Kis

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

tema odprta - 9. feb 2007 15:15 | ogledi: 3.506 | odgovori: 3

Letos smo delali tri vrste kisa. Jabolčnega iz jabolčnega soka, ta je čudovit in zelo močan, vinskega, tudi ta je krasen in močan in še jabolčnega iz jabolčnih krhljev in ta je tisti, ki nam ni tako zelo všeč. Pa naj opišem postopek:

Zdrava nešpricana jabolka smo oprali, jih očistili in zrezali na centimeter debele krhlje. Bilo jih je za tri gajbe. Vse to smo na toplem pustili kakih 5 dni in potem smo vse zalili z vodo. Jabolka smo skrbno obtežili, da nebi prišla blizu kaka plesen in jih imeli v prostoru kjer temperatura ni padla pod 25 in ni presegla 30 stopinj. Po vseh knjigah naj bi bilo to idealno. Ko je bil čas smo krhlje odstranili in kis pretočili in pustili naprej v istem prostoru. Naredila se je krasna goba a ko smo ga poizkušali ni bil to tisto čisto pravo. Mogoče hoče malce grenit, mogoče je to samo v moji glavi, ampak ni to čisto to. Kislo je ko sam h........., ampak vseeno ne vem, ne vem.

Danes sem vso to reč zopet pretočila in spodaj je bilo kar nekaj usedline ki sem jo zavrgla. Zdaj sem v dilemi ker mi ni čisto jasno po kolikšnem času se bo kis popolnoma sčistil, bo potem bolj okusen, oziroma tako okusen kot si želim, ali ne. Kak nezahtevnež bi rekel da kompliciram, jaz pa bi le rada stvari prišla do bistva. V kis nisem dodajala ničesar, niti sladkorja, niti kvasa. Zvečer sem se ga namenila pretočit v rostfrejast sod pa ne vem, ali naj nanj damo parafinski pokrov ali ne.

Prebrala sem že vse linke na kulinariki zato nima smisla, da jih znova berem. Tudi knjig sem kar nekaj dala skoz, tudi mož je pregledal malo morje napisanega na netu, vsi delajo kis po enakem postopku in zdaj me zanima, ali je to le moj kapric ali ima kdo enake izkušnje. Klobuk sem prihranila ker ne vem, kaj mi boste svetovali. Lepo opran čaka v skledi.

lp Vesna

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. feb 2007 18:36

Kaj pa sorta jabolk, je lahko ta "kriva" za drug okus? Preveč temeljito pranje najbrž tudi ni dobro delo, ker ste precej bakterij in kvasovk, ki so na jabolkih naravno prisotne, odstranili. Morda so se namnožile še kakšne, ki so dale ta, po tvojem mnenju, malo grenak okus. Še nekaj me zanima. kaj pomeni: očistili????? Odstranili - kaj? rimljanka

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

9. feb 2007 19:54

Odstranili smo peške, muho, pecelj skratka, jabolka so bila čista kot za krhlje. Sorte pa so bile mešane, stare, ne vem kako se imenujejo. Rastejo na kozjanskem v goricah, kjer so štiri hišice, tako da nihče v vasi ne uporablja ničesar proti boleznim. Jabolka so bila zdrava, nečrviva in lepa. Tast je iz teh istih jabolk stisnil sok in iz soka naredil zelo dober, okusen kis. lp Vesna

kresimir  

član od: 25.1.2002

sporočila: 180

16. feb 2007 7:56

Fenomenalno!! Moja tašča tudi vsako leto dela kis iz jabolk. Naj vas ne moti motnost, je sestavni del kisa (???), pustite ga nekaj časa zoreti, pri pranju soda ne uporabljajte parfumiranih čistil, pokrov pa je obvezen !?? Kaj pa če je ta grenkoba tista posebnost vašega kisa, ki pa ni mus da je grenkoba?? Moje ugotovitve temeljijo zgolj na izkušnjah, tako da ... krešimir

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti