnih, vedno zelenih drevesih v južni in jugozahodni Aziji. Janeževo zvezdo uporabljajo kitajska, indijska, malajska, indonezijska in vietnamska kuhinja.Pri nas ne uspeva, dobimo pa jo v vrečkah z začimbami, a so redke.

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Janeževe zvezde so plodovi, ki rastejo na majhnih, vedno zelenih drevesih v južni in jugozahodni Aziji. Plodovi imajo obliko večkrake (tudi osemkrake) zvezde, v vsakem kraku je rjavo seme. Zvezde poberejo z dreves tik preden dozorijo. Janeževa zvezda ima okus in vonj, ki je zelo podoben janeževemu. V obeh primerih ga povzroča ista sestavina, anetole, zato se začimbi nadomeščata. Poleg kitajske janeževe zvezde poznamo tudi japonsko vrsto, ki pa je strupena, ker poškoduje ledvice. Večkrat je že prišlo do zastrupitve z napačno zvezdo.

Gojenje

Pri nas janeževa zvezda ne uspeva, dobimo pa jo v vrečkah z začimbami, a so redke. Veliko jo pridelajo v štirih provincah Kitajske (Fujian, Guandong, Guanxi, Yunnan) in v deželah južne in jugovzhodne Azije. Prodajajo posušena zrna ali pa v prašku.

Uporaba

Janeževo zvezdo uporabljajo kitajska, indijska, malajska, indonezijska in vietnamska kuhinja. V indijski je glavna sestavina garam masale, v kitajski pa praška petih dišav. Veliko jo je v slavni vietnamski juhi z rezanci. Janeževo zvezdo uporabljajo povsod tam, kjer se uporablja tudi janež. V zadnjih desetletjih je prišla v Evropo in pred tem v Ameriko, kjer spodriva janež, ker je okusnejša in cenejša. Iz janeževe zvezde pridobivajo liker galliano.

Zgodovina

Janeževa zvezda prihaja iz jugozahodne Kitajske, od koder se je razširila po toplih deželah Azije, v zadnjih desetletjih pa izvažajo semena tudi v Evropo in Ameriko.

Zdravilni učinki

V azijskih deželah uporabljajo zvezdo proti revmatizmu. Ljudje jo žvečijo tudi za izboljšanje prebave. Veliko količino janeževih zvezd uvozi švicarska farmacevtska industrija.

Zanimivosti

Janeževo zvezdo uporabljajo pri izdelavi mnogih vrst alkoholnih pijač. Nekoč so bile priljubljene v »prepovedanem mestu« v Pekingu in Seulu.


Število ogledov strani: 34160

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrteta
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti