poletje,glavne jedi,priloge,solate,mlečne jedi,zelenjavne jedi,kosilo,malica,večerja

Mlejčne ugorke

Tradicionalna prekmurska kumarična jed, tokrat pripravljena s kefirjem

Krepko  Izvor: Prekmurje, Slovenija
Mlejčne ugorke
    solate
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Kumare so nezahtevne za pridelavo in uspevajo na vsakem vrtu. So nizkokalorično živilo, z visoko vsebnostjo pomembnih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Močno spodbujajo hidracijo (sestavljene so iz približno 96% vode), pomagajo pri hujšanju, odvajanju vode, pospešujejo prebavo in znižujejo nivo krvnega sladkorja.

V Prekmurju jim pravijo MLEJČNE UGORKE. Kumarice so ugorke po prekmursko. Mlečne kumarice so od nekdaj bile prava poslastica ob vročih in soparnih poletnih dneh. Strežejo se kot samostojna hladna jed ali kot priloga. Mi jih bomo pripravili s kefirjem, da bo osvežilna jed hkrati postala kalorično lažja in zaradi kefirja še bolj hranljiva.

Prekmurska kulinarika slovi po svojem gastronomskem bogastvu. Predvsem po pristnih tradicionalnih posebnostih, ki so raznolike, kakor je raznoliko tudi geografsko območje, ki se razprostira od Panonske nižine do Lendavskih goric in Goričkega. Med značilnosti tega edinstvenega področja nedvomno sodi tudi ljudska prehrana. Le-ta se je skozi obdobja in rodove sicer nekoliko spreminjala, a večina jedi se ohranja še v današnjem času.

Kdo ne pozna značilne prekmurske gibanice, langaše, retaše, dödöle, bujte repe, krumšove mlječne župe, bograča, vrtaneka ali zlevanke? Jedi, s katerimi se srečamo v Prekmurju, ne najdemo drugje.

Sestavine

Količina: za 3-4 osebe

4 manjše kumare

1 jedilna žlica BIO kisle smetane Krepko

300-350 g kefirja Krepki suhec 1,5% m.m.

čebula, česen ali drobnjak po okusu

½ čž soli

ščep zmletega popra

½ čž sladke mlete rdeče paprika

Postopek

Uporabimo manjše kumare, ki še nimajo velikih semen. Če imamo grške ali gladke kumare, jih lahko uporabimo skupaj z lupino, klasične kumare pa olupimo. Kumare operemo, olupimo in z ostrim nožem narežemo na tanke kolutke. Za pripravo po prekmurskem receptu jih ne ribamo, ožemamo in odlivamo tekočine, ampak jih le narežemo z ostrim nožem. Tako bodo rezine kumar ostale čvrste in hrustljave. Potresemo jih s soljo, poprom, (čebulo, česnom ali drobnjakom, če jih želimo dodati). Skupaj razžvrkljamo kislo smetano in kefir ter kumare prelijemo z mlečno mešanico. Mlejčne ugorke dobro ohladimo, vsaj 1 uro naj počivajo v hladilniku. Pred serviranjem jih še potresemo s sladko mleto rdečo papriko.

Namig: Kumarična jed se odlično poda k domačemu kruhu, kot priloga k poletnim jedem, lahko jo uživamo kot predjed, solato ali samostojno jed. Ker močno ohlaja in hidrira, je prava izbira v vročih poletnih dneh!

Dober tek!


Opombe

Recept je pripravila Mlekarna Krepko. Izvirni recept lahko najdete na tej povezavi.

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.