Likerji - razni
Zdaj je sezona češnjev in me zanima res kakšen dober recept za češnje v žganju. Dušankin recept sem že zasledila.
med goro receptov, ki jih hranim je vse, razen češnjevega likerja ne.
Bom prilepila višnjevega, motrda ti pride prav zaradi postopka izdelave ( jaz bi naredila enako, le sladkorja bi dala manj)
Višnjev liker
Potrebujemo
3 l višenj brez koščic
1 l žganja
40 kom višnjevih pecljev
1 vanilin paličica
1/2 kg sladkorja
Vse sestavine damo v večjo steklenico in pustimo na soncu zoreti 3 tedne. Vsak dan malo pretresemo. Potem precedimo preko gaze in dodamo 1/2 kg sladkorja. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in nalijemo v steklenice.
Višnjev liker malo drugače
Potrebujemo
½ kg češenj
¾ kg kristalnega sladkorja
malo cimeta v skorji
1l konjaka, žganja ali razredčenega čistega alkohola (pol prekuhane ali destilirane vode, pol alkohola)
4 nageljnove žbice
2 dl vode
10 dag sladkorja
V kozarec z širokim vratom damo plast višenj in češenj ter plast sladkorja in to nadaljujemo do vrha kozarca. Zalijemo z žganjem in dodamo (lahko že med plastmi sadja in sladkorja) dišavnice. Po mesecu dni na sončnem prostoru sadno žganje precedimo in razredčimo s sladkano vodo.
Splošna navodila za vse sadne likerje:
Pri nekaterem sadju je bolje, če ga malo razrežemo; strte koščice s semeni dajo svojstven okus.
Sadni likerji imajo tem boljši okus, čim dlje so stari. Če želimo pospešiti vrenje likerja, moramo dobro zaprto posodo segrevati v vodi do 60°C in jo nato postopno ohlajati.
kobra 1
Ne vem,če to paše sem...Se oproščam.
Kakšna škoda-recepti v forumih.Poznam ženske,ki jih forumi ne zanimajo, brskajo samo po receptih in si jih rade natisnejo.Tudi sama jih imam v mapi-vsakega posebej, le-te pa v fasciklu.
andreja mandreja m, če je recept od kod prepisan, ni korektno, da bi ga objavili med recepti.
rimljanka
Ja.Se strinjam s tabo.Če je original,ne gre v kul.slo.Smo pa vsi od nekod dobili recepte.Jaz malo pobrskam,če je kakšen tak,kot moj,da ne bi bilo kakšne zamere.Nisem pa mislila nič slabega.
andreja mDa popravim:če je original,ne gre med recepte.
andreja mPunce glede receptov za liker,zadnjič je priznani zeliščar g.Majes rekel (šnops)slivovko ali alkohol ne dajati zunaj na sonce,dajte jih samo na okensko polico .On že ve zakaj je temu tako.Tudi jaz tega nisem vedela,ampak v naši družini je bilo izročilo,da se je davalo samo na okno(smo nevede delali prav) .Poznam pa tudi recept za liker,ki pa mora biti 3 mesece v temi,tega napišem na jesen ko se bo tisto sadje obiralo.
antonija7Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Pijana Kokoš

Kraljevska jajčka s holandsko omako