Vanja, res je, semifredo je neke vrste sladoled, ime izhaja iz italijanščine, odkoder je tudi ta sladoled. Semi pomeni pol, fredo pa zmrznjen, tako nekako, ne me lovit, ne znam italijansko

... Tako se imenuje zato, ker se postreže že malo odtaljen. To pa zato, ker tega sladoleda ni treba zmrzovat v strojčku, niti mešat med zamrzovanjem. Enostavno flikneš vse skup in daš v posode, ki jih lepo trdno zapreš, da se ne navzame vonja. Lahko jih seveda zamrzneš tudi v raznih modelčkih, s čimer imam jaz neskončno veliko veselja

in potem dobiš lepe slončke, ovčke,... ki so lahko po plasteh iz različnih semifredojev,... no, sem malo zašla

Skratka
semifredo se dela iz celih jajc, ki jih ločiš in stepeš beljake v sneg, rumenjake pa s sladkorjem posebej penasto vmešaš. Stepeš tudi smetano, ki je v tem primeru NE SMEŠ zamenjat z mlekom, ker se ta na peni in bo stvar zbita ko kamen! Torej "low-fat" semifredo ne obstaja! Zdaj imaš vtepen zrak v rumenjake, lahko jih stepaš nad soparo, če se bojiš salmonel ali imaš doma frockote (takrat se verjetno vsi bojimo:), imaš vtepen zrak v beljake (sneg) in v smetano. Zdaj vse skup ZELO RAHLO vmešaš, smisel je, da vse sestavine povežeš med sabo ravno toliko, da je enotno, zraka naj bi pa čim več ostalo notri, sicer bo semifredo trd! Torej nobenega mikserja od tu dalje! Lepo s kuhlo (najboljša je tista z luknjo) vmešaš vse troje skup, pa še kake dodatke, če si jih mislila dodat - to vsekakor priporočam - mislim, če se že matraš, pa delaš svoj semifredo, naj bo vsaj kaj posebnega, a ne?;) navaden vanilijev sladoled lahko tako povsod kupiš... No, res da ne takega iz prave vanilije

... Dodatki so lahko kar ti srce poželi, super se obnese čokolada, oreški, fige, krokant,...
Ok, obstaja pa tudi semifredo BREZ SMETANE. Ampak spet ni manj masten, ker potem je pa not kak MASCARPONE, recimo... Vedno mora bit neka mastna zadeva, da mehurčki zraka zdržijo pritisk teže in se zamrzne v lepo kremasto sladico... Predno ponudiš, pusti 10-20 minut v hladilniku ali zunaj, da se malo rastali. Takrat razvije poln okus. (no, saj to velja za vse sladolede...)Trd ko kamen ni noben nekaj posebnega:)
Veri