Ajdnek

tipična zgornjesavinjska jed

Ajdnek
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

0,5 kg ajdove moke

0,5 kg bele pšenične moke

6-7 dl slane vrele vode

malo sladkorja

6 dag kvasa

5 dl mlačnega mleka

Nadev:

0,5 kg mletih orehov

2,5 - 3 dl medu

Postopek

Ajdovo moko poparimo. Pustimo, da se ohladi, dodamo kvasec in belo moko, nato zamesimo testo, ki naj bo precej tekoče. Vzhajamo 30 minut, pregnetemo, nato pa vzhajamo še 20 minut. Nato pekač namažemo z maslom in začnemo "vlivati" testo. Najprej vlijemo ali z žlico nadevamo eno tretjino testa, posujemo z orehi in pokapamo z medom. To ponovimo, da porabimo vse sestavine. Na vrhu mora biti testo, ki ga premažemo z mlačnim mlekom. Pečemo slabo uro na 180 stopinj.


Opombe

Ajdnek je tipična zgornje savinjska sladica, ki se vliva in je slajena le z medom.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 16.5.2012 ob 15:15

anya_raikkonnen prosim popravi me, če se motim. 5 dl mlačnega mleka uporabim za testo, na vrh končnega izdelka pa testo premažem z dodatnim mlačnim mlekom. Ali je to mišljeno že pri testu odvzeti od 5dl? Hvala.

anya_raikkonen  

kuha že od: 3.6.2007

Št. objav: 18

Objavljeno 17.5.2012 ob 8:07

točno tako, jaša! ampak te količine vode in mleka so tudi zelo odvisne od moke, tako da se ne najbolj zanašat nanje, ampak mal bolj po občutku

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 17.5.2012 ob 21:32

Oki. Hvala ti za hiter odgovor. Upam, da mi vsaj približno uspe, tako, kot je treba, čeprav je težkooooooooooooo, brez vaj, ki delajo mojstra. Ampak s pozitivnim razmišljanjem mi bo sigurno uspelo.HE HE. LP, še enkrat hvala

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 18.10.2012 ob 18:29

Ravno danes se je odprla sadjarska razstava v Mozirju. Kmečke ženske so spekle obilo različnega in odličnega peciva, postregli so z letošnjim jabolčnikom, meni je v oči padel ajdnek, božanski!! Vprašala sem eno gospo, kako se dela, pa vidim, da ni omenila nobenih drugih sestavin kot so navedene v tem receptu zgoraj. Testo mora biti zelo pacasto, tako je rekla. Bom še sama poskusila, pa poročam.

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 18.10.2012 ob 18:30

Aja, pa še nekaj: zgoraj je ona dala med, ne mleko.

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 19.10.2012 ob 17:50

Firbec mi ni dal miru in sem takoj po tisti razstavi, kjer sem poskusila ajdnek, morala še sama svojega speči. Ogledala sem si tudi recepturo iz knjige Od sirnice od ajdneka (avtorica Marija Bezovšek) - ni bistvenih razlik. Edina pripomba je ta, da mi je (verjetno preveč mokrote) testo šlo v špeh, se pravi, da je nekako sprijeto supaj in je potem, ko se se ajdnek ohlajal, tudi na sredi padel skupaj. Ker je v obeh receptih navodilo, da naj bo testo dovolj mokro in se ga v pekač nalaga z žlico, sem se tega držala. Moram reči, da sem porabila več tekočine kot je v receptu, tudi ajdovo moko sem najprej na suho popražila v ponvi. Že na koncu peke sem vzela pekač ven, ajdnek premazala z mlekom in malo medu in nazaj vpečico za kakih 10 min. Ko tole pišem, se moj ajdnek še ni čisto ohladil, je pa dober. Drugič probam z malo manj pacastim testom, bom videla, kaj bo ratalo.

BOTRA PEHTA  

kuha že od: 10.12.2011

Št. objav: 62

Objavljeno 7.3.2016 ob 15:36

Ker se bliža Velika noč sem se danes odločila, da poizkusim narediti ajdnek. Moram reč, da sem bila kar zadovoljna. Testa nisem naredila pretirano tekočega in v pekač sem ga dajala kar z rokami, ki sem jih prej malce namočila v olje.Edina napaka, ki sem jo naredila je bila, da nisem ob straneh testa bolj dvignila, oz. naredila rob, tako da orehi in med nebi prišli v stik z pekačem. Ampak ajdnek je zelo dober, sočen, pa še bolj zdrav kot klasična orehova potica. Priporočam..probajte ne bo vam žal. Slikce sem tudi poslala.

Botra Pehta

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.