martinovo,piknik,pust,pečenje,jesen,zima,hladne predjedi,tople predjedi,kruh,prigrizki,slovesnost

Ocvirkova pogača

klasični prigrizek ali nekaj za ob druženju s prijatelji

Ocvirkova pogača
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala

½ vrečke kislega testa Fala

500 g moke

180 g mleka

60 g kisle smetane

60 g svinjske masti (lahko jo nadomestimo z maslom)

20 g sladkorja

2 jajci

1,5 male žličke soli

Nadev:

150 g - 200 g ocvirkov

1 čebula

ščep soli

Postopek

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k presejani moki, dodamo ostale sestavine in zamesimo kvašeno testo. Le mast dodajamo postopoma med mešanjem. Ko postane testo gladko, ga prekrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati.

Medtem na masti od ocvirkov prepražimo na drobno nasekljano čebulo in jo zmešamo z ocvirki.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo par minut, da se spočije.

Nato vsak kos testa razvaljamo v krog. Prvega položimo na peki papir in premažemo z ocvirki in čebulo. Čez premazano testo položimo drugo plast testa, ponovno premažemo, prekrijemo s tretjo plastjo, tudi to premažemo s preostalimi ocvirki in jo prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Zloženo, nadevano testo v obliki kroga razrežemo na osem delov (najprej naredimo križ, nato pa vsakega še razpolovimo), tako da zunanjega roba testa ne prerežemo in notranje trikotnike drži skupaj. Na sredini primemo prvo konico trikotnika z vsemi plastmi vred, ga obrnemo proti zunanjemu robu – to pa naredimo tako, da vse plasti malo privzdignemo, nato pa konice obrnemo navzdol, saj jih bomo obrnili s spodnje strani: privzdignemo zunanji rob, da lahko trikotnik povlečemo pod zunanji rob s spodnje strani, trikotnike pa nato obrnemo spet proti sredini in lepo položimo nazaj na prvotno mesto. Nadaljujemo z oblikovanjem pogače z obračanjem vseh preostalih listov.

Oblikovano pogačo damo na toplo vzhajati. Ko je pogača vzhajala, z ročajem majhne kuhalnice odtisnemo črto od zunanje strani proti sredini pogače na sredini vsakega lista, da se zunanje plasti razprejo in ustvarijo lep vzorec.

Vzhajano pogačo premažemo s stepenim jajcem in jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo približno 40 minut na 175 stopinjah. Ko je pogača pečena, jo lahko po vrhu še premažemo s koščkom masla, da se bo lepše zasvetila.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.