član od 200517892 sporočil
Marmite je grenko-slan namaz čudnega okusa, a poln vitaminov)
Marmite (izg. "marmajt") je morda tudi tista posebnost, za katero sami Angleži priznavajo, da je moraš biti navajen iz otroštva. Temen namaz, ki je primeren tudi za vegetarijance, ima namreč oster, grenek, rahlo slanikav okus. Na jutranji toast z maslom ga je treba namazati v zelo tanki plasti. Nekaterim prija še v opoldanskem sendviču, mnogim pa služi tudi kot začimba v obarah in enolončnicah.
In kaj ta marmite pravzaprav je? Gre za ekstrakt iz pivskega kvasa, ki so ga prvič proizvedli leta 1902. Nenavaden okus je prepričal Anglijo in proizvajalec je moral že leta 1907 odpreti novo, večjo tovarno. Dokončen prodor pa je čudno živilo dočakalo leta 1912, ko so znanstveniki odkrili pomen vitaminov. Pokazalo se je, da je marmite bogat vir kar petih vitaminov B. Odtlej so ga uporabljali tudi v šolski prehrani, velik odjemalec pa sta postali britanska vojska in mornarica, ki sta z marmitom preprečevali bolezen beriberi (pomanjkanje vitamina B). Danes, več kot stoletje po iznajdbi, je marmite na vrhu priljubljenosti. Tržne raziskave kažejo, da ga uporablja vsako četrto gospodinjstvo v Angliji. Začeli so celo proizvajati sir z okusom marmita.
Bo zadosti?
Sicer sem pa prvič slišala zanj, prav lahko živim brez njega, ne rečem pa, da ga ne bi poskusila. Ampak od angleške hrane mi je še najbolj prijalo pivo, pa še to samo nekaj dni, potem smo pa že iskali tisto, čemur mi rečemo pivo.
rimljanka