Margolane

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. jul 2011 14:49

Ne vem, kako da sem pred petimi leti zgrešila tole temo?????

Pri nas jim rečemo špinglni. Ko sem bila majhna, je ob travniku, kjer smo se otroci igrali, raslo drevo - zelo veliko. Vse špinglne smo že zelene pojedli - ne vem, kako to, nam so se zdeli odlični. Ko so starši to ugotovili, so nas strašili, da bomo po zelenih špinglnih dobili "krvavo grižo" . Hja, jedli smo naprej, malo s strahom sicer, ampak ko nihče niti driske ni dobil, smo bili pomirjeni - pa spet noben špingl ni dozorel .

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. jul 2011 15:19

Branka_M je napisal/a:

Ne, to ni ringlo. Ringlo je križanec med slivo in še nečem in ima okus zelo podoben slivi

 Branka_M

Ne bo držalo, Ringlo je ena od varant, različic, podvrst, karkoli pač že vrste Prunsu domestica, kamor sodijo tudi slive. Pa vse obširno in pestro sorodstvo, z drobnimi in manj drobnimi plodovi, prve praviloma divje rastoče, druge kultivirane in selekcionirane.

Vsaj ponekod v Ljubljani lahko najdemo razne odtenke od rumenih, oranžnih, modrikastih, temno rdečih,......ker se očitno križajo med sabo in predvsem tam, kjer jih ne vznemirjajo urejevalci obrobja cest in parkov (nekje vmes je ta predel), poganjajo iz korenin odraslih, iz semen pa seveda tudi.

Tudi okusa so različnega, od sladkega do kislega in vse možnih vmesnih kombinacij, kar je pač posledica križanj med osnovnimi sortami (oz variantami) in križanj med križanci.

Sam izraz "mrgulane" poznam iz Kranja, kjer tako rečejo drobni, močno rumeni varinmati, ki jo sicer poznam kot mirabelo.

rimljanka

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

5. jul 2011 18:22

Ja, Rimljanka, veliko ljudi tudi misli, da je nektarina križanec med breskvijo in slivo, v resnici pa so jo naredili z mutacijo breskve.

Mrgulanam pa mi rečemo marule, tudi meni so najboljše še ne popolnoma zrele. Lani sem naredila marmelado iz njih, je pa res da so malo bolj vodene in marmelada ni bila prav trda, a kljub temu odlična.

mejačka

Branka_M  

član od: 26.5.2009

sporočila: 52

6. jul 2011 7:22

rimljanka je napisal/a:

Ne bo držalo, Ringlo je ena od varant, različic, podvrst, karkoli pač že vrste Prunsu domestica, kamor sodijo tudi slive. Pa vse obširno in pestro sorodstvo, z drobnimi in manj drobnimi plodovi, prve praviloma divje rastoče, druge kultivirane in selekcionirane.
rimljanka

 

TO sem imela v mislih. Hotela sem samo povdariti da ringlo in marglana/marabeja/cingula ni isto.

Razen če tudi v trgovinah nimajo pojma kaj prodajajo. Sama sem namreč sicer nekaj let nazaj kupila neko sadje, za katerega je pisalo da je ringlo. in to ni bilo niti malo podobno margulani po okusu. Mogoče malo po videzu, ampak okus je pa bil čisto tak kot bi jedel slivo. Pri nas doma imajo kar precej varjant margulan in nobena ni taka, zato sklepam da margulana in ringlo nista samo varjanta oziroma sorta, ampak imata malo bolj daljno sorodstvo. Kot naprimer hruška in jabolko, ne pa kot breskev in nektarina.

 

Skratka, da ne bom preveč zafilozofirala, sadeži so izvrstni, mene samo zanima, kako vam uspe pripravit mermelado in cmoke iz njih, da ne pride celotna reč preveč mokro. Ali uporabite tisto različico, ki je bolj čašasta, ali kar iz rumenih?

Naša marmelada iz rumenih je namreč ratala čisto preveč redka, se jo ni dalo lepo mazat, je bila pa sicer odlična za namaz biskvitov itd. :)

 

lp

Branka

Branka_M

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

6. jul 2011 15:31

Meni se sicer vedno bolj dozdeva, da bi znala bit tala marabela in naš primorski cimber v žlahti, če ne celo eno in isto .

"Cimbr", kot mu pravimo pri nas doma: http://www.goriski-panterji.com/Cespa.html

tjas

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. jul 2011 18:48

Tjaš, prav imaš.

rimljanka

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

6. jul 2011 20:42

Meni se zdi, da se telim našim mrgolanam reče pravilno mirobalane. Na njih cepijo slive, ringloje.

Sok sem naredila samo takrat enX, sedaj raje naredim marmelado- je zelo dobra. Dve leti nazaj sem naredila mešano z marelcami in nekaj malin- njam, zelo dobraj e bila.

Drugače pa kompot, to je za zih.

Tiste večje, sočne in kisle pri peški, so pa najbljše za sproti pojest.

katti

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

6. jul 2011 22:52

Katti,prav imaš. Na to podlago se lahko cepijo tudi marelice.

mejačka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti