velika noč,kuhanje,pomlad,slovesnost

Vüzenska šunka z bilicami pa renon

Velikonočna šunka z jajci in hrenom

Ave_  
Vüzenska šunka z bilicami pa renon
    mesne jedi: svinjina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Velika noč ali vüzen. Priprave na ta praznik trajajo kar nekaj časa. Moški imajo vsaj kak teden prej izgovor, da gredo po vüzensko šunko. Več kot polovica pravih šunk se nabavi po vezah. Nekdo pozna nekoga ... Te so ponavadi najdražje, saj je potrebno najprej plačati pijačo nekomu, ki nekoga pozna, potem gresta skupaj do tistega, ki jo zrihta ... Ključno je, da je na koncu šunka pri hiši. Večinoma so potem pri hiši vsaj tri. Ena glavna, eno se kupi pri mesarju za ziher, če ta zrihtana ne bi bila dobra, vedno pa se zgodi tudi, da kdo prinese še kakšno, ker se je zakalkuliral pri nabavi. Ženske poskrbijo za hren in barvanje jajc. Najenostavnejša metoda za barvanje jajc je z olupki rdeče čebule. Enostavno in lepo.

Sestavine

Vüzenska šunka:

1000 g prekajene šunke s kožo

1 strok česna

zelena

1 čebula

1 korenje

poper v zrnu

lovorjev list

sol

hren v korenu

Vüzenske blice:

8 jajc

2 rdeči čebuli

Postopek

Vüzensko šunko pripravimo tako, da v velik lonec položimo šunko in jo prelijemo z vodo. Dodamo grobo narezano zelenjavo. Kuhamo 1 uro za vsak kg šunke. Pustimo, da se v vodi ohladi, tako ostane sočna.

Kak se farbajo vüzenske blice?

Vüzenske bilice so tiste pobarvane. Barvamo jih lahko na več načinov, najcenejši je vsekakor z lupino rdeče čebule.

V lonec dodamo nekaj vode in čebulno lupino. Zavremo in odstavimo. Pustimo 15 min, da se nekoliko ohladi. Dodamo jajca, prelijemo z vodo, tako da so jajca prekrita in kuhamo cca. 10 min. Odstavimo in pustimo, da se vse skupaj ohladi. Intenzivnost barve bo odvisna od lupine, kot tudi od tega, koliko časa smo jajca pustili v tekočini.

Hren olupimo in ga nastrgamo na zelo majhne koščke.

Šunko nekoliko ohladimo in narežemo na rezine. Zraven postrežemo kuhana jajca, hren in črni kruh.

Župa iz šunkine vodej oz. juha iz vode v kateri se je kuhala šunka:

Juho, ki nam je ostala pri kuhanju šunke, poskusimo, da ugotovimo, ali je primerno slana. V primeru, da je preslana, dodamo nekaj vode. Ponovno jo zavremo in vanjo vkuhamo proseno kašo in žličko rdeče mlete paprike. Lahko dodamo tudi kuhan krompir ali kuhano zelenjavo ali sušene gobe. Tako smo zadeli dve muhi na en mah.

Glej recept Krumšova župa.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.