Buče

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8698

9. sep 2004 13:01

Vsaka buča je užitna ampak mora biti mlada. Preveč zrele so - trde, lesene. Pri nas je bučnica "zakon". BUČNICA ½ kg tenkih kor ½ skute 3 dcl kisle smetane 3 jajca sol buča Bučo nareži, olupi, očisti od semena in naribaj na ribež ter pusti naj odstoji, da spusti vodo. Naribane bučke dobro ožemi. Umešaj skuto, jajca, sol in polovico kisle smetane ter dodaj naribano bučo. Pripravi si 3 kore, postavi jih eno za drugo (prva - druga do polovice prve - tretja do polovice druge). Pošpricaj z oljem in namaži z nadevom - samo 1/3 dolžine kor in potem zarolaj v štruco ter daj v namaščen pekač. Ko so vse štruce v pekaču po vrhu obilno zalij s kislo smetano, pusti približno 10-15 minut, da se malo prepoji in daj v pečico na 180 stopinj - 40 minut. V moj pekač (veliki, od pečice) pridejo 4 take štruce - se pravi potrebujem 12 kor. Za take stvari obvezno uporabljam domačo kislo smetano, ker se lepo zlije pa še okus je božanski. Na enak način delam z doma narejenim vlečenim testom. Ponavadi uporabljam buče - okrogle - velike, ne smejo biti stare (rumene). Tudi večje podolgovate bučke so prav tako dobre. Naribam jih in jih dam tudi v vrečke za skrinjo. Iz teh velikih buč delam tudi gosto omako in juhico. Bučke pa uporabljam za omake, pohanje. Še posebej dobra bučka je tista okrasna - svetlo zelena ploščata (kot kakšen krožnik, rožica). Dober tek!

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

9. sep 2004 14:56

Dragicka, ali lahko se prosim za recpt za bucno juhico in omako?! LP Zala

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

9. sep 2004 20:18

alo ok...1 je marmelada... 1 ,5 kg buče (vse razen patišon aka leteči krožnik) 1 liter vode 2 tanko narezani pomaranči (najprej od popka do popka in potem še počez, tako da lahko odstraniš semena, ker nikjer ne dobim netretiranih pomaranč, raje dodam sok iz pomaranč in limone) 3 tanko narezane limone okoli 5 dag tanko narezane sveže korenine ingverja (jaz dam po okusu) 1 kg sladkorja Bučo olupi, očisti jo semen in niti ter jo nareži na kocke 1x1 cm. Kocke daj v hladno vodo, zavri in kuhaj okoli 15 min oz. da se buča malo zmehča. Ocedi. Kocke buče,liter vode, ingver in sok (oz narezane pomaranče in limone) daj v posodo za vkuhavanje in zavri ter kuhaj dokler se lupine pom. in lim. ne zmehčajo. Dodaj sladkor in mešaj dokler se ta ne stopi. Kuhaj na srednjem ognju, dokler se zmes ne zgosti(potegni z žlico in se pozna sled). Napolni marmelado v vroče kozarce in zapri. Jaz navadno za zaključek zložim kozarce v pečico na 70-80 C za 15-20 min. Potem pečico ugasnem in pustim kozarce do jutra v njej. 2 je tudi marmelada...hehe 1,5 kg buče (cm kocke) 1 kg sladkorja 500 ml vode sok 1 limone okoli 5 cm ingverjeve korenine Bučo pripravi enako kot prej. Vse preostale sestavine daj v posodo za vkuhavanje in zavri. Naj nekaj min vre. Dodaj bučo in kuhaj tako dolgo da buča postekleni. S penovko zloži bučo v kozarce. Sirup še malo zavri in zalij bučne kocke. Zapri ...... Vsakega je za okoli 4 velike kozarce za vlaganje...Če uporabi starejšo bučo, kocke bolj ali manj ohranijo obliko, mehke so pa vseeno. Uporaba.. Če to spasiraš, lahko namažeš torto, biskvit ali dodaš k sladoledu. mejte se fajn... simona juhica

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

9. sep 2004 20:46

Dragička, pri tvojem receptu najbrž ne gre za velike rumene oz. oranžne buče?

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8698

13. sep 2004 11:49

Bučna juha Prepraži eno čebulo in 2-3 stroke česna, dodaj naribane in dobro ožete bučke, podlij z vodo, da bo pokrito. Pusti naj se kuha. Ko so bučke mehke - skoraj, da jih zmanjka, dodaj 2-3 žlici pomi kocke ali en paradižnik narezan na kockice. Posoli, povegetaj in še malo kuhaj. Posebej skuhaj 2-3 krompirja, ki si jih narezala na drobne kockice. Kuhan krompir dodaj bučkam - skupaj z vodo, toliko, kolikor hočeš gosto juho. Potresi s peteršiljem. Omaka iz bučk: Na malo masla prepraži žličko moke, dodaj na kockice narezane bučke, premešaj, dodaj soli, malo vegete in praži. Če bučke ne spustijo vodo, malo podlij. Ko so mehke dodaj 2-3 žlici kisle smetane ali pa sladko smetano za kuhanje, po vrhu potresi s peteršiljem. Zraven paše pire krompir. Uporabljam vse vrste bučk, tudi one ta velike oranžne, ki rastejo na polju, ampak tiste samo avgusta ko so še mlade - mehke, potem so preveč trde, olesenele. Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti