Riževo moko kupujem v Mercatorju ali Kalčku na Trubarjevi. Govorim za Ljubljano, predvidevam pa, da jo dobiš v večini trgovin z zdravo prehrano. Za slane zadeve pride prav tudi čičerikina moka. Ja, pšenično moko nadomestim z riževo po receptu. Včasih kombiniram s koruzno ali ajdovo, pač odvisno od ostalih sestavin. Navadna biskvitna rolada je s koruzno moko meni celo boljša kot s pšenično.
Recept za potico pa je prepisan z enega drugega foruma, upam, da avtorica ne bi imela nič proti. Torej:
Testo:
125 ml mleka
2 jajci
3/4 čajne žličke soli
50 g stopljenega masla
50 g sladkorja
žlička naribane limonine lupinice
400 g moke (uporabila sem Schaerovo)
1 zavitek suhega kvasa
Sestavine po opisanem vrstnem redu daš v aparat in izbereš program za testo. Jaz sem dala program rahlo test (SEVERIN)
Testa pride tako za eno potico.
Makov nadev:
400 g mletega maka (se dobi že zmlet v vrečkah, mislim, da Farmgold, ali nekaj takega - dve vrečki)
med (po občutku), jaz sem dala nekaj medu in nekaj sladkorja
mleko
Zmešaš, da dobiš ne presuh, ne premoker nadev. Jaz dodam res po občutku, najprej toliko medu, da mi je fila ravno prav sladka, potem še toliko mleka, da se bo dala zadeva razmazat.
S skledo v mikrovalovko za 3 minute (približno) na ful, ko zavre na 350 ali 500 W, še za 8-10 minut. Občasno malce premešam, ni pa nujno.( jaz sem delala filo kar na štedilniku cca 1/2 ure)
In še del, ki se ga žal ne da poenostaviti.
Pomokaš eno staro rjuho, razvaljaš, namažeš, če želiš potreseš še z rozinami, s pomočjo rjuhe zviješ, daš v pekač, premažeš z mešanico jajca in mleka in v mrzlo pečico, ki jo vključiš na 200 stopinj. Pečeš pribl. 40 minut.
Skratka, recept je preizkušen in potica je bila res odlična. Sploh pa, ker sem jo pekla prvič. Naslednjič bom poskusila s pehtranovo.
Kar pogumno, pa dober tek!
Avena