velika noč,kuhanje,pomlad,juhe,kosilo,Ajda - slovenska ljudska jed

Mlejčna krumšova župa z ajdovo kašo pa šparglji

Izjemna prekmurska specialiteta za pomladne dni

Ave_  
Mlejčna krumšova župa z ajdovo kašo pa šparglji
    juhe in zakuhe: mesne juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Prekmurska kuhinja ima svoje korenine v domačem okolju, kjer so kmetje uporabili vse trike in domišljijo, da so lahko porabili čim več sestavin, ki so bile pri hiši. Vstran se ni vrglo nič. Za krompirjevo juho lahko uporabimo tudi vodo, ki je ostala od kuhanja velikonočne šunke. Le-to precedimo skozi čisto krpo in po potrebi razredčimo z navadno vodo, če je preveč slana.

Ker je ajdova kaša vedno »pri sakši kuči« in v današnjih časih velja za superživilo, obenem pa v tem času prihajajo prvi šparglji sta ti dve sestavini izjemna nadgradnja klasične krompirjeve juhe.

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1000 g vode ali juhe, ki je ostala od kuhanja šunke

500 g krompirja

250 g kuhane šunke

50 – 70 g ajdove kaše

250 g špargljev

1 čebula

1 strok česna

olje

50 g kisle smetane

lovorjev list

sol

poper

sveži hren

Postopek

Čebulo sesekljamo in jo na vročem olju popečemo toliko časa, da postane steklenasta. Dodamo krompir, premešamo in ga pečemo kakšno minutko. Iztisnemo česen in dodamo lovorjev list. Vse skupaj zalijemo z vodo ali juho od šunke. Solimo in popramo ter kuhamo toliko časa, da je krompir mehko kuhan. Kakšnih 5 min preden bo juha končana dodamo ajdovo kašo in na kolobarje narezane šparglje. Dodamo tudi na kockice narezano kuhano šunko. Nekaj krompirja vzamemo iz juhe, ga pretlačimo in vrnemo v juho. Dobro premešamo in dodamo kislo smetano. Kuhamo še kakšno minuto in juha je končana. Če bomo krompir pretlačili s paličnim mešalnikom v loncu, v katerem juho kuhamo, moramo pred tem iz juhe odstraniti lovorjeve liste. Pustimo, da stoji kakšnih 10 minut in postrežemo. Tik preden postrežemo, lahko v juho nastrgamo še nekaj svežega hrena, ki se izjemno poda h krompirjevi juhi.

Različica brez mesa:

V tej različici bomo potrebovali dodatnih 250 g špargljev, iz katerih skuhamo osnovo, ki jo v nadaljnjem koraku uporabimo namesto vode, v kateri smo kuhali šunko. Pri tej različici prav tako ne uporabimo šunke. Ves ostali postopek in sestavine so enaki.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Za kujanje šunke preverite recept Vüzenska šunka z bilicami pa renon

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.