Obleka

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

25. mar 2013 15:57

Za dež imam pelerino – tako pravo, da jo dam čez balanco in imam čevlje suhe (bolje, kot če bi hodila peš). Tisto kar iščem, pa je predvsem za jutranje meglene dneve.

Problem s pregrevanjem na kolesu pa rešujem tako, da sem na kolesu zelo malo oblečena. Mnogokrat jopo ali jakno peljem v vrečki v službo.

rdkapica

zogicamarogica  

član od: 8.11.2011

sporočila: 12

25. mar 2013 16:20

Hvala za nasvete glede vročine na kolesu. Najbrž res preveč kompliciram

Bom začela letos, ko bo pomlad res tu, in prilagajala glede na dnevne obveznosti. Kadar ne bo kakšne posebne avdience na vidiku  bom šla kar z biciklom.

zogicamarogica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. mar 2013 16:25

Čakaj rdkapica, moraš narediti prioritete tvojim kriterijem, ker

-  če hočeš eno oblačilo, ki te bo varovalo pred vlažnimi in ne posebej toplimi jutri - potem greš lepo v trgovino s casual jaknami za navtike in imajo tam maso super jaken, nepremočljihvih, zanimivo oblikovanje in v tistem ne zebe in tudi, ko to enkrat kupiš, je stvar brezčasna in večna  - samo tako oblačilo se slabo kombinira s čemerkoli, kar oblačimo za službe (razen, če nismo po službeni dolžnosti ves čas v naravi, po možnosti na/ob morju).

- Biti na toplem in biti komot in biti hkrati pisarnoško urejen in suh in na kolesu - to spada v kategorijo "preveč kriterijev, ki se med sabo izključujejo".

Vendelina jr.

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

26. mar 2013 11:17

Očitno nisem bila dovolj jasna: za dež imam pelerino in z oblačenjem pod pelerino nimam problema. Za ostale spomladansko-jesenske vremenske razmere pa bi želela nekaj do kolen, trpežen material in da se na blagu ne pozna vsaka kapljica.

Npr. imam zimski plašč bež barve in balonske svile (ali nekaj podobnega, ki zgleda kot balonska svila), a se na njem pozna vsaka kapljica, ki se je vpila v blago. Mogoče so me ulovile preveč "kisle in umazane" padavine.

rdkapica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

26. mar 2013 11:29

Verjetno bo prej problem z materialom - pred leti sem uspela kupiti hlače, na katerih se je poznala dobesedno vsaka dežna kapljica, prava katastrofa. Morala si imeti res smolo, ker balonski plašči dež - vsaj tisti, ki jih imam, in sem jih imela v življenju že zelo veliko - vsi po vrsti dobro prenašajo.

Sonja

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

28. mar 2013 10:36

Ali obstaja kakšna spletna stran z obrazložitvami oziroma opisom posameznih kosov obleke in sinonimi?

Npr. kakšna je razlika med jakna, blejzer, rekelc, suknjič? Kako se imenuje zgornji del kostima in kako gornji del moške obleke?

rdkapica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. mar 2013 18:40

Največ o tem izveš na študiju modnega oblikovanja, tule je osnovni link http://www.ntf.uni-lj.si/ot/index.php?page=news&

Za prvo silo pa takole:

Blazer  baje datira iz 19 stoletja, izmislile so si ga ženske, šlo je pa za to, da so naredile eno oblačilo, ki so ga oblekle čez veslaško obleko. Današnji blazer je oblačilo krojeno v maniri  moškega suknjiča (več polsti med podlogo in blagom, podložena ramena) in je zanj značilno, da se kombinira z različnimi kosi in da ima bolj izrazite detajle, npr več gumbov, močnejše okrasne šive, rever v drugi barvi. Je za ženske, moške in otroke (npr, uniforme zasebnih šol imajo blazerje), v žargonu o blazerju predvsedm govorimo pri ženskim oblačilih. Če se jih nosi posebej ali pa v kostimu. Lahko se pa zgornjemu delu reče tudi ženski suknjič

Pri moških govorimo o suknjičih, tudi če niso v paru s hlačami in ne tvorijo moške obleke

Jakna je oznaka površnika, ki je narejen v bolj športnem kroju. Osnova za jakno so bile vojaške uniforme in v vsaki jakni se v bistvu najde še kak element tega.

Rekelc je slovenska germanistična popačenka za suknjič

 

 

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti