Kulinarika.net - začimba: Boraga, boreč

Boraga, boreč

Lat. Borago officin alis, ang. Borage, lj. Boreček, poraga, lisička

Enoletna rastlina iz družine srhkolistnic. Dodajamo jo zeliščnim omakam, pečenim ribam in mesu in jajcem, v zeliščno maslo, solate, kumare, gobam in mesnim nadevom. Okus je mil in spominja na kumarice.

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Enoletna rastlina iz družine srhkolistnic. Zraste do 60 cm visoko. Ima debelo, kosmato steblo, mesnate liste z močnim vonjem, ki spominja na čebulo in kumarice. Zvezdnati cvetovi so svetlo modri . Rastlina cvete v maju ali juniju.

Gojenje

Posejemo jo že marca, lahko jih sejemo večkrat, da dobivamo cvete postopoma skozi ves letni čas. V glavnem pa uspeva divje na sončnih in apnenih tleh. Aromatične liste trgamo sproti, ker zelo hitro uvenejo in zgubijo aromo. Okus je mil in spominja na kumarice. Listovh ne sušimo. Če morajo čakati nekaj dni, jih vložimo v vodo, nato pa semena prekrijemo z zemljo.

Uporaba

Dodajamo jo zeliščnim omakam, pečenim ribam in mesu in jajcem, v zeliščno maslo, solate, kumare, gobam in mesnim nadevom. Lahko jo kombiniramo z drugimi zelišči. Liste pred uporabo drobno narežemo in jih dodajamo jedem šele po koncu kuhanja ali prečenja (edina izjema so nadevi).

Zgodovina

Rastlina je prišla iz bližnjega vzhoda, a uspeva v južni Evropi, tudi pri nas. Bojda so jo prenesli v Evropo vitezi.

Zdravilni učinki

Boraga naj bi krepila srce in umirjala živce. Pospeševala naj bi izločanje seča in potu.

Zanimivosti

Mnogi arabski spahije so si jo dali pred bitko v žep, da bi jih čuvala pred sovražnikom.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
MOJ vrtrdkapica
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti