Peka, čripnja, zvon

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

16. jun 2006 22:47

Hojla, hvala vsem. Ste mi zelo pomagali. Sedaj imam vse: naslove, cene, napotke postopka, recepte... zelo ste prijazni. Samo še akcija. Kristy, najprej poskusim v Samoboru na "placu", če pa ne bo uspeha, nadaljujem po naslovih od Sibe. Škarpina, tvojih napotkov se bom striktno držala. Se že vidim...sončni zahod, ogenjček pa potem ogenj pa kakšen kozarček rujnega, da se lepše razgori pa, pa, pa...mnjam. xsara, me je kar majčkeno sram. Torej, roštilj je kar velik, ampak zunanji izgled pa še ni zaključen, da ne boš razočarana, če mi uspe objaviti sliko. Midva sva ga komplet betonirala, je kar dolgo trajalo (beri: packava že tretje leto, ker je dopust vedno prekratek), notri je položen šamot. Od prijateljev pričakujeva komplet pripravo za pečenje odojka, kotliček je tudi pri roki, zgoraj v dimniku je nerjaveča palica, čez katero bo tekla veriga za kotliček ali za dvigovanje pokrova od peke. Na vsaki strani "kokošnjaka" je še zunanja polica. Ena bo služila za postavitev motorčka, druga pa je pripravljena za enostavno namestitev vode z majhnim koritom z odvodom ter za odlaganje posode. Tole sem lepo opisala, slika je pa res precej dolgočasna. Betonaža, predvsem pa "šalunga" je v veliki večini delo mojega moža, moja je bila predvsem ideja, kar pa je tudi veliko, kajne?! Sedaj pa moram samo še ugotoviti, kako objaviti slikico. Še nisem nikoli to delala. Imate idejo oz. pameten napotek? lp, župca

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

17. jun 2006 20:55

Torej, kot sem obljubila, slika je na zupca.moj-album.com Ampak res ni še kaj za videt. Zato sem priložila sliko lepega sončnega zahoda. Ko bo kakšna bolj zanimiva zadeva v roštilju, naprimer odojek avgusta ali peka julija, poslikam in pošljem Tudi o uspehih peke vam poročam, če vas bo zanimalo.

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

16. avg 2007 9:21

Letos pa mene zanima tale posoda za peko na ognju. Ali se je kaj spremenila ponudba? Kja v Ljubljani si je možno to ogledati in kupiti?

as1  

član od: 5.4.2006

sporočila: 142

27. dec 2010 12:46

Ali mi sploh imamo slovensko ime za:peko, sač, črpinjo? Ne vem ali je pravilnio zvon, ki je v naslovu teme? Ali imamo na kulinariki kakšnega slavista, da nam pojasni? as1

TomiB  

član od: 25.1.2011

sporočila: 2

25. jan 2011 14:51

Jedi "iz pod peke" se posebej dobro pripravljajo pod keramičnim zvonom. Tovrstni produkti so težje dostopni, a vendarle jih je mogoče dobiti pri največjem slovenskem proizvajlcu keramike - Keramika Bojnec www.bojnec.com Med predstavljenimi keramičnimi pekači boste našli tudi ognjevzdržno keramiko, med katero sodi tudi keramični zvon, primeren za posutje z žerjavico. S pozdravi, Tomi TomiB

gong  

član od: 18.3.2006

sporočila: 1

24. okt 2011 22:23

Peka, sač ali cripnja (samo za glinasti pokrov), je ostala v naših krajih iz časa Ilirov; takratni prebivalci dinarskega področja niso nikoli sprejeli rimske krušne peči temveč so pekli kruh in tudi drugo hrano, divjačino, drobnico ipd. pod peko, pod pokrovom ovalne oblike narejenim iz gline. Kasneje se je uveljavil kovinski pokrov, ki je bolj odporen in se ni razbil, kot je bilo to pogosto z glinasto peko. Najprej so pekli neposredno na ploščatih kamnih na dnu ognjišča, kasneje pa so za to uporabljali okrogle glinene, ali kovinske posode z dvignjenim robom. Tako pripravljena hrana je sočna, vsrka vse sokove in vonje ter je bila in je še, izvrstna in zdrava hrana.

 

Pečeno meso v glinasti posodi

Recept je enostaven ker je to starinska hrana ko še ni bilo mnoštva začimb.

Meso:

Svinsko: sprednje krače, vratovina, najboljša je pa ribica (Lahko so tudi mešani deli npr. pol ribice in pol sprednje krače).

Teletina: rebra, vrat i skoraj vsi deli.

Jagnjetina: rebra, prva noga, lahko tudi but ampak je suh; vrat in meso okoli hrbtenice.

Mesu en dan prej dodaš Vegeto (namesto Vegete damo samo Piransko sol in drobno narezani sveži ROŽMARIN z domačega vrta, ki hrani daje izredno aromo). Eno uro pozneje (ko vpije sol) zalijem meso z olivnim oljem tako, da je vsak kos mesa naoljen. Pustim na hladnem čez.

Pred pečenjem

Narežem komade rdečega krompirja, dodam koščke korenčka, čebulo in papriko. Vse skupaj malo zapečem na olivnem olju da dobi lepo aromo. Vse skupaj z oljem dam v glinasto posodo in dodam 2dl vode.

Na vrh dodam pripravljeno meso in pečemo v pečici na 250°C 2 ure. Pol ure pred koncem, obrnem kose mesa kako da se zlatorumeno obarva meso še na drugi strani.

Opomba: Meso, krompir,korenček in paprika spusti vodo, zato ni treba dodajati preveč vode.

Dober tek!

 

Zelo pomembno ko kupuješ glinasto posodo!!!!!

preveri ali je narejena za pripravo hraneposoda naj ima glineni pokrov podoben satelitski anteni, da dobro zatesni posodo. NAJPOMEMBNEJŠE JE DA – pred prvo uporabo posodo pravilno pripravimo za kuho.

Posodo pripravimo na star, tradicionalen način (velja za posodo, katera v notranjosti ni lakirana, če je lakirana mora biti lak, ki ni škodljiv zdravju in odporen na visoke temperature.

Slamo pšenice ali drugih žitaric zakuriš, da se iz nje kadi gost siv dim - nad dim postaviš posodo tako, da dimne maščobe iz slame prepojijo zidove posode. Posoda spremeni barvo iz opečnate v peščeno sivo do črno barvo. To je naravno emajliranje glinaste posode. S tem se zapro vse pore v posodi, tako da tekočine ne prehajajo v zidove posode.

Ko to kvalitetno naredimo v notranjosti posode isto naredimo tudi z zunanjostjo. Na ta način so pripravljali posodo za kuho v času ko še niso poznali kovinskih posod.

Obstaja še en način priprave nove glinaste posode za vse tiste, ki nimajo možnosti priprave po prvem postopku. Posoda se do polovice zapolni s svinsko mastjo, zagreje do tekočega stanja, doda se koruzna moka in se vse meša cca. ½ ure. Maščoba in koruzna moka se vpijata v posodo in njene pore ter s tem emajlirata posodo.

Takšno posodo lahko sedaj uporabljamo v pečici ali na odprtem ognju – žaru.

gong

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

25. okt 2011 6:32

Zanimivo, iz časov, ko še ni bilo množice začimb - Vegeta pa že. Juhej, le zakaj tega ne oglašuje Podravka?

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti