Meni vedno uspe vlečeno testo iz intesove namenske moke za kvašeno in vlečeno testo. Mislim, da imajo tudi drugi proizvjalci namenske moke. Malo poglejte. Če pa nimam te moke pa ga pripravljam po istem receptu, to pa je:
25 dag mehke - gladke moke ( kako pač imenujetre gladko moko) in nikakor ne dodatka ostre),
1/2 žližke soli,
2 žlic olja,
1 žličko jabolčnega kisa ali limoninega soka - to je moj dodatek in ne v receptu
1,5 dl mlačne vode- bolj toplo, vendar ne vroče,( tega se pa točno držim).Tekočne vedno merim z merilno posodo.
Za kuhane štruklje in tudi večinoma za sirove uporabljam eno jajce, vendar pa pazite, da jajce in voda ne presežeta 1,5 dl. ( jaz strem jajce kar v vodo) in potem če je višek vode to odlijem.
Res je sicer da uporabljam vedno kuhinjski strojček "Ronic" - francoskega proizvajalca, ki izdela vsa testa v 1-2 minutah, vendar se da lepo testo izdelati tudi z drugimi kuhinjski strojčki, ki imajo pripomoček za gnetenje, ali pa tudi ročno, kar pa traja dlje, POMEMBNO je, da je testo zelo dobro pregneteno in da nima nobenih luknjic, če ga prerežemo morabiti popolnoma gladko in ne sme se prijemati ne rok ali posode.
Pomembno za testo je, da je bolj mehko in da ga takoj po izgotovitvi oblikujemo v kepo in namažemo z oljem ter zavijemo v prozorno folijo ali damo v posoodo in to v PVC vrečko, ki jo zapremo, da se ne prične sušiti, ker se potem ne vleče lepo.
Nato pustim testo počivati na toplem vsaj pol ure. ( vlečeno vedno natoplem, testo za rezence na hladnem).
Tesno na pomokani površini najprej lepo enakomerno tanjše razvaljamo, nato pa v rokah z hrbtno strnjo lepo razvlečemo, da je res tanko. Lahko ga razvlečemo tudi na delovni površini, vendar je prvi način hitrejši in boljđi.
Pred dodatkom "file" testo premažemo z oljem ali stopljenim maslom oz. margarino.
Ta količina zadošča za 2 kosa za normalen pekač. Za pekač od pečiče pa potrebujemo dvojno količino, ker izdelamo 4 štrudle.
Prepričana sem, da vam bo uspelo.
Pa veliko uspeha.
rega