član od 20039267 sporočil
Vsaj 3-krat na leto se mi zgodi, da pripravljam pecivo za veliko ljudi. Nekako sem v širši družini in družbi jaz zadolžena za sladkarije. Zdi se mi, da sem se kar dobro zverzirala in naj ti povem moj način, kako se pripravim za to nalogo.
Približno 14 dni pred dogodkov se vsedem, vzamem knjige in si izpišem na papir kaj hočem narediti in kaj moram kupiti. Ponavadi se držim tega, da najprej naredim:
- oblatne (figaro, napolitanke...)
- salame
- kroglice (kokosove, orehove, kroglice iz fig)
- drobno pecivo (lubenice, žepke, orehove vogalčke, jagode, gobice, orehe, kokosove kiflice, orehove kiflice (temne), žepke iz lisnatega testa, bajadere...
- Potem kakšne pite iz maslenega testa (jabolčne, sirove, orehove...)
- Sladice (lunice, srnin hrbet, mačje oči, šubarice, metrsko pecivo ...)
- Dan pred dogodkov naredim sadno rulado.
Pozorna sem na obliko in na barvo sladice. Paziti je treba tudi na to, na čem bodo sladice ponujene, da ne bo preveč kremastih stvari, ker potem potrebuješ krožničke in žličke...
Prilagam še en recept za torto, ki je sicer malo bolj močna, je pa zelo dobra. Naredi se jo dva dni pred, da se dobro usede.
BISKVIT:
15 beljakov, 15 žlic sladkorja, 25 dag orehov, 2 žlici moke, skorjica in sok limone
Beljak in sladkor kuhaj na pari. Dodaj orehe, moko in limono. Peči v tortnem modelu - 2 krat. Razreži, tako da dobiš štiri kore.
NADEV:
15 rumenjakov, 20 dag sladkorja, 20 dag margarine
3 rebra čokolade
2 žlici mlete kave
10 dag orehov
Rumenjake in sladkor kuhaj v vodni kupelji, da postane gosto. V ohlajeno dodaj umešano margarino.
Nadev razdeli na tri dele in dodaj:
prvi nadev - čokolada;
drugi nadev - mleta kava;
tretji nadev - orehi.
Vsako koro od biskvita dobro navlaži s sokom ali mlekom, ki si mu dodala malo, premaži z nadevom. Po vrhu daj glazuro od čokolade.
Želim ti srečo pri izbiri!
LP