Riž!!! na pomoč!!!!!

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

17. feb 2015 7:09

Nebodigatreba, bom pa kar tukaj nadaljeval. Majke mi, pa naj še kdo reče, da bv odpiram nove teme 

Skratka, kapo dol in VSE SRČNE POHVALE za naša dva ALFAinOMEGA  osebka tega portala.
Tako MAMAMIA kot EŽOJ, hvala vama za STROKOVNO in detajlirano razlago okoli priprave riža. Sam iščem, sprobavam, razmišljam ter cumpram okoli "DA SE ČIMBOLJ PRIBLIŽAM PERFEKCIJI" priprave non sticky oz vsako-zrno-zase riža.
Mamamia je ITAK fanatik na riž in bil bi butelj, ako ne bi upošteval njenih navodil.
Ežoj, na drugi strani, pa gre v takšne detajlje in se tudi kam zapelje/odleti, da vse temelji že na znanost.

Skupaj sta: NEPREMAGLJVIA  

Mamamia, hvala za vso pomoč včeraj ter da ste me spoznali z mojo novo ljubeznijo. Ah kaj eno, kar dvoje ljubezni. Živimo v modernih časih in zakaj ne bi kar z obema šmiral!. Naj vama ju predstavim: BASMATI in JASMIN.

Pa HVALA potrditev mojega mišljenja in da ste si bili pripravljeni vzeti čas.

Pa da se me še spomnite!! Po vsem tem času.

Riž...ufff..vsak dan? Komot!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Valchi  

član od: 15.1.2015

sporočila: 71

17. feb 2015 8:33

Jaz že leta kupujem PARABOLIED riž iz Spara, ker me je do zdaj od vseh najbolj prepričal.

 

Jaz pa prvo pocvrem majhno  čebulico, noter stresem opran riž in ga prvo na rahlo pocvrem, da postekleni, nato zalivam z vodo, dokler ni kuhan. Dodam malo Vegete in je odličnega okusa. Nič se ne lepi in ni pacast.

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

17. feb 2015 8:42

Valchi je napisal/a:

Jaz že leta kupujem PARABOLIED riž iz Spara, ker me je do zdaj od vseh najbolj prepričal.

 

Jaz pa prvo pocvrem majhno  čebulico, noter stresem opran riž in ga prvo na rahlo pocvrem, da postekleni, nato zalivam z vodo, dokler ni kuhan. Dodam malo Vegete in je odličnega okusa. Nič se ne lepi in ni pacast.




Res ni švoh ja. Jaz pa kupujem rjavega od BALI (res njam) ter ERIKA okroglozrnatega (TUŠ) za mlečni riž in narastek.

Kakorkoli že. Vidim da nas je kar nekaj posvojenih Kitajcev 

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

hribovc61  

član od: 14.10.2013

sporočila: 2057

17. feb 2015 9:27

Riž......... Basmati ali Bali ali PARABOILED. Bistveno je, da ga na kratko prepražiš na maščobi, da zastekleni. Potem je važno razmerje tekočine in riža, ki je 3:1. To pomeni, da če daš eno merico riža, rabiš 3 merice tekočine. In še nekaj. Ko riž zaliješ, ga ne mešaš več. Pusti da počasi vre, tudi če delaš rižoto v pečici, NE SMEŠ MEŠATI.

 

Potem ne bo zlepljen več......

hribovc61

anka  

član od: 7.9.2005

sporočila: 4627

17. feb 2015 9:36

MBrando je napisal/a:
BASMATI in JASMIN.

Jaz sem iskala riž, ki bi bil nekak podoben okusu iz kitajske restavracije, potem pa sem na policah videla tadva in od takrat kupujem le še to, pa rjavi riž. Za mlečni riž ga ne kupujem, raje potem skuham proseno kašo, ali pa sladko ajdo, za rižote in riževe priloge pa le še barmati ali rjav riž, kateri mi je tudi všeč, ker ga ne moreš prekuhati, žal se pa dolgo kuha.

anka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. feb 2015 10:00

Mene parboiled riž nikakor ne prepriča. Poskusila, a mi ne tekne. Tašča ga uporablja in pripravlja z njim rižote in priloge, ga pojem, brez nadaljnjega, a uživam ne preveč.

Jasmin in basmati sta seveda vedno na zalogi, ve se za kakšne jedi (sploh en riž po indijsko, z veliko začimbami, rada pripravljam, ko se zrna tako zelo razpotegnejo, da so že malo ukrivljena). Okroglozrnatega imam za rižote ali za prilogo. Nam je najboljša čisto preprosta: na čebuli popražen riž, posoljen z vegeto in še s kakšno jušno kocko, če je treba, in počasi kuhan, s sprotnim zalivanjem. Včasih dodam še grašek in drobno zrezan korenček.

 

Pred časom pa sem v knjigi o prekmurskih in prleških jedeh (avtorica Marija Fras) našla recept za prilogo iz mešanice riža in ajdove kaše. V razmerju 1:1 delamo kot rižoto, le da od začimb damo poleg soli in malo popra le majaron. Odlično, verjemite.

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

17. feb 2015 10:48

No ja Hribovc, tist o mešeanju ne drži glih pa tudi ne o enkratnem dodajanju tekočine:) maš še druge tehnike ki dajejo še boljše rezultate. Predvsem riža ne kuhamo tako dolgo, da dobimo eno neugledno lepljivo zmes, riž se kuha al dente odvisno pa je tudi od pasme, oz . vsebnostjo škroba. Ja, riž je lahko cela filozofija.

hedonist

čokobananca  

član od: 19.4.2009

sporočila: 132

17. feb 2015 12:08

Mene tudi Paraboild riž ne prepriča. Res mi ni okusen. 

čokobananca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. feb 2015 13:00

hribovc, kot je rekel hedonist, je priprava riža veliko več kot le razmerje tekočine in riža, pa naenkrat zalit in skuhat.

basmatija in jasmina za vzhodnjaške jedi in priloge ne pražimo, zgolj kuha se. Če riž pripravljamo pečen za te jedi, ga najprej skuhamo, ohladimo in potem med mešanjem prepražimo z drugimi sestavinami.

 

Rižote se delajo s postopnim zalivanjem in mešanjem riža, sočna mora biti, nikakor pa lepljiva in pocasta.

 

Če riž naenkrat zalijemo s tekočino in kuhamo, je to pilav (seveda ne samo riž, pač pa mešan z zelenjavo in/ali mesom plus začimbe). Biryani pa je, ko delno kuhan riž zmešamo z mesom in mordaz zelenjavo ter z začimbami, naložimo v pekač in v pečici spečemo do konca.

 

 

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

17. feb 2015 13:05

Bom še jaz o rižu. Moja mami ga nikoli ni marala, zato sem ga zelo redko jedla kot otrok. Jaz pa imam zelo rada riž. 

Moja prva zelenjavna rižota ( lahko bi rekli zelenjavni riž) je bil iz paraboild riža- po moje Bali ali Uncle Bens. Vsem zelo všeč, še moja mami je bila navdušena. No tako smo zelenjavne riže kuhali samo iz tega riža, včasih sem dodala kak košček piščanca, bistvo je bilo, da je bilo veliko zelenjave. Vedno sem ga podušila- opranega, preden sem dodala tekočino 1:2 in nič mešala. Sem pa pazila, da se ni prekuhal in takoj odkrila pokrovko.

Še zdaj enako pripravljam,  le da sem pri nakupu pozorna, da so zrnca res rumena, ne bela. Ker s tem belim pa mi rata vse pocasto. ( lidl, eurospin). Zadnje čase kupim ali od domače kašče, bio v Hoferju, Natureta. 

Seveda pa sem začela kupovati tudi okrogli riž za rižote, pridejo sočne kot je treba le domačih navdušencev nimam. Meni pa so zelo okusne.   

Tako da največkrat kuham zelenjavni riž, meso je pa priloga. Ali pa kako perutko ali bedrco noter zaradi okusa skuham, pa preden pride mož hitro odstranim, da ne vidi perutnine, ki je ne mara. 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti