Ava, tudi jaz vama (tebi in hčeri) iz vsega srca čestitam in želim uspešno vzdrževanje in oglasi se še kaj vmes, pa poročaj, kako vama gre. Mogoče nam povej še kako anekdoto (jih je tako lepo brati), ali pa kako misel na temo, kaj je dieta spremenila v tvojem življenju, pa če si odkrila kako novo jed, ki je prej nisi poznala oz. jedla. Pred časom smo o tem govorile, pa je bilo res zanimivo.
Ja, pa da ne pozabim, še

...
Kako sem bila vesela vseh "tihih", ki ste se javile, smo kar nekako povezane, zato mi ni vseeno za vas in vas je lepo spet "srečati".

Rožica, glede prehrane v nosečnosti je res tako, da ne veš, kaj narediti, sploh ko si enkrat v takšni koži kot smo me, ko nam vzdrževanje normalne teže večinoma omogoča le ločevanje in nič drugega. Sploh na začetku sem tudi sama poskušala poslušati telo, a je problem, ker telo s pravimi (zdravimi) željami sporoča tudi nezdrave, ki otročku definitvino ne koristijo (čokolada, keksi, preveč kruha npr.), a kakršnekoli diete se jaz res kar nisem upala držati, saj hujšanje razen pod strogim zdravniškim nadzorom pač ni priporočljivo. A po drugi strani pravijo, da prve 3 mesece kaloričnega vnosa živil ni treba povečevati. Tega se jaz pač nisem držala, ker se enostavno nisem upala in zato mi je teža šla prve mesece kar hitro gor, sploh ker so prišle tudi dokaj čudne želje, ki sem jih (vsaj nekatere) tudi potešila. Je pa res čisto nov občutek, ki ni le navadna lakota, ampak nek čuden občutek v ustih (in še kje), ki kar ne izgine.
No, na srečo ne traja vso nosečnost, vsaj pri meni mislim, da je v 4. mesecu počasi izzvenel.
Na netu sem potem med drugim našla odgovor ginekologa, ko je ena nosečnica spraševala, če se lahko drži luninega posta. In veste, kaj je odgovoril, da naj se nosečnica ne bi postila več kot en dan naenkrat. To pomeni pravzaprav DA za enkrat na mesec recimo, in to ob vodi, ne ob sadju. To in pa dejstvo, da ogromno nosečnic neko obdobje vse, kar zaužije izbruha in zato hujša (no, jaz nisem imela te "sreče", enkrat se mi je zgodilo pri večernem umivanju zob, pa je bilo tako neprijetno, da sem se od takrat zelo previdno umivala in delala vse tako, samo da ne bi bruhala), mi je pomagalo, da sem našla neko ravnotežje, ki mi omogoča pridivanje teže "po programu". Danes velja, da naj se nosečnica ne bi zredila za več kot 11 kg, razen če ni na začetku presuha, poudarek pri prehrani je na sadju, zelenjavi, beljakovinah in kakovostnih OH, vse dodatne kalorije naj bi bile predvsem mleko in mlečni izdelki, pa zelenjava in sadje. Tako da je ločevanj kar dobra osnova za prehrano v nosečnosti. Tudi Diamond-ova priporoča svoj program prehrane med nosečnostjo, pa mislim, da je še precej bolj stroga kot je recimo vzdrževalni program 3md.
Zdaj vas pa le še lepo pozdravljam, da ne bo ratal tak roman kot nazadnje...
Pa lep vikend!
Encijan