pust

Pustni krofi

klasika

Pustni krofi
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocka kvasa Fala

1,5 dl mleka

65 dag moke

5 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

1 pecilni prašek

5 rumenjakov

3 žlice kisle smetane

2 žlici jogurta

3 žlice ruma

3 žlice olja

2 mali žlički soli

limonina lupinica

Postopek

Moko presejemo, kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo rumenjake, kislo smetano in jogurt (lahko uporabimo tudi samo jogurt), sladkor, vanilijev sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico, rum in sol ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti, nato na najvišji. Med mešanjem postopoma dodajamo po kapljicah še olje in mešamo toliko časa, da so sestavine res temeljito povezane med seboj in odstopa od posode. da postane testo gladko, svilnato in odstopa od posode. Gladko, svilnato testo prestavimo na toplo vzhajati, posodo prekrijemo s folijo, da se testo ne izsuši. Vzhajano testo pregnetemo in damo še enkrat vzhajati – drugič bo vzhajalo precej hitreje.

Drugič vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in oblikujemo valj. Razrežemo ga na približno 8 dag težke kose, vsakega pa v dlaneh oblikujemo v čim bolj gladke kroglice. Roke le toliko pomokamo, da se testo ne prijema, potem pa ne dodajamo več moke. Kroglice položimo na pomokano površino na toplo in prekrijemo s prtom.

Vzhajane krofe položimo v vročo maščobo z gornjo stranjo navzdol in pečemo približno tri minute na eni strani v posodi s pokrito pokrovko. Ko se obarvajo, jih obrnemo in pečemo še na drugi strani do konca ob odkriti posodi. S penovko poberemo pečene krofe iz posode, napolnimo še vroče z marelično marmelado in ohlajene posujemo z mletim sladkorjem.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nxyz  

kuha že od: 3.10.2014

Št. objav: 140

Objavljeno 18.1.2016 ob 15:04

Danes naredila krofe po tem receptu, odlični so. Od zdaj naprej jih delam le še po tem receptu. Edino kroglice so mi v olju kjer je bilo testo skupaj stisnjeno počile in so bile razpoke, bo drugič treba več truda vložiti za lepo obliko.

Fala Slonček  

kuha že od: 2.10.2015

Št. objav: 40

Objavljeno 22.1.2016 ob 12:54

Draga Nxyz, super, da so bili krofi odlični! Glede cvrenja pa predlagam, da kroglice res dobro pregnetete/pookroglate med dlanmi (ali celo uporabimo dlan in trdo podlago pulta), da je površina lepa gladka tako spodaj kot na vrhu. Pa veselo peko! :)

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12640

Objavljeno 27.2.2017 ob 21:20

Vesel

Pozdravljeni, malo prej sem končala s cvrtjem krofov po tem receptu. Delala sem jih iz dvojne količine in namesto olja sem dala maslo. Moram povedati, da so mi res lepo uspeli, so zelooo dobri, puhasti, skratka-odlični, priporočam.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12640

Objavljeno 13.2.2021 ob 14:06

Vesel

Ponovno sem jih naredila , zelooo dobri, priporočam.

ANAMU  

kuha že od: 12.6.2012

Št. objav: 11

Objavljeno 28.2.2022 ob 9:48

Sprašujem, ali lahko kislo smetano zamenjam še z več jogurta. Za izdelavo bom uporabila vse kozje ker imamo vnučko, ki ne sme navadnega mleka.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 28.2.2022 ob 10:42

Po moje brez težav, najbrž ima jogurt običajno količino maščobe. Morda dodaš žlico olja.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.