Drot,
Avtor knjige Cortese v knjigi z naslovom "Zelenjava druga moč naravne hrane" na str. 158 in 159 pravi tako: "Sveže stisnjen sok...veže težke kovine in spodbuja njihovo izločanje. Bogata je s koristnimi rudninami, med zelenjavo prednjači z visoko vsebnostjo vitamina C in drugih vitaminov. Je ključnega pomena za uravnovešanje porušene prebave. Želodcu pomaga, da je spet čvrst kot jeklo, poleg tega celi želodčne čire. Raztaplja žolčne kamne oz. preprečuje njihovo nastajanje. Z bazično učinkujočimi rudninami bistveno pripomore k nastanku zdravega bazno-kislega ravnovesja v tkivih in telesu nasploh. Deluje splošno čistilno in odpravlja kožne težave, skupaj z mozolji, ekcemi in podobno, s katerimi telo daje vedeti, da so glavne avenije izločanja že preobremenjene...Gomolje sočimo z lupino vred in spijemo kozarec sveže stisnjenega soka naenkrat, pa bo še vedno treba v šolo. Krompir le dobro operemo in vsekakor damo prednost naravno pridelanemu pred industrijskim."
V drugi knjigi z naslovom "Zdravilne rastline in njih uporaba" avtorja Richarda Willforta pa najdemo na str. 184 in 185 slednje: "Če pijemo presen krompirjev sok iz surovega, nekalečega krompirja, bomo znatno ublažili bolečine v želodcu, zlasti, če so le-te povezane s krči, v lažjih primerih pa bodo celo popolnoma izginile. Podobno kakor volčja češnja vsebuje krompir atropinu podobna učinkovina lahko znatno ublaži bolečine zaradi krčev, ne more pa jih popolnoma odpraviti. Učinek presnega krompirjevega soka je potemtakem omejen samo na to, da prežene bolečino. Nadležno pekočo zgago lahko odpravimo z majhno skodelico presnega krompirjevega soka iz zrelega krompirja; vzroka pekoče zgage pa seveda s tem nismo odstranili."
Avtor v nadaljevanju navaja (glede na to, da ste omenili želodčne težave tudi:
"Krompirjeva kaša (pire) je za želodčne bolnike pomembna sestavina njihove zdravilne dietne prehrane. Neslana ali vsaj malo osoljena krompirjeva kaša (če gre za dietno jed, ji ne smemo dodati na masti pražene čebule) vsrka odvečno želodčno kislino in jo odvaja. Preobilje želodčne kisline je često vzrok vnetij želodca in črevesja. Temu lahko odpomoremo s krompirjevo kašo, ki jo jemo dalj časa. Prednost tega preprostega zdravljenja je v tem, da se bolnik krompirja ne naveliča tako kmalu in da se z mlekom, maslom, smetano in jogurtom hranilna vrednost ne samo poveča, ampak s tem dosežemo tudi spremembo. Zdravljenje s krompirjem je učinkovito tudi pri sladkorni bolezni."
Toliko sem našla zaenkrat. Namenoma sem naredila prepis dveh različnih avtorjev, da se boste lažje odločili. Upam g. Bojan, da vam bo gornji tekst v korist.
LP Lipa
P.S.:
Upam, da z navajanjem ne kršim nobenih etičnih, avtorskih ali drugih pravil.
No, g. Willfort tega ne bo prebiral, če pa bo g. Cortese zasledil moje navedbe, naj mu v tolažbo povem, da obožujem njegova dela (njegovo pisanje je berljivo, ponazorjeno ter sočno in je daleč od suhoparnih navedb ostalih avtorjev) in da so skoraj vsa, v originalih, na mojih knjižnih policah, na najbolj priročnem mestu, in da jih z velikim veseljem prebiram in koristim.