Ananas

Ananas comosus, ang.: pineapple, v večini jezikov pa kar ananas

Ananas seveda ni kaka posebna začimba, zaradi svojevrstnega okusa pa ga dodajamo nekaterim jedem. Vsi poznamo njegov podolgovasti sadež s slastnim, sočnim okusom in svojevrstnem vonjem. 

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Izvira iz srednje Amerikje, od koder se je razširil po vseh tropskih deželah. Največja ananasova polja imajo na Havajskih otokih.

Gojenje

Ananasa ni mogoče gojiti v naši krajih, ker potrebuje tropsko klimo in zemljo, v kateri je veliko železa. Ananas je prizemna rastlina, visoka kakih 30 cm do 80 cm, in ne raste na drevesu, kot menijo mnogi ljudje .

Sadeže prodajajo v vseh zelenjavnih trgovinah in supermarketih, tam dobimo tudi konzerve ananasovih rezin in ananasov sok, ki ga dostikrat mešajo z drugimi sokovi.

Uporaba

V kulinariki se je uveljavil v pecivu, sadnih solatah in kot dodatek k pečenkam (kot brusnice), znan je ananasov chutney. Ananas je tudi sestavina mnogih kislo-sladkih omak, tipičnih za kuhinje Daljnega vzhoda. V nekaterih kulturah je ananas simbol plodnosti. Najdemo ga v številnih receptih havajske kuhinje. Rastlina rodi slastne, podolgovate in sočne ananasove plodove. Prodajajo sveže ali v pločevinkah in iz njih stiskajo cenjen ananasov sok.

Razlikujemo več sort ananasa. Okusna je aromatična pritlikava sorta. Posebna sorta pa je okrasni ananas, ki ga je mogoče gojiti v cvetličnih lončkih. Ananasove posušene olupke se uporablja tudi kot dišavni dodatek jedem ali čaju.

Zgodovina

Kolumb ga je prinesel v Evropo, od tam pa so ga razširili na Pacifiške otoke, v vzhodnoazijske dežele (Filipine), Florido in Kubo. Postal je eden od najbolj znanih sadežev na svetu.  

Zanimivosti

Panamskemu predsedniku so zaradi brazgotinastega obraza rekli »ananas«.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecnovak_41
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti