Ločevanje živil 90. dni - 5. del

Ann, nikar ne bodi tako kritična in skromna do sebe. Ti kar PIŠI, saj v tvojih sporočilih najdeš vedno kake pametne in uporabne nasvete. Občutek imam, da bi lahko govorile, pisale, govorile, pisale....., saj naju zanimajo ista področja. Ja, včasih te življenje pripelje do tega, da vzameš kako pametno knjigo v roke, včasih zgolj slučajno, po naključju, usoda, ali splošno zanimanje. Sama iščem knjigo ČE HOČEŠ OSTATI ZDRAV, VRZI LONCE PROČ al neki podobnega. Gre se pa zaradi presnega prehranjevanja. Pa bi rada malo prebrala tudi v tej smeri. Če katera opazi, da jo kje prodajajo, naj prosim sporoči. Lep dan.... nash
Nash, samo to sem najdla, Naslov je: Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskim loncem, avtor Helmut Wandmaker. Kje se jo dobi, pa sedaj na hitro nisem najdla. Ko bom imela kaj več časa, bom podrobno pogledala ta "Klub Naravnega Zdravja", katerega še ne poznam in ki piše o tej knjigi. ann
Sporočilo je spremenil(a) ann dne 20. apr 2007 12:26:14
Ja, ja, točno to knjigo. Mal sem pomešala naslov, ampak kdor išče, ta najde. Sej na netu sem jo tud jaz našla, predvsem na forumu presno prehranjevanje. Nikjer pa nisem zasledila, kje se jo da kupit. No ja, bo že prišla enkrat pod roke. Zdaj, ko imamo tako lepo vreme, sem tko cel popoldne z otroci in psoma zunaj, za hišo. Fino bi bilo, če bi imela kaj vrtička, pa ga sredi mesta ne morem imet, že za radi cest in prahu.... Mi ni čist apetitlih. Sem si pa letos omislila zeliščni vrtiček. Imam baziliko, luštrek, drobnjak, žajbel, melisa, timijan... mogoče bi se še kej našlo. S tem sem začela. Hvala ann. Lep pozdrav vsem nash
jaz sem zdaj v dvojih nemških revijah brala članke, da zdravniki odkrivajo da bazilika pomaga pri hujšanju, je ena zgodba o tem kako so stari Grki obilno jedli, ampak so potem žvečili eno sorto bazilike in niso poznali debelosti. In da so testirali na (ne vem zdaj kje in na koliko ljudeh) in da lahko samo s pomočjo bazilike shujšaš za eno konfekcijsko številko. Piše še, da sedaj ne gojimo take bazilike pri nas, ker jih je baje x vrst in da, če bi hoteli doma doseči tak uspeh bi morali jemati kapsule bazilike. To ni bila reklama za hujšanje - ampak en zdravniški članek. Brala sem ga prejšnji teden v Neue Frau. klavdija
Hojla! Punce,ful ste pridne!le tako naprej. Žal nimam časa pisat,samo na hitrco vas preberem. Drugi teden bo že bolje. Mejte se lepo in uživajte z manjjjjjjjjjjjj kilogrami. Naj vsak dan bo s soncem obsijan
Ann, bi lahko prosim napisala naslov in avtorja knjige o čebuli, da bi jo lahko poiskala v knjižnici. Nisi predolga, ti kar napiši, kar bi rada povedala. Pa še to naj povem, da sem se po enotedenskem vsakovečernem "laufanju" zredila za pol kile. Prve dneve sem prišla s teka lačna, dva dni pa sploh ne več, kar mi je všeč. Tako je dovolj kakšen sadež ali zelenjava. Saj vem, da moram na rezultate počakati, ampak kakšni majhni rezultati bi bili vseeno dobrodošli. Verjetno bo treba povečati količino teka. Uživajte v naravi riba-ribica
Riba-ribica, naslov je Zdravljenje raka in levkemije, avtor Rudolf Breuss, taka majhna rumena knjižica, Založba Mavrica (prvo stran si lahko pogledaš na netu). Notri je še polno drugih praktičnih nasvetov v zvezi z zdravjem, ne samo zaradi raka. Za pol kilce pa ti je (tega pa ne vem ali se lahko tikamo) najbrž vaga več pokazala, ker so se ti okrepile mišice, mišična masa pa je pri istem volumnu težja od maščobne. Verjetno če bi merila še obsege, se ti niso nič povečali, celo zmanjšali. Drugače pa sva bila z možem do dveh ponoči na Abrahamu. Tako je bilo luštno, da že dolgo ne, skoz je bil program, vmes je pela Nina Pušlar, veliko smo plesali, zelo mi je bila všeč tudi hrana, prinesli so vsakemu na krožniku posebej-ne preveč, same specialitete, jaz sem se že prej odločila, da bom jedla meso in solato (čez dan sem samo malo grozdja), skratka vse skoraj po pravilih 3MD, krompir sem mirno pustila, tudi pri naslednjem hodu nisem riža. Skratka hočem povedati, da ni nihče opazil, da sem na dieti. Lepo sem imela skoz natočen kozarec vina, s katerim smo nazdravljali in sem ga samo malo srknila (vem še od velike noči, ko sem ga pila po šunki, pa sem mi je do večera spahovalo po njem-to je lep primer, ni se mogel predelati, ker je čakal na vrsto, da se meso razgradi, kar traja par ur, isto se zgodi, če sadje jemo po mesu, zato nas napihuje, saj sadje po toliko urah v želodcu fermentira-koliko stopinj pa je v želodcu? Če kdo slučajno ve, naj sporoči, jaz mislim da jih je več kot je naša telesna temp.). V drugem kozarcu pa sem imela vodo, katero sem tudi skoz pila (2-3 l). Tudi manjši košček tortice sem pojedla, drugega peciva pa nič, saj so ga na mojo srečo pri glavni jedi umaknili z mize, pol pa pozabili nazaj prinest. Skratka z vašo pomočjo sem šla sproščeno na praznovanje (da ne omenim koliko se mi že pozna zaradi izgubljenih 14 kg, kako se lahko lepše oblečeš, si malo bolj samozavesten itd) in mislim da se bo tista kilca, ki sem jo pridelala ponoči, danes čez dan lepo izločila, saj imam vodni dan namesto včeraj, jutri pa naprej po urniku škrobnega. Še iz knjige Judy Mazel sem se naučila, da je na raznih praznovanjih najbolje jesti beljakovine, saj nikoli ne veš kako pripravijo prilogo (če riž ali krompir zalijejo ali dodajo sok od dušenega mesa, je ta priloga že sama po sebi napačna kombinacija - zato pazite, kako pripravite jedi na škrobne dneve). Lepo se imejte še naprej. ann Sporočilo je spremenil(a) ann dne 21. apr 2007 12:06:54
Punce, kaj bi bile jezne, če se vam malo pridružim, čeprav niti pod razno ne hujšam, niti po tej, niti po drugi metodi (trenutno se v bistvu "načrtno" redim;)? A zakaj potem vam utrujam? Hja, takole je: imam eno zelo fajn prijateljico, ki jo mam zelo rada. In ona hujša po tej dieti... Ni debela, ni suha, bi rada shujšala, pa ima težave s skušnjavami. In bi ji rada pomagala in kaj ponudila, ko pride k meni, pa je ne bi rada spravljala v skušnjave in bi ji ponudila to, kar pač tisti dan lahko je... (Ker ne pride vedno na OH dan:) Sem sestavila tudi en jedilnik, sem ji ga mislila dat kakor eno mičkeno darilce, da bo mela malo idej za raznolika kosila... Sem ga mislila še vam sem gor dat, če bi kateri kaj prav prišlo, pa da malo skritizirate, kaj se sme in kaj ne - skratka neke vrste kontorola:) Torej, bi katero zanimale ideje, pa če bi se kateri dalo odgovarjat na moja vprašanja, kar mi ni jasno? Sem namreč že malo gledala to zadevo, ravn s tem razlogom, da ji sestavim jedilnik, pa da lahko zbira in jo povabim na določeno jed, ki si jo zbere, recimo. Ampak vsega pa ne vem, ker pač še nikoli nisem hujšala, ne vem, koliko je to striktno, pa jaz vedno neke luknje iščem;) Recimo, na b dan lahko ješ sojo, ne? Torej tudi sojino moko? Torej bi lahko v principu jedla sojine špagete z grahom? Veri

Veri, pozdravljena - dobra duša. Tvoja prijateljica bo res lahko vesela, ker ji stojiš ob strani in ji pomagaš.

Veš, tudi jaz vse prevečkrat iščem luknje in zato tudi na vsako vprašanje ne morem odgovoriti kot "iz topa". Torej, soja je eno tako zanimivo živilo. Dolgo sem mislila, da spada na B dan (nadomestek mesa, sojino mleko, sojin sir, ...), potem pa sem tule na forumu zasledila, da se jo je na Š dan (ker je stročnica). Sojinini špageti z grahom bi torej spadali med Š obroke, vendar pod pogojem, da v špagetih ni jajc (???). Testenine pa se jejo na OH dan, vendar bi morala biti zraven zelenjavna omaka (brez graha, ki spada med Š). Če je katera druga bolj podučena o tem, naj me popravi oziroma dopolni.

Tole piše o soji na Wikipediji:

Soja (znanstveno ime Soia hispida) je stročnica visoke hranljive vrednosti. Obstajajo razne vrste soje, ki se med seboj močno razlikujejo in to ne samo po obliki zrna, barvi in okusu, pač pa tudi po kemični sestavi. Soja vsebuje zelo velik odstotek maščob - povprečno 19% in beljakovin - povprečno 37% ter pomembne količine vitaminov A in B skupine. Soja se v prehrani uporablja podobno kot druge stročnice, vendar njen okus in vonj večini ljudem ni prijeten, zato jo uporabljajo v industriji prehrane predelano kot:

Soja je ena od rastlin, ki se gensko manipulira, gensko spremenjena soja pa se uporablja v vse več izdelkih.

Pa še tale članek o soji je tudi zanimiv, če se vam da brati: http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=267 jankica Sporočilo je spremenil(a) jankica dne 22. apr 2007 10:34:51

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti