Ali kupujete slovensko ?

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

10. maj 2015 9:33

Saj ničesar več ne proizvajamo. Razen bio eko hipsterske lokalne prehrane, ki je postala tečna kot podrepna muha. še bolj kot tečna pa nedostopna. Dve glavici radiča, ki jih moja šestletnica poje sama poleg kosila 3,99?!

Iz razloga podpiranja domačih proizvajalcev, sem se zadnjič ustavil v Tržiču in si privoščil Peko čevlje. Slabših čevljev še nisem nosil. na polici še celo izgledajo, na nogi pa dizajn kar izpuhti. S tem nakupom se je končala moja zgodba o podpiranju domačih proizvajalcev.

Vedno več kupujem v Italiji, kot včasih. Sir pol cenejši in neprimerno boljši in raznolik. Naš Bohinjski sir, ki mi je všeč, ga stane za vzorec toliko kot tam četrt hlebca. O izbiri artiklov, da ne izgubljam časa.

Celo olivno olje kupujem uvoženo, ker mi vsi prodajajo pikantnost za kvaliteto, mene pa zanima okus in se ne pustim nategniti.

Fondin gojen Brancin za 20€ kg?!

Kar se oblačil in prostega časa tiče uporabljam Decathlon, kar se doma tiče Ikea, oblačila v Areni Zagreb. Z enim artiklom prinesem noter bencin.

Deset let je minilo, kar sem kupil gospodinjse aparate, odločil sem se za Bosch, brez enega samega problema ob konkretni dnevni uporabi. Moja mama je zvesta Gorenju, vmes je menjale vse vsaj enkrat.

Za vse ostalo je pa tu Ebay.

Žal, si lahko na ta način precej dvignemo kvaliteto življenja.

Ni pa res, da se ne da pri nas ponuditi konkurenčnega izdelka, dober primer je Chili Pipp. Njihove omake so konstantno v hladilniku, kljub ceni. Še vedno mi je všeč 10 let star Tom kavč, kupoval sem redno Ptujski luk, Lušt mi je bil zanimiv samo na začetku.

Sto proti ena razlogov za nekupovanje slovenskih izdelkov. Ebiga.

 

Commis débarrasseur

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12640

10. maj 2015 12:59

  Zdaj se doma odločamo, da bi naročili zabojček zelenjave okoliških pridelovalcev enkrat na teden, pripeljejo ti domov.

mamamia

 

Mamamia, že drugo leto vsak teden dobivamo zabojček in moram povedati, da je zelenjava res zelo, zelo dobra.

 

mopsika

tonsk  

član od: 16.1.2012

sporočila: 144

10. maj 2015 14:15

Kar se tiče zelenjave , krompirja, stročnic in podobnega, tudi nekaj sadja pridelamo sami, ostla hrana, pa je skoraj vsa slovenska, vsaj tista kar jo lahko pridelajo pri nas.

Meso kupujem pri rejcih ki jih poznam in vem s kom jih krrmijo, prav tako sadje, ki ga lahko pridelajo pri nas.

Aparate imam skoraj izključno naše, prav tako pohištvo (imamo ogromno obrtnikov, ki so konkurenčni tako po ceni kakor po kvaliteti, ali pa so še boljši) in sem prav zadovoljen.

Me pa moti pisanje nekaterih, kako je vse slovensko zanič, potemtakem tudi njihovo delo in izdelki.

Če pa bomo vsi kupovali samo tuje, našega pa nič, kmalu tudi tujega ne bomo več mogli.

 

Lp Tone

tonsk

astra62  

član od: 3.5.2012

sporočila: 17

10. maj 2015 14:32

[citat=--tonsk--]

Kar se tiče zelenjave , krompirja, stročnic in podobnega, tudi nekaj sadja pridelamo sami, ostla hrana, pa je skoraj vsa slovenska, vsaj tista kar jo lahko pridelajo pri nas.

Meso kupujem pri rejcih ki jih poznam in vem s kom jih krrmijo, prav tako sadje, ki ga lahko pridelajo pri nas.

Aparate imam skoraj izključno naše, prav tako pohištvo (imamo ogromno obrtnikov, ki so konkurenčni tako po ceni kakor po kvaliteti, ali pa so še boljši) in sem prav zadovoljen.

Me pa moti pisanje nekaterih, kako je vse slovensko zanič, potemtakem tudi njihovo delo in izdelki.

Če pa bomo vsi kupovali samo tuje, našega pa nič, kmalu tudi tujega ne bomo več mogli.

 

Lp Tone


Pa to, da je vse tuje dobro tudi ne bo držalo. V dveh sezonah so mi zaporedoma razpadli dvoji Bata sandali v manj kot 14 dneh. Vse nekaj skupaj zlimano, da se tudi popraviti ni dalo. Me ne vidijo vec. Peka in Alpine sem imela pa kar nekaj v življenju, pa se mi kaj takega še ni zgodilo.

Je pa res da npr. oblačil pa slovenskih skoraj ne moreš več kupiti, tudi pohištva žal vse manj...

astra62

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

10. maj 2015 15:23

Moram kar pritrditi, da pri hrani malo gledam, da kupujem slovensko. Sploh pri mleku, mesu, mlečnih izdelkih, zelenjavi (kjer in kadar se da - uživamo zelo sezonsko in veliko pridelamo in predelamo sami). Tudi ko kupujem pri diskontarjih, so mi zelo simpatične oznake, da je blago slovensko (kar so tudi sami ugotovili). Ja pa tako, da je s tem slovenskim križ - mleko ki ga kupim kot npr. alpsko je lahko pripeljano tudi od drugod, predelano in zapakirano pa pri nas, podobno je s surovinami  za mlečne izdelke in podobnim - tako da je blago slovensko je lahko tudi ena velika potegavščina.

Zelenjavo tudi pogosto kupim na tržnici pri lokalnih ponudnikih (tudi ti nekateri čarajo). Za moje pojme je Slovenija premajhen trg, da bi lahko zagotavljala res domačo hrano - mogoče se pa motim. 

Pri trajnejših dobrinah sem bila in sem še z Gorenjevimi gospodinjskimi aparati zelo zadovoljna, če ne drugega imajo 5 letno garancijo, kar tudi ni malo in se to res splača. Ko smo pred nekaj leti menjali kuhinjo sem kupila Bosceve gospodinjske aparate nad katerimi sem dobesedno razočarana - kuhinjska napa ropota, steklokeramična plošča je počasna, zelo rada se pregreva in to ob največji naglici pred kosilom, pečica enkrat peče, drugič je pecivo zgoraj rjavo, spodaj pa smrtno bledo... Kljub nekajkratnim obiskom serviserja, le ta trdi, da je vse v najlepšem redu, ker grelci v pečici delajo tako kot morajo, tudi s kuhinjsko ploščo ni nič narobe, če se pregreje, ko se najbolj mudi, smo vsaj sigurni, da varovalo za izklop pred pregretjem dela.... in tako sta minili dve leti garancije. Tudi vse pohištvo v hiši, je domače - prej je bilo od večjih slovenskih proizvajalcev (neizmerno mi je žal za Svejo, ker nam je njihova kuhinja dobro služila četrt stoletja), sedaj pa od lokalnih obrtnikov. 

Pri obleki pa je tako, da je težko kupiti kaj domačega po trgovinah na našem koncu. Sejmov pa ne obiskujem, pa tudi ne bi tam kupovala, če se ne da pomeriti. 

Čevlji - obožujemo Alpinine čevlje (žalostno, ker so marsikateri izdelani drugje), zlasti pohodne, tudi Pekovi mi zelo ustrezajo - je pa tu drugo vprašanje - kje jih kupiti. ker njihovih trgovin v bližini ni.

Se pa strinjam z mojimi predhodniki, da nam nakupe večinoma kroji denarnica in včasih si česa domačega tudi ne moremo privoščiti, nenazadnje bi se tudi naši proizvajalci (ti so se večinoma že) in pridelovalci hrane morali zavedati, da  potrošnik ne more za njihov izdelek plačati nekajkrat več kot za tujega  - tako pač je. Kdor je to razumel dobro prodaja, kdor pa ne, si mora pač najti bolj elitne kupce z debelejšimi denarnicami, ker take razlike med izdelki pa vseeno ni. Za domače sem pripravljena odšteti nekaj več, ne pa nekajkrat več.

tedyka

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

10. maj 2015 15:46

Kako smo lahko tako deljenih mnenj? 

@tedyka; zagovarjaš Gorenje in dodaten argument je petletna garancija, ali te skrbi, da ne bodo zdržali niti toliko? Sam imam Boscheve, katere grajaš, enajsto leto brez ene same pripombe, niti ene samcate...

Vsi hvalite Peko čevlje, jaz sem kupil ene in prviš doživel otiščance na mestih, kjer si ne bi niti mislil, da so možni. Vojaški čevlji me niso toliko ožulili.

Ali ste poleg Gorenja, Peka, Renaulta in podobnih samoumevnih slovenskoljubljenih znamk dejansko preizkusili kaj drugega?

Commis débarrasseur

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

10. maj 2015 16:03

Še to sem se spomnil, na tem forumu ste že preferirali Eurospin nože pred japonskimi, trotlkamere za 65€ pred dslr Nikoni in Canoni, moje zlato blog pred Bratinovim, kar se spomnim iz glave...

Če je večinsko potrošniško mnenje tako, je slovenskemu podjetju res težko ustvariti kvaliteten izdelek na podlagi takih referenc pri raziskavi trga.

Saj so ljudje zadovoljni, prodami jim karkoli, zakaj bi se trudili?

 

Ker sem že ravno tečen, lahko dodam kot primer še dva mega uspešna recepta, piščančji žur in nutelina torta. 



Commis débarrasseur



Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 10. 2015 16:04

Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 10. 2015 16:06

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. maj 2015 17:53

Pri tehniki je tako, da slovito ime ne zagotavlja, da bo vse ok, in potem pač ravnamo na podlagi lastne izkušnje. Sem že v drugih debatah opisala našo smolo z Miele pomivalcem, in to dvema, ne samo z enim. Ker  tašča je prisegala na to znamko in je po kalvariji z enim pomivalcem vseeno kupila še drugega te znamke, in ne bi več o tem, kaj vse se je še dogajalo. Smola, ker Miele je vendarle znamka. Ampak njihovega pomivalca pri nas doma več ne bo. Bo pa zato pečica.

Pri pralnih strojih in hladilnikih ter štedilnikih vztrajam pri Gorenju, zaradi dobrih izkušenj. Ko bom obnavljala kuhinjo ne vem, kako se bom na koncu odločila, a Gorenje bo v prvem krogu izbire gotovo zraven. Naprej pa bomo videli. Ne bom pa imela Gorenjevega pomivalnega stroja, v izbiri bosta Bosch in Whirlpool, zaradi dobrih dosedanjih izkušenj, predvsem mi je všeč razpored v notranjosti.

 

Sicer je pa tako. So stvari, pri katerih se ravnam, da nimam dovolj denarja, da bi kupovala poceni, in so stvari, pri katerih mi je vseeno. Tako si nikdar ne bom kupila poceni fotoaparata, ker vem, kaj hočem, enako velja pri gospodinjskih aparatih, nožih in še čem, tudi pri avtomobilu. Mi je pa vseeno za moko, in kupim tisto za 60 centov in se mi enako dobro obnese kot tista za 1,4 evra, ali da dam za deset žemelj nekje en evro, drugje pa 1,5 evra (govorim o primerljivi kakovosti), bom vzela cenejše. Sem ugotovila, da izdelki trgovskih blagovnih znamk, vsaj nekateri, po kakovosti ne zaostajajo za bolj zvenečimi imeni.

 

Glede torte nutela pa se tudi meni zdi neverjetno tolikšno navdušenje. Če omenim le primerjavo s Schillerjevo torto (teta torta) mi je vse skupaj še manj jasno.

Ampak tako pač to je in ne obremenjujem se s tem, so naša pričakovanja pač različna. In možnosti tudi.

 

mamamia

blossom  

član od: 8.2.2009

sporočila: 383

10. maj 2015 18:02

zzak1977 je napisal/a:
 

Ker sem že ravno tečen, lahko dodam kot primer še dva mega uspešna recepta, piščančji žur in nutelina torta. 

Commis débarrasseur

 

Ja sam si res  

Za blog ni noben rekel, da je od moje zleato boljši, ampak je pač takšen kakršen je z namenom. Namen tega bloga ni prikazovati vrhunske kulinarike.

Nad piščančjim žurom pri nas ni bilo pritožb, ko smo ga jedli, nutelline torte pa še nisem stestirala 

 

Moje mnenje o slovenskih izdelkih je pa nekako mešano in tako tudi kupujem. No, pri hrani nekako bolj gledam na ceno oz. razmerje cena/kvaliteta. Se mi pa zdi pa kupovanje samo slovenskih izdelkov drago. Kot si zzak omenil že zgoraj radič, brancin, pa tudi športna oblačila...

blossom

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12640

10. maj 2015 18:46

  Se pa strinjam z mojimi predhodniki, da nam nakupe večinoma kroji denarnica in včasih si česa domačega tudi ne moremo privoščiti, nenazadnje bi se tudi naši proizvajalci (ti so se večinoma že) in pridelovalci hrane morali zavedati, da potrošnik ne more za njihov izdelek plačati nekajkrat več kot za tujega - tako pač je. Kdor je to razumel dobro prodaja, kdor pa ne, si mora pač najti bolj elitne kupce z debelejšimi denarnicami, ker take razlike med izdelki pa vseeno ni. Za domače sem pripravljena odšteti nekaj več, ne pa nekajkrat več.

tedyka  

mopsika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti