Hvala obema, Mimika in Harmonija. Sladkor na vršičkih se mi je že lepo stopil, tako da ne vem, kaj je bilo pri tebi, Mimika, narobe. No, v večji, 2-litrski steklenici gre res bolj počasi, vmes se je strdil v "kamen", vendar sem ga večkrat razbila in mešala. Mislila sem, da je krivo to, da je letos bolj malo sonca, tako da tale zadeva cele dneve stoji pod oblačnim nebom. V litrskih kozarcih je šlo samo od sebe in zelo hitro. Mogoče je 2-litrska količina preveč naenkrat...
Mimika, ob vsem branju receptov sem videla, da sta dva osnovna principa.
Po enem sadje (ali zelišča ali kar pač je) vložiš v žganje, daš na sonce, ko se scmari, precediš (ali tudi ne), dodaš sladkor in ostalo. To je verjetno za likerje.
Po drugem nalagaš sadje in sladkor v plasteh do vrha. Nato varianta a) daš na sonce, ko se scmari, doliješ žganje. Varianta b) takoj doliješ žganje, kolikor ga gre v prazne vmesne prostorčke, daš na sonce. V čem je razlika? Menda v prvem primeru sadje spusti več soka. Ta drugi način je bolj za sladke, ne premočne sadne polivke, mogoče dodatek pecivu. Nekateri pa tako delajo tudi likerje, odcedijo sadje in je liker. Borovničevec?
Drugi način se mi zdi slajši, bolj primeren za peciva, več arome po sadju. Vendar me moti, da težko nadzoruješ količino sladkorja in količino žganja. Bojim se, da se bo pokvarilo ali da bo presladko. Po prvem načinu se mi zdi vse skupaj bolj predvidljivo, vendar močnejše, bolj alkoholno.
Poskusila sem samo enkrat, in sicer sem letos jagode dala v litrski kozarec s plastmi sladkorja. Spustile so toliko soka, da sem potem komaj dolila 1/2 dl žganja. To bo gotovo premalo za konzervans, po drugi strani konzervira sladkor. Vse skupaj je grozno sladko, jagodni sirup, z rahlim okusom po žganju.
Kakšna je razlika, če se sadje v začetku namaka v žganju skupaj s sladkorjem, samo v žganju ali samo v sladkorju? Kako to vpliva na končni rezultat? No, moj namen je dobiti nekaj dobrega, sadnega, kar bom lahko dodajala v kreme za peciva, v biskvit, v sadne nadeve, mogoče na kakšno sadno kupo ali sladoled, mogoče pa tudi za kakšen kozarček na "ženskem" klepetu.
Vnaprej hvala, Fani