član od 20051268 sporočil
Naj še jaz pristavim svoj "zenf", saj mislim, da glede na količino tort, ki sem jih spekla, res obvladam biskvit - vedno pravim, da bi ga lahko naredila tudi sredi noči in mrtvo pijana (čeprav tega še nisem poskusila!).
Hribček na sredini se mi ne naredi nikoli, če pečem pravi biskvit - samo jajca, sladkor in moka, brez pecilnega praška, nobene tekočine, brez maščobe (morda na koncu žlica stopljenega masla ali olja). Oboda nikoli ne namažem, samo dno namažem z maslom in pomokam, testo pa naložim v model tako, da je površina ravna ali morda nekoliko dvignjena na obodu.
Pečem pri 170 stopinjah, z ventilatorjem (čeprav ga pri biskvitu odsvetujejo, se meni obnese). Ko še nisem imela ventilatorske pečice, sem pečico vklopila, ko sem začela delati sneg, sedaj pa jo, ko začnem dodajati sneg. Strinjam se z mamomio, da pečica ne sme biti prevroča, če ni preveč počasna, ni posebne škode, če jo vklopiš, tik preden daš biskvit peči.
Sem pa že imela probleme z "vulkanom" pri kakšnem receptu iz vmešanega testa (ko začneš: vmešamo 150 g masla ali margarine ...). Takrat pazim, da je na začetku pečenja v sredini izrazita vdolbina, to precej pomaga.
Sicer pa sem ljubiteljica peki papirja pri peki piškotov, drugače ga skoraj ne uporabljam. Tako mi je npr. celo za rulado enostavnejše, da pekač namažem in pomokam. Na dno tortnega modela ga dam samo, če pečem kakšen kolač z veliko sadja, pa se mi zdi, da kislina iz sadja in material modela ne gresta prav dobro skupaj in bi kolač lahko dobil okus po pločevini.
Lp
teta torta