27. okt 2004 11:48
Me veseli, da nisem edina "tečka", ki jo moti raba slovenščine v javnosti. Ime izdelka res ne moremo uporabljati kot lastno ime! Lastna imena so (zelo poenostavljeno) imena, ki pripadajo samo in izključno eni stvari, predmetu, zemljepisnemu pojmu ali bitju in se pišejo obvezno z veliko začetnico.
Ime izdelka, ki ga gospa omenja v receptu ni "kolutići" (ja, če že ohranjamo tuji zapis, ga prosim tudi citirajno in ohranimo znak "ć"), pač pa je ime "Čajni kolutići". Če se že za nekaj zavzemamo, se za to zavzemajmo dosledno!
Preko foruma nisem želela težiti z jezikovnimi temami, zato sem zasebno (e-pošta) vprašala Jerneja, kako je z lektoriranjem receptov, pa me je poučil, da recepti ne gredo v lekturo, pač pa le na slovnični pregled. Kakšna pa je razlika? Jernej, brez zamere, uporaba besede "kolutiči" spada v slovnični pregled!
Nočem biti purist, včasih sem tudi sama v zadregi pri uporabi slovničnih pravil ali besede, ki smo jo prevzeli iz tujega jezika. Vendar se moramo svojih meja zavedati.
Pa naj vam dam primer: na Kulinariko (ja to je lastno ime in se piše z veliko) sem poslala recept za francosko zelenjavno jed, katere ime se izgovori "ratatuj". Žal v trenutku, ko sem recept vnašala, nisem vedela natančnega izvirnega zapisa besede v francoskem jeziku, zato sem v oklepaju napisala "(pisano po domače)". Zanesla sem se na to, da bosta strokovnjak, ki pregleda recept (strokovni pregled) in lektor (naivno sem pod slovničnem pregledom pričakovala lekturo) popravila moje neznanje (in malo lenobe, ker nisem šla besede iskat v svojo zbirko receptov, ampak sem pisala na pamet). Žal se to ni zgodilo. Vsakič, ko pogledam ta recept mi je malo nerodno, saj se sedaj imenuje "Ratatuj (pisano)". No ja, sprijaznila sem se s tem, da to ni stvar na katero bi še lahko vplivala, pa naj ostane tako kot je.
Jernej in vsi ostali, ki se trudite na Kulinariki: vse pohvale za vaše delo. Vaša stran je odlična. Jezik je sprejemljiv, na forume res ne morete vplivati, potrudite pa se malo okoli receptov. Prosim, prosim, prosim