mnenj na posebni strani

Velikonočna orehova potica

Orehova potica kot mora biti.

Sestavine

Za testo:

600 g gladke moke

1 ščepec soli

40 g kvasa

80 g sladkorja

40 g masla

100 ml olja

1/2 žličke limonine lupine

2 zavitka vanilijevega sladkorja

5 rumenjakov

2 žlici ruma

350 ml mleka

Za nadev:

600 g orehov

200 g sladkorja

1 zavitek vanilijevega sladkorja

2 žlici ruma

80 g rozin

250 ml sladke smetane

3 beljaki

1 jajce

Postopek

Kvas razdrobimo v skodelici, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in 100 ml mlačnega mleka. Premešamo in pustimo, da vzhaja 5 minut. Moki dodamo sol in vzhajan kvas. Raztopimo maslo, dodamo olje, preostalo mleko (250 ml), sladkor, vanilin sladkor, limonino lupino, rumenjake in rum ter temeljito premešamo. Dodamo k moki in zamesimo gladko testo.

Če je testo pretrdo, mu dodamo še nekaj žlic mleka. Pokrijemo ga in na toplem pustimo, da vzhaja 1 - 2 uri in se količina testa podvoji. Mletim orehom dodamo sladkor, vanilin sladkor, smetano, v rum namočene rozine in sneg iz beljakov.

Na pomokani podlagi testo razvaljamo v obliki pravokotnika (debeline 0,5 cm). Nadev razporedimo po testu, nato pa testo zvijemo v zavitek in položimo v pekač, namazan z maslom, ali v okrogli model za šarkelj, ki mora biti dovolj velik, ko bo testo naraslo.

Testo pustimo na toplem, da vzhaja do dvakratne količine (20 minut). Nato ga premažemo s stepenim jajcem in damo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 50 minut.

Pečeno potico premažemo z raztopljenim maslom in pustimo, da se ohladi. Hladno posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

Opombe

Nasvet: Ko testo med pečenjem porumeni, ga prekrijte s papirjem peki, da ne bi preveč potemnelo.

SPONZORIRANO SPOROČILO