Išias

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

9. dec 2010 8:59

Že dolgo vemo, da so nekatere bolezni in stanja včasih lahko tudi psihosomatskega izvora. Ponavljam in poudarjam, včasih lahko, ni pa nujno. V takih primerih bolečina res lahko izgine že med branjem knjige. Pri drugih, kjer ima bolečina bolj ali manj jasen organski vzrok (pri išijasu je to ponavadi okvara medvretenčne ploščice), bodo imeli ortopedi in nevrokirurgi značilno več uspeha kot nasvet Mojce2007 ter druge new-age filozofske drže, molitve, uroki in podobne intervencije. In kot vedno opozarjam v takih primerih: ob bolečini, magari blagi, ki ji ne poznamo vzroka (kamor bi štela na primer musklfiber zaradi prekladanja dveh kubikov drv ali vnetje dlesni ob nezdravljenem zobu), je pa stalna oziroma ima stalen vzorec, ki se s časom stopnjuje, je treba za začetek k zdravniku, vse ostalo pride na vrsto kasneje. lp, proxima

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. dec 2010 9:55

Mojca2007 je napisal/a:

V zakrčenih mišicah ni dovolj kisika in to pomanjkanje kisika povzroča bolečine, ki so popolnoma nenevarne, so pa zelo zoprne in nas omejijo v normalnem življenju. 

Vem, da zveni kontradiktorno, ampak če boste v resnici SPROŠČENI, bodo sproščene tudi vaše mišice in tako ne bo bolečin v hrbtu.

ad1: Kaj pa ovira dotok kisika v, po tvoje, zakrčene mišice?

ad2: Sproščene mišice - a to pomeni, da so v njej vse celice neskrčene (in v stanju nekrčljivosti)? Torej mišica ne deluje, kot pri nezavesti..... In zakaj ob nesproščenosti bolijo le mišice v hrbtu, pa še to recimo le na levi strani, na desni pa ne? Čudno.

Nevarno se mi zdi posploševati tvoj primer na vse.

Res sem včasih v dilemi, koliko mi naravoslovna izobrazba škodi, ker ne morem verjeti marsičemu. Ampak, mislim, da me je tole predavanje utrdilo v mojem prepričanju. Vredno poslušanja, bi rekla. Jaz bi ga marsikomu kar predpisala.

rimljanka

Mojca2007  

član od: 11.10.2007

sporočila: 133

9. dec 2010 10:33

Ni nevarno, da razmišlja človek drugače - nevarno je ostati prestrašen in zakrčen. Mene bi bilo recimo bolj strah, kaj bodo protibolečinska zdravila naredila mojim ledvicam in ostalim organom, kot pa da bi me bilo strah poskusiti nekaj drugega, nebolečega, neškodljivega - če ne deluje, pač ne deluje in to je to. Ampak če deluje - ne bi bilo škoda zaradi nekega neosnovanega strahu ne poskusiti?..... ... Meni pa se placebo sploh ne zdi sporen, še posebno, če ljudem pomaga.. Bolj sporen se mi zdi NOCEBO - npr. zdravnik ti pove, da za tvojo bolezen ni zdravila, .. ali pa, da boš trpel do konca življenja.. ali pa, da moraš določeno (škodljivo) zdravilo jemati do konca življenja... ali pa karkoli drugega, kar si ti pripravljen verjeti in sprejeti v svojo podzavest in se ti zato bolezen poslabša. Več o nocebu tukaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Nocebo ... Več o dr.Sarnu in TMS-ju pa je tukaj: http://en.wikipedia.org/wiki/John_E._Sarno (poglejte malo, kaj so sploh zakrčene mišice in kaj povzroča ta sindrom. Opisane so tudi raziskave oz. študije o uspehih tega "načina zdravljenja") .... In brez zamere, ampak meni se vse to tukaj ne zdi new-age filozofija - razen če mislite, da smo ljudje samo kosti in mišice, pa malo fizioloških tekočin, prekritih s kožo .. Ampak vse kar pišem v svojih postih, je samo moje mnenje, iz mojih izkušenj in popolnoma razumem, če se večina z njim ne strinja. Tudi jaz se ne bi pred leti...

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

10. dec 2010 17:26

Tudi mojega moža pogosto muči išias, tako, da je pojedel že kar nekaj škatl naklofena. Sedaj si je našel svoj način zdravljenja, ki mu dokaj uspešno pomaga. Ko začuti, da bi ga utegnil "napasti" išias mu moram blazinice elektronskega stimulatorja Omron Tens nastaviti na predel križa, tako, da je hrbtenica v sredini, program gnetenja za 15 minut. Včasih je že po 1 dnevu dobro, občasno pa terapijo ponavljam 1 teden. Kajti čakanje fizioterapije preko zdravnika nima haska, saj takrat ko te najbolj boli, te naročijo ćez 2 meseca. Na tak način se je že nekajkrat izognil močnejšemu napadu išiasa. Mogoče bo ta način pomagal še komu.

brezka  

član od: 16.12.2010

sporočila: 9

25. jun 2012 17:52

ni kaj. Išias je prav zoprn, ker tako dolgo časa traja, če ga že v kali ne "zatreš". Sama sem en čas imela bolečine v križu, ki so se potem razvile v išias. Sicer sem že po kakem tednu odšla na pregled, vendar pa je potem vse skupaj trajalo tako dolgo časa, da je bilo prepozno in sem prišla na en resen, pravi pregled šele po dveh mesecih. Jasno je bilo že vse prepozno in sem lahko samo še ležala v postelji in jedla Naklofene, kar pa je bilo potem grozno še za moj želodec in črevesje, ki tega zdravila ni več dobro prebavljal in sta bila potem dva problema. imam namreč težave še z želodcem. Potem pa mi je prijateljica svetovala, da si kupim nek Neuronol, pa je blo že po kakih 14 dneh dobro. Zdaj pa vidim, da se prodaja tudi na spletu. To so teli tableti za išias probite. Mogoče vam pomaga, sam ga je pa treba kupt.



brezka

Sporočilo je spremenil(a) brezka dne 28. 2013 13:07

foxpapa  

član od: 14.3.2004

sporočila: 240

25. jun 2012 18:49

Proč z tabletami, ker povzročajo težave v želodcu in na ledvicah.

meni pomaga masaža z konjsko mastjo, ki vsebuje 10 raznih zelišč, mora biti hladna.

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

25. jun 2012 21:35

dokler pomaga masaža s konjsko kremo in pozitivna misel - ni panike! Dodajte malo počitka in počasnih sprehodov, počakajte teden dni, pa bo. Problem nastane, ko konjska krema ne pomaga več. Komur je do znosnega odleglo šele v bolnici po nekaj dnevni protibolečinski infuziji, bo razumel.

Lisa

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

26. jun 2012 8:50

foxpapa je napisal/a:

Proč z tabletami, ker povzročajo težave v želodcu in na ledvicah.

meni pomaga masaža z konjsko mastjo, ki vsebuje 10 raznih zelišč, mora biti hladna.

 

Z išijasom sem se srečala enkrat in moram rečt, da nobena maža ne pomaga. Ko sem dobila tablete proti bolečinam, sem zdravnika vprašala ali naj se še masiram, pa je le odmahnil z roko in rekel, da mi tisto ne bo prav nič pomagalo.

Tako da, če je zadeva dovolj boleča in se vleče iz dneva v dan kakšne štiri tedne, se verjetno ne sprašuješ kaj dosti ampak poješ zdravilo, ki ti vsaj minimalno olajša bolečino.

Foxpapa in tisti, ki ste striktno proti jemanju tablet, kar, če vam znese in me bo veselilo, če vam jih ne bo nikoli potrebno uživat. Ampak, včasih se zgodi ravno tisto, česar nikoli nismo pričakovali in je kakšno mnenje takrat tudi treba spremeniti.

zeta

foxpapa  

član od: 14.3.2004

sporočila: 240

26. jun 2012 11:16

Oprosti, Zeta. Sem bil že pripravljen na operacijo na ortopedski kliniki v LJ. Pa sva se z dr Gorenškom še enkrat pogovorila in dogovorila da greva  še z trodnevno infuzijo in 3 tedensko terapijo v Šmarjeških toplicah, kjer so me pa začeli masirati z konjsko mastjo  3x nadan vseh tri tedne seveda tudi ostale terapije in kopanje. to je bilo leta 1996. do danes me je morda narahlo prijelo še ene trikrat vendar sem se z masažo nekeko izvlekel. povem pa tudi da hodim vsaj enkrat tedensko na bazen kjer delam samostojno vaje za hrbtenico.

potrkam na les da tako ostane.

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

26. jun 2012 13:18

Foxpapa, to se lepo sliši in sem vesela zate, da se je tako razpletlo. So pa tudi drugačni primeri, žal.

zeta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti