Na žalost nas mati narava ni obdarila s kakšnim okrepljenim živčnim sistemom za čas pubertete naših otrok, zato si moramo pomagati sami na način, da vzamemo v roke kakšno knjigo s to tematiko, da se skušamo postaviti v njihov položaj oz. prikličemo iz spomina naše obnašanje v takšnem obdobju, da skušamo določiti jasna pravila in meje (glede uporabe interneta, pohajkovanja...) in se potem tega držati, ker je jasno, da jih bo pubertetnik kršil, kot mora biti jasno, da dobi potem svojo porcijo kazni (odvzem telefona oz. prenosnika za kak dan je verjetno zelo učinkovita kazen). To je stvar staršev...babice in dediji naj pa skušajo biti razumevajoči in ne enake tečnobe, kot so starši, ker le tako morda uspe družini izvedeti, kaj se sploh v teh pubertetniških glavah plete. Sicer pa se bodo umaknili tudi od babic in dedijev, ne le od staršev.
Mislite na dan, ko se bo tudi puberteta končala in nudite pubertetniku zaščito in ljubezen, čeprav bi pogosto z njim naredili enagrdabeseda mame nekoč obupnop groznega pubertetnika, ki je danes čudovit ati mojim vnukinjam. Otroci med puberteto odidejo in, če jim stojimo ob strani, se po tej mori vrnejo...
Takšne reči je meni dopovedovala šolska psihologinja, ko sem ji potožila, da moram naredili še vsaj dva kroga po mestu, predno grem z govorilnih domov, sicer bi o meni pisali v črni kroniki. Pa ne le zaradi šole, nasploh zaradi njegovega obnašanja v tistih norih letih.
Preživeli smo in skušam delat, kot je moja mama...do nezavesti razvajat vnučki in jima dati vedeti, da sem zanju vedno na voljo...v lepem in manj lepem.
In, kot sem že napisala: večino tega sem si zapomnila iz časov pubertete mojega sina. GROZNO je bilo. Baje sem takrat izjavila, da raje odstranim vse, kar je potrebno za otroke naredit, kot pa bi šla še 1 x skozi puberteto kakšnega potomca. 
No, takšno je moje videnje in upam, da vam kaj pomaga 
Ognjič