Ribja juha s testeninami
Uh, sem ujela tole za mišji repek, preden spet mrknem v temno, viharno, deževno noč..... No, na hitrco, če bo tudi odgovor hiter, boste morali pa na razsodbo mal počakat, grem v internetno praznino.
Torej: navedite gospodarsko dejavnost (hehehe), ki je bila v preteklosti pomemben vir zaslužka pri kmečkem prebivalstvu v okolici Ljubljane, na Dolenjskem, Goriškem, Štajerskem. V Beneški Sloveniji so za to dejavnost najemali delavke, ki so jih imenovali berice, burje ali žaudarje. Tisto, kar je bilo predmet te gospodarske dejavnosti, so v gričah hranili v kleteh ali senikih in ga vozili na trg v Čedad ali na Laško (ne pri Celju, to je slovensko ime pokrajine s središčem v Tržiču). Ta gospodarska dejavnost je bila prvotno veja krošnjarstva. In o njej (no, samo v zelo manjšem obsegu) piše tudi Branka Jurca v knjigi Rodiš se samo enkrat.
lp
cervusHm, se nekako ne bi strinjala, da imajo gnila jabolka še kaj etena. Eten nastaja ves čas v rastlinah kot sekundarni produkt njihovega metabolizma in je v funkciji hormona. Poseben je v tem, da je hlapen (plin pač, ostali rastlinski hormoni niso plinasti), zato hlapi. In ker je lahkohlapen plin, izhlapi hitro po nastanku v celicah. Gnila jabolka so v bistvu mrtva, celice razpadajo, torej ne more biti posebej velike tvorbe etena. Kolikor sem tovrstne literature prebrala, nikoli nisem zasledila povezave med gnilimi jabolki in etenom.
Če se motim, bom vesela napotka na ustrezno strokovno neoporečen vir. Konec koncev se moram izobraževati, vseživljenjsko pač.
Dobr, kje so odgovori????????????????????????
lp
cervusVidim, ignorirate me......![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
lp
cervusDejte no, za to gospodarsko dejavnost morš (skoraj) znat na drevo plezat.
lp
cervusZ ognjem??? ja, seveda! Predvsem z žerjavico! ![]()
lp
cervusKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Ribja juha s testeninami

Srbski pasulj