21. mar 2012 11:54
Jaz bom letos že 3 leto gojila zelišča na balkonu. Izkušnje pa imam sledeče: vrtna zemlja in ne prezgodnje presajanje vzgojene bazilike, ker je občutljiva na zmrzal in nizke temperature.
V korito ponavadi posadim kupljene vzgojene rastline:timijan, majaron, peteršilj, origano, baziliko. Imam ga ves čas na soncu, saj le tako bujno uspevajo. Drobnjak, žajbelj in rožmarin imam vsak v svojem loncu. Drobnjak je bil celo zimo na zunanjem oknu, sicer se je posušil, ampak že zopet zeleno raste. Tudi žajbelj je lepo prestal zimo na zunanjem oknu, rožmarin pa sem imela v stanovanju v hladni shrambi in se je lepo obrastel.
Zaenkrat imam na balkonu drobnjak, žajbelj in rožmarin. Z ostalimi pa bom počakala vsaj še mesec dni. Namreč trenutno imam v teh posodah čebulice narcis in tulipanov.
Lani sem tudi gojila češnjev paradižnik in je odlično uspeval.Dodala sem sicer gnojilo za paradižnike in je podivjal do 2 m višine. Očitno je bila prebogata zemlja. Ga je pa v suši potrebno močno zalivati. Pa oporo nastaviti že takoj, ker jo je kasneje nemogoče namontirati, saj se lahko poganjki uničijo.
Razmišljam tudi o koriandru, vendar sem slišala, da ima svež neprijeten vonj, tako da še ne vem.Prvo leto sem imela tudi meto in meliso, pa se zanju nisem več odločila, ker sta se bujno razrasli po sosednjih rastlinah. Zelena pa ni primerna za zeliščni nasad, ker potrebuje ogromno prostora zase.
Kjer je volja, tam je pot. Trixi