14. sep 2010 0:15
rimljanka je napisal/a: |
Kis (ali limona) da potrebno kislost in pospeši želiranje. Čez noč zato, da se razvije aroma. Vsaj jaz si tako razlagam. rimljanka |
Sama sem prvič pustila slive s kisom in sladkorjem stati čez noč, drugič (in tako delam tudi zdaj) pa samo za dobro uro ali dve.
Pri prvem poskusu so slive "spustile" ogromno tekočine, tako da je bil potem čas pečenja do zame željene gostote marmelade kar precej daljši (sem si želela gostejšo marmelado in temu primerno je tudi trajalo, preden je tekočina toliko izparela, da sem bila zadovoljna).
Pri krajšem času "mariniranja" se mi ni nabralo toliko tekočine, enako količino sadja sem pekla kar celo uro manj, pri končnem okusu pa nisem zaznala nobene razlike, enako dobra je bila tako prva, kot druga marmelada (obe rundi in sliv nabranih istega dne).
Letos sem delala vse po "skrajšanem" postopku, na koncu dodala nekaj žlic ruma in sem zelo zadovoljna
Jutri bom poskusila pečeni džem narediti iz domačih vinogradniških breskev. Za lepše želiranje bom dodala limonin sok, morda tudi lupinico in pa kakšno kislo jabolko. Bomo videli, če se bo postopek v pečici obnesel tudi pri breskvah - bom poročala.
Mojca