član od 20022107 sporočil
Metin (ali melisin liker)
V kozarec s širokim vratom (jaz imam shranjene tiste velike kozarce od kumaric, ki držijo 2 litra približno) dam 1 pest narezane mete (ali melise), zalijem z 1 litrom dobrega sadjevca, dobro zavežem in postavim na toplo in ne preveč sončno mesto za 3 tedne (včasih malo več, včasih malo manj, kakor mi čas dopušča). Potem kozarec prestavim v kuhinjo. Zavrem 2,5 dcl vode in 20 dag sladkorja(če imate radi bolj sladko, potem malo več). Ohladim v istem prostoru (torej kuhinji), kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedim žganje in ga zmešam z oslajeno vodo. Prelijem v čiste steklenice in shranim. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.
Liker iz bezgovih jagod
Pol litra bezgovih jagod (dobro zrelih in brez pecljev, kar je zelo zamudno opravilo), prelijemo s 3,5 dcl vode, dodamo 40 dag sladkorja in kuhamo 5 minut (bezgove jagode morajo biti dobro prekuhane, sicer lahko povrzročijo hude želodčne težave). Ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo (ne smemo pasirati) in zmešamo z 2 litroma sadjevca. prelijemo v steklenice in shranimo. Velja kot zgoraj. Malo uležano je najboljše.
Melisa ali meta je odlična v čaju in zato jo, če jo imete veliko, pridno sušite za zimske dni. Zdrav in poceni čaj.
Iz bezgovih jagod sem pred leti naredila sok za razredčit, ki je bil odličen. Žal pa sem recept izgubila. Enkrat pa sem iz njih naredila tudi marmelado in sicer mešano z ostalim sadjem. Zelo dobro, pa tudi zdravo, saj tudi prekuhan bezeg vsebuje zelo veliko c vitamina. Neka stara modrost pravi, da bi se moral človek vedno prikloniti bezgovemu grmu, ker je tako zdrav. Aja, še to. Bezeg baje zelo dobro vleče nase težke kovine, zato je zelo pomembno, da ga ne nabirate ob cesti.
Še nekaj glede sladkorja in količine vode. Po letih poskušanja in degustiranja sem prišla do zaključka, da je nekako najboljše 1/4 l vode in 20 do 25 dag sladkorja na liter žganja. To velja za pravi domači sadjevec, ki ima med 45 in 50 % alkohola. Liker ali grenčica, ki tako nastane, ni preveč močna in obenem zadosti, da te pogreje -- če je potrebno :) --, pa tudi sladka ravno prav. Da ti na koncu ne ostane sladek priokus. Če berete v kuharskih knjigah, kjer so tudi tovrstni recepti, je običajno več sladkorja, kar se vsaj meni ne zdi dobro. Pri tej količini sladkorja pride do izraza zelišče ali začimba oziroma sadje, sicer samo sladkor.
Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 24. jun 2004 08:18:32