Pozdravljeni!
imam eno kočljivo zadevo glede šabese oz. bezgovega sirupa- soka. Moja sestra ne sme uživati citrusov i
Zelo bi bila hvaležna, če ima katera kakše
HVALA
0412.barbara
Pozdravljeni!
imam eno kočljivo zadevo glede šabese oz. bezgovega sirupa- soka. Moja sestra ne sme uživati citrusov i
Zelo bi bila hvaležna, če ima katera kakše
HVALA
0412.barbara
13. maj 2014 19:04
Kis, navadni jabolčni.
15. maj 2014 12:02
| rimljanka je napisal/a: |
Kis, navadni jabolčni.
|
Hvala. Koliko ga pa dam na 1L vode? Imaš morda kakšen recept?
0412.barbara
16. maj 2014 18:40
Šebesa:
4 litre vode
15 srednje velikih bezgovih cvetov
70 dkg sladkorja
približno 50 ml jabolčnega ali vinskega kisa
Vodo zavri, dodaj sladkor in mešaj, da se raztopi. Ko se ohladi, dodaj cvetove bezga in kis.
Pokriješ s krpo ali gazo in pustiš stati 30 ur. Občasno premešaj. Tekočino precediš v steklenice, mislim, da je moja mama te steklenice zaprla s celofanom in jih vsak dan hodila malo gledat, če ni kateri pokrov odneslo
Po štirinajstih dnevih se je pijača že lahko pila, bila je malo gazirana, vedno pa je poskrbela, da je bila fajn ohlajena.
Ja, to je bila pijača moje mladosti, ko so za nas bile limone in citronka še tabu.
"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951
20. maj 2014 20:04
| babka1951 je napisal/a: |
Šebesa: 4 litre vode 15 srednje velikih bezgovih cvetov 70 dkg sladkorja približno 50 ml jabolčnega ali vinskega kisa
Vodo zavri, dodaj sladkor in mešaj, da se raztopi. Ko se ohladi, dodaj cvetove bezga in kis. Pokriješ s krpo ali gazo in pustiš stati 30 ur. Občasno premešaj. Tekočino precediš v steklenice, mislim, da je moja mama te steklenice zaprla s celofanom in jih vsak dan hodila malo gledat, če ni kateri pokrov odneslo Ja, to je bila pijača moje mladosti, ko so za nas bile limone in citronka še tabu.
|
HVALA.
0412.barbara
20. maj 2014 20:07
Ali je možno da dodam konzervans in več sladkorja, da mi ne bi šabesa zavrela?
0412.barbara
20. maj 2014 20:28
0412.Barbara, govoriš o šabesi, ki tako ali tako mora zavreti. Misliš pa najbrž bezgov sirup? Res ne vem, zakaj bi dodala konzervans. Hiugiena, zadosti sladkorja in limonin sok/kis in je to vse. Priu nas sirupa spoloh ne kuhamo, pa lepo zdrži leto in več. Odprtega seveda hranimo v hladilniku.
22. maj 2014 10:09
0412.barbara
Treba je ločit, kaj je šebesa ( pri nas ji tako rečemo ) in kaj bezgov sirup...
Šebesa ni obstojna pijača, sirup pa je...
Šebeso lahko delaš z vinsko kislino, sirup pa jaz delam vedno s citronsko, drugačnega načina ne poznam... bodo povedali ljudje, ki poznajo tudi na ta način.
"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951
1. jun 2014 17:54
Pozdravljeni,da ne odpiram nove teme,me zanima ali se da bezgovo cvetje kako shraniti,da bi ga imela za cvrtje,posušeno vem,da je za čaj.Ali bi če ga ocvrem počakalo cvrtje kakšen dan , dva kako pa je z zamrzovanjem.Hvala za vse odgovore,zdaj je bezga preveč ,ko bi ga pa spet jedli pa ga ni več,lp
marjeta10
1. jun 2014 18:24
Kolikor vem,ga daš lahko v skrinjo.
mopsika
1. jun 2014 22:14
Večkrat sem brala, da ga zamrznejo za pripravo sirupa, ni razloga, da ga ne bi mogla za cvrtje. Le daj ga v plstično škatlo, ki dobro trsni, še bolje, če imaš možnost, bi ga bilo vakumirati, da se ne bo širil njegov vonj po zamrzovalniku.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Grillita s čevapčiči na BBQ in grški način

Ploščati špageti s pestom iz bazilike in feferonov, šparglji in lososom