kuhanje,jesen,zima,veganstvo,vegetarijanstvo,enolončnice,glavne jedi,zelenjavne jedi,kosilo,večerja,Hrana za hladne dni,Tudi slovenski »comfort food« obstaja

Bogata enolončnica

Super enolončnica za hladne jesenske dni

Spar Slovenija   2.11.2023
2023-11-02
Bogata enolončnica
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

3 stroki česna

200 g pora

200 g korenja

500 g krompirja

1 konzerva graha SPAR NATUR*PUR

1/3 klobasice Buck Grashka

2 žlici kokosovega jogurta SPAR NATUR*PUR

2 žlički soli

1/3 žličke popra

1 žlička majarona

1 žlička timijana

Postopek

Česen nasekljamo. Por očistimo in narežemo na kolobarje. Korenje olupimo in narežemo na poljubno velikost (kolobarje, pol kolobarje ali četrtinke). Krompir po želji olupimo in narežemo na kose velikosti 1,5 x 1,5 cm. Grashkino klobasico Buck narežemo na kolobarje in nato te kolobarje narežemo na četrtinke. Ta klobasica bo poleg graha naš vir proteinov, dopolnila pa bo tudi okus enolončnice. Po želji lahko klobasico spustiš in je ne uporabiš.

Olivno olje segrejemo in dodamo česen. Pražimo le nekaj sekund in kaj kmalu dodamo še Grashkino klobasico Buck. Popražimo klobasico, da fino zadiši, nato pa dodamo še por. Malo popražimo in dodamo korenje in krompir. Zalijemo z vodo, da pokrijemo vso zelenjavo. Solimo, premešamo in pokrijemo s pokrovko. Pustimo, da zavre.

Ko juha zavre, dodamo poper, majaron in timijan. Majaron in timijan rahlo podrgnemo ob dlani, da zadišita in spustita še več arome. Spet pomešamo, pokrijemo in pustimo, da povreva na nizkem ognju. Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.

Ko je krompir zmehčan, dodamo še grah, ki je že kuhan, zato ga ni treba dodatno kuhat. Če želimo, da je naša enolončnica bolj gosta, z vilicami zmečkamo par kosov krompirja. Stara metoda zgoščevanja z moko ni najbolj zdrava, je pa na srečo krompir precej boljša možnost. Efekt je isti, metodo pa lahko uporabimo za zgoščevanje juh, omak, enolončnic …

Na koncu v enolončnico dodamo še kokosov jogurt, ki ga uporabimo namesto kisle smetane. Dodal bo kremavost in noto svežine.

Enolončnico postrežemo kot vsako drugo enolončnico. Pri nas se zraven največkrat znajde kos kruha.


Opombe

Avtor recepta je Little Kitchen Vibes

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.