Shranjevanje besedila in slik (usb ključki, prenosni disk, itd)

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

tema odprta - 4. jan 2014 23:04 | ogledi: 3.979 | odgovori: 7

Prosila bi vas za vaše izkušnje z USB ključki in prenosnimi diski. Na 4 USB ključkih (v velikosti 8 GB in 16 GB) se mi je že nabralo besedila in slik. Domači računalnik si delimo štirje. Po slabih izkušnjah z izgubljenim gradivom in fotografijami, ko je računalnik "zadela kap" sem pričela shranjevati na ključke. Ponavadi sem kupila USB ključek, ki mi je bil cenovno najbolj dostopen in se ne spoznam kakšna je (še) razlika med njimi kot v prostoru za shranjevat. Na računalniku se mi je nabralo gradiva in fotografij kot tudi,  ne vem kako se jim reče  kartice za fotoaparat. Lp


 

slivovi cmoki

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

5. jan 2014 1:07

Mala šola računalništva za domače uporabnike

Lekcija 3: Varno in učinkovito shranjevanje podatkov

Računalnikov dolgoročni spomin imenujemo tudi trdi disk oz. hard drive ali hard disc v angleščini. Običajno se uporablja magnetne ali gibljive diske, 3,5 colske v stacionarnih računalnikih ali pa 2,5 colske v prenosnikih. Zapis podatkov poteka s pomočjo elektromagneta. So cenovno lažje dostopni, vendar bolj občutljivi na razne napake, npr. ko pride do fizične napake na magnetni ploščici, nastane t.i. bad sector, ki ga ni mogoče popraviti. Obstaja množica drugih možnih napak, programskih ali pa fizičnih, ki se jih bolj ali manj uspešno da odpraviti oz. vsaj rešiti podatke, seveda z ustrezno opremo v uporabi ustreznih strokovnjakov.

Alternativa gibkemu disku je SSD oz. solid state drive: le-ta ne vsebuje magnetnih ploščic, ampak integrirana vezja oz. silicijeve čipe, kamor se preko spreminjanja električnih impulzov zapisujejo ali brišejo podatki. SSD diski so energetsko bolj varčni in tudi bolj zanesljivi, kar se tiče dologoročnega shranjevanja, posledično pa je tudi njihova cena višja.

Periferne oz. zunanje enote za dolgoročno shranjevanje podatkov delujejo na enega od zgoraj opisanih principov, le da imajo svoj vir napajanja (zunanji 230 V ali pa preko USB kabla neposredno iz računalnika) in svoje ohišje, kar jim omogoča fleksibilnost uporabe. Diski z lastnim napajanjem so cenejši in bolj okorni, ostali z napajanjem preko USB kabla pa so malce dražji, vendar odvisni samo od uporabnikovega računalnika.

Na elektromagnetni princip delujejo popularno imenovani običajni prenosni zunanji diski, ki se ločijo glede na kapaciteto, vir napajanja in pa, logično, po proizvajalcu.

Na princip integriranih silicijevih vezij, t.j. čipov, pa delujejo USB diski (Universal Serial Bus), ki so kot prvi na tržišču začeli uporabljati ta protokol, sledile pa so jim SD kartice (Secure Digital), najprej v normalni, nato pa še v mini in mikro izvedbi. USB diske se najpogosteje uporablja kot medije za hiter prenos podatkov in so zelo uspešno nasledili nekoč popularne diskete, SD kartice pa so zaradi svoje kompaktnosti svoje mesto našle v digitalnih kamerah, prenosnih telefonih, navigacijskih napravah, in še kje.

Kratkoročna tendenca razvoja je v čim večji optimizaciji magnetnih, gibkih, diskov, z željo po povečanju kapacitete in zmanjšanju porabe energije, dolgoročna tendenca pa je pocenitev proizvodnje integriranih vezij in njihova povečana kapaciteta, da bodo sčasoma popolnoma zamenjali magnetne diske.

Optične enote, CD-ji (Compact Disc) in DVD-ji (Digital Video Disc), predstavljajo zgolj premostitveni korak v razvoju: ko so jih razvili, so le redki vizionarji sanjali o prevladi integriranih vezij. Blue-ray diski so posebna verzija DVD-jev, ker za zapis podatkov uporabljajo modri laserski žarek namesto rdečega. Bistvena prednost optičnih enot je izredno nizka cena, vendar za njihovo uporabnost po cca. treh letih ne jamči nihče več.

Tako, na kratko bi bilo to to, kar se tiče vprašanja Kako deluje.

Kratek, a jasen odgovor na Tvoje vprašanje, kaj naprej, pa je: kupi si zunanji magnetni disk, velikosti 2 T, cene se gibljejo od 100€ navzgor. Predlagam, da greš pogledat sem, jaz osebno zagovarjam znamko WD (Western Digital); sam imam trenutno v uporabi SSD disk v prenosniku, 4 zunanje diske z zunanjim napajanjem in pa 3 prenosne diske preko USB napajanja - do sedaj še noben ni crknil, pa so nekateri stari že več kot 5 let. USB ključki in SD kartice so potrošni material.

Za dodatne informacije sem dosegljiv preko ZS.

Spisal

Drejček

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

5. jan 2014 6:45

Kaj pa DropBox? jaz spravljam tam, za vsak slučaj.

Sweetie

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. jan 2014 12:20

Se strinjam z Drejčkom, WD zunanji disk, meni je všeč Passport. Midva imava Apple Time Capsule, to mi je pa še boljše, ker je brezžićni in dostopava iz vseh naprav (PC, TV, telefon, ipad). Si že kar težko predstavljam kako bi brez njega.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. jan 2014 12:27

Zunanj disk, ali pa se preselite v oblak, če imate možnost.

Sonja

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

5. jan 2014 18:02

Drejcek, hvala vam za tako temeljit odgovor  in tudi ostalim za mnenje .  Sweeti, koliko časa pa že uporabljate DropBox? Kratek čas sem shranjeva la na photobucket, pa nisem zadovoljna, ker se moram vsakič na novo prijavljat in registrirat   Lp

slivovi cmoki

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

5. jan 2014 18:14

Jaz tu in tam shranim v Dropbox vse, kar se mi zdi vredno in je OK. Tudi Photobucket uporabljam za slike ampak le zato, da jih lahko objavim na spletu (kjer direktn s trdega diska ne gre). Prijava pa je seveda obvezna, ampak me to ne moti.

Sweetie

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. jan 2014 21:07

saj to lahko tudi iz dropboxa. imaš mapo public in pa photos. lahko narediš galerijo

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti