11. dec 2017 17:47
Tole sem si jaz shranila z zida:
Droži (kvasni nastavek), kislo testo, biga, sourdough
nenci:
Prvi nastavek za droži sem naredila z rozinami, po priporočilu Nataše Djurič. Sem bila pri njej 18.11. na peturni delavnici. Takole: dve pesti sem namočila v vodo, da je bila voda popolnoma čez rozine. Pustila sem na pultu 5 dni. Toliko, da se že vidi vretje, vendar še ne sme bit alkoholno in vonj je zelo prijeten. Potem sem to odlila, rozine sem dala v rum in v hladilnik, vodo pa uporabila za izdelavo droži. 80 g te vode sem nato zmešala z 80 grami ržene moke, premešala dala v kozarec za vlaganje, naredila oznako do kje je moka ter pustila blizu radiatorja, da se je fermentacija droži pričela. Že po štirih urah sem imela prve droži. 150 g sem jih porabila za prvi kruh, ostalih 10 g pa sem imela za naprej. V njih sem dala 40 g moke in 40 g vode, pustila, da so podvojile volumen, razdelila na dva dela, da sem imela dovolj za naprej, ter oboje spet nahranila. Tokrat ene z 40 grami, druge pa toliko, da sem imela dovolj za peko. torej 80 + 80 gramov. Tako sem jih razmnožila, za nadaljno uporabo jih imam shranjene v hladilniku. Če jih več dni ne rabim, jih samo dohranim (voda + moka). Malo vaje, malo se sfiži, nekaj rata in je veselje, ko uspe. Pa meni je ta kruh tako božansko dober. Pa dolgo ostane, se tudi po dveh, treh dneh nič ne drobi.
~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~