Torta "Gusarska ladja"

preprosta čokoladna torta v obliki gusarske ladje

Katja D  Izvor: Moj recept
Torta "Gusarska ladja"
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit (za pekač velikosti cca. 38 x 28 cm) - spečemo dva:

4 jajca (velikosti L)

80 g sladkorja

20 g kakava

80 g ostre moke

Za nadev:

500 g sira mascarpone

4 dl sladke smetane

200 g jedilne čokolade

Za okrasitev:

približno 5 dl sladke smetane (za stepanje)

poljubni dodatki

Postopek

Pekač velikosti cca. 38 x 28 cm obložimo z alufolijo.

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo trd sneg. Rumenjake s sladkorjem z električnim mešalcem temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno zmes. V zmes rumenjakov in sladkorja na roke z metlico nežno vmešamo sneg, potem pa počasi dodajamo še mešanico kakava in moke.

Maso razporedimo po pekaču. Pečemo v predhodno segreti pečici na 180 stopinjah in sicer približno 15 minut (odvisno od pečice).

Še vroč biskvit zvrnemo na večji pekač in previdno odstranimo folijo.

Po istem postopku spečemo še en biskvit.

Ohlajena biskvita sta malo manjša, kot je bil pekač. Oba po dolžini prerežemo na dva kosa, in sicer tako, da iz vsakega dobimo en kos velikosti približno 27 x 24 cm in en kos velikosti približno 27 x 12 cm.

Priprava nadeva:

sladko smetano stepemo in ko je čvrsta, vanjo vmešamo mascarpone in stopljeno čokolado.

Sestavljanje torte:

raztegljivi pravokotni tortni model nastavimo na velikost 27 x 24 cm in vanj položimo prvi večji kos biskvita. Navlažimo ga z vodo. Na biskvit razporedimo eno polovico nadeva in ga lepo pogladimo. Nanj enega zraven drugega položimo oba manjša kosa biskvita (po potrebi ju še malo obrežemo, da gresta lepo v model), biskvit navlažimo ter po njem razporedimo še preostali nadev. Na vrh položimo še drugi večji kos biskvita in ga narahlo navlažimo.

Torto postavimo v hladilnik in jo hladimo vsaj 2 uri, še bolje pa celo noč. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obroč. Torto najprej obrežemo, tako da dobimo kvadrat s stranico približno 24 cm. (Odrezanega kosa torte ne potrebujemo za izdelavo ladje). Kvadrat najprej prerežemo po diagonali. En kos je namenjen za veliko jadro. Drugi kos še enkrat prerežemo, in sicer vzporedno z najdaljšo stranico, tako da dobimo en manjši trikotnik, ki je namenjen manjšemu jadru, ter trapez, ki predstavlja ladijski trup (glejte sliko).

Vsak kos po vrhu in ob straneh premažemo s stepeno smetano, potem pa kose zložimo na večji pladenj, tako da predstavljajo ladjo (glejte sliko). Poljubno okrasimo.


Opombe

V čas izdelave ni vključen čas hlajenja.

Idejo za izdelavo torte sem povzela po knjigi Melisse Barlow "Easy Cut-up Cakes for Kids", recept za torto pa je moj, v skladu z željami mojega šestletnika, ki je to torto dobil za rojstni dan.

Ko je ladja zložena, je precej velika - če jo delamo iz kvadrata s stranico 24 cm, gre komajda v hladilnik običajne širine in globine. Seveda lahko naredimo tudi manjši kvadrat, da bomo torto lažje spravili v hladilnik. Ker pa ima moj edini pravokotni tortni obroč eno stranico dolgo 27 cm, sem sama morala torto izdelati v pravokotni obliki in jo potem en del odrezati. To seveda ni bil problem, tudi odrezani kos smo pojedli :-)

Torto seveda lahko spečete po svojem priljubljenem receptu. Ker je potrebno prenašanje oz. prestavljanje posameznih kosov po pladnju, pa naj bo dovolj kompaktna, da bo to prenesla.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.