Barva kuhinje

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

26. feb 2013 21:17

Videla sem zelo lepo kuhinjo, kjer so bile lesene površine kombinirane z rdečo (recimo ena vratca tam, druga tukaj). In tudi to, da se živih barv hitro naveličaš, ni res, vsaj v mojem primeru ne. Sobo, ki v kateri sem preživela največ časa, sem imela zelo živopisanih barv (ena stena rumena, ena rdeča in ena zelena, četrte se skoraj ni videlo zaradi okna in omar), pa se je v 14ih letih nisem naveličala in sem jo vedno pobarvala enako.

Tako da... odloči se po svoji vesti, čeprav te nekateri skušajo prepričati v nasprotno!

JJ

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

26. feb 2013 21:45

Treba je vedeti, da k vtisu ne prispeva samo barva, ampak tudi nasičenost odtenka in tekstura obarvane površine. Ob misli na polakirana makovo rdeča vratca omaric, ki bi vampirsko pila kri vsaki živobarvni hrani (mesu, sadju, refošku, you name it), mene spreletava srh. Po drugi strani se spomnim tal v kuhinji nekega apartmaja v bližini Pise, ki so bila napravljena iz stare pobrušene opeke, tista so kar klicala po tem, da bi se sezul in po njih hodil bos, magari sredi zime. In gotovo je razlika, ali eno zadevo vidiš sredi orjaškega razstavnega salona, osvetljeno tako, kot je treba, ali pa da jo stlačiš v temu namenjen prostor, ki je arhitektonski fail že sam po sebi v 70% primerov, kolikor se da videti okrog. Še najbolj se strinjam z rdečim rjuhami (čeprav mi saten ne potegne, preferiram platno). lp, proxima

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

27. feb 2013 8:59

proxima je napisal/a:
Treba je vedeti, da k vtisu ne prispeva samo barva, ampak tudi nasičenost odtenka in tekstura obarvane površine. Ob misli na polakirana makovo rdeča vratca omaric, ki bi vampirsko pila kri vsaki živobarvni hrani (mesu, sadju, refošku, you name it), mene spreletava srh. Po drugi strani se spomnim tal v kuhinji nekega apartmaja v bližini Pise, ki so bila napravljena iz stare pobrušene opeke, tista so kar klicala po tem, da bi se sezul in po njih hodil bos, magari sredi zime.

In gotovo je razlika, ali eno zadevo vidiš sredi orjaškega razstavnega salona, osvetljeno tako, kot je treba, ali pa da jo stlačiš v temu namenjen prostor, ki je arhitektonski fail že sam po sebi v 70% primerov, kolikor se da videti okrog.

Še najbolj se strinjam z rdečim rjuhami (čeprav mi saten ne potegne, preferiram platno).

lp, proxima



 

S tem se popolnoma strinjam. Jaz sem videla prej omenjeno kuhinjo v živo in mi je bila zelo všeč. Kaj pa "O okusih se ne razpravlja"? A to velja samo za hrano?

JJ

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. feb 2013 9:42

O okusih se, queirda JJ, ne razpravlja do trenutka, ko nekdo postavi vprašanje, ki zadeva estetiko.

Tale topic je po svoji vsebini tak, ki sprašuje o izgledu nečesa (v konkretnem primeru kuhinje) in pač smo tule o zadevi rekli, kar smo rekli. Malo hecno je sedaj privleči tisto de gustibus...samo zaradi tega, ker ni enoznačnega aplavdiranja rdeči kuhinji.

Sicer so pa bili (vprašaj generacijo staršev) v sedemdestih letih tudi barvaste kuhinje. Pop art v kuhinji, oranžne fronte od Marlesa  in po možnosti še oranžno rdeče svetilo od Harvey Guzzinija in v sedemdesetih je imel srednji sloj tak mebl. So šle tiste stvari takoj, ko so ljudje spet prišli do kakega denarja, ven iz kuhinje in so prišle bolj nevtralni toni noter. tista oranžna je ljudem šla na živce.

Pa konec osemdesetih je bila ena sezona, ko so divje prodajali modre in turkizne kuhinje (pri rajnkem Slovenijalesu na sedanji Dunajski so imeli leta eno modroturkizno ewe kuhinjo na razstavi) in zelene tudi, pa v začetku devetdesetih tudi - pa te opreme tudi že kako desetletje ni več.  Zadnji mahagonij krik je imela svoje dni Svea in so potem nekaj kombinirali s črnim in zraven veliko mesinga in je vse skupaj spadalo v kategorijo tto much information.

Je pa tako, da velja pri pohištvu še bolj, kot pri čemerkoli drugem paziti, da oprema ne prevpije tistih, ki tam stanujejo (pa obiskovalcev tudi ne). Obstajajo tudi ljudje, ki so toliko karakterja, da zmorejo živeti v močnih barvah in jih barve ne prevpijejo in eklektika dizajnerskih kosov in starin tudi ne  in jim gre tak prostor lepo na karakter. Jih nekaj poznam, ampak so vsi bolj v umetnosti in imajo estetske kanone že ponotranjene (ne iščejo na forumih nasvetov). 

Pa so recimo kraji in kulture, kjer rdeče, rumeno, modro super funkcionira v kuhinji - recimo v Mehiki.  Ampak tradicionalna  barvasta kuhinja na mehiški haciendi je en sentiment, nekaj rdeče-aluminjastega tlačiti v vrstno hišo, je pa drug sentiment. In je treba premislit, v katerem sentimentu je uporabnik. Pa na tem, koliko velik je prostor. 

Opremljanje doma je zahtevno delo. Mnogo težje kot kupovanje oblačil (vem, kako se ljudje na tem področju lovijo). Pa kiksi so dražji. In ga ni hujšega, kot tisti občutek, ko monitrajo nekaj in se vidi, da nakup ni bil posrečen.

 Če je pa primer, ko dva interierista na teve šovu naredita barvasto kuhinjo - hja, onadva sta delala z materialom, ki so ga plačali sponzorji, stanovalci so pa itak pustili vse štiri od sebe, ker za ceno, da si malo na televiziji, se prenese marsikaj. Magari živeti v red kitchen, ker je to zanesljivo boljše od dizastra, v katerem so živeli prej.

 

Tule je link, na katerem je nekaj dobrih rešitev. Če nič drugega, niso tako obupno alpenšvabske (ta virus resno načenja estetske kriterije podalpske dežele). http://www.home-designing.com/category/kitche

 

 

Vendelina jr.

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

27. feb 2013 10:21

Jaz imam kuhinjo v lesu kombinacija rjave in vanilije. Nekako se lepo sovpada, glede na to, da je mansarda in strešno okno v kuhinji. Ker pa se dnevna soba nadaljuje v istem prostoru sva kupila svetlo sedežno v usnju( smetanasta) in vsakokrat bentim koliko dela je s čiščenjem. Zdaj je stara 6 let in se že pozna zob časa. Jo pa čistim z milom za nego usnja in mastjo. Naslednjič svetla ne bo več. Rajši kupim svetlo kuhinjo in temnejšo sedežno.

Sem pa vesela, da sva se odločila za nevtralne barve saj do izraza pridejo ostali dodatki in lahko veliko kombiniram.

 

Moja svakinja je imela rdečo kuhinjo. Potem so bile vse stvari bodisi bele ali rdeče. V začetku zanimivo toda čez čas se je naješ, ker je težko kombinirat.

Čisto nekaj drugega je v salonu gledat. Torej iz mojih izkušenj svetlo kuhinjo in temnejšo sedežno. Svetle sedežne so sicer lepe, toda z nego je veliko dela in še pazit je treba na svinčnike, pijačo, časopise. Ali pa napise na kakšnih hlačah, ki se kar preslikajo. Tudi temne kavbojke puščajo barvo. 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

27. feb 2013 11:04

Hihi gigi, jaz sem pa ravno danes rekla Ja kaj pa ta hiša dela v delo in dom? Navajena sem boljših začetnih čankov :S 

Na tej strani: http://www.apartmenttherapy.com/categories/kitchen

 

imaš ogroooomno idej, nasvetov, rešitev za različne kuhinje in prostore.

Npr tudi idejo, da lahko kupiš korpuse od ikeje in fronte daš narediti mizarju..



Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 27. 2013 11:04

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

27. feb 2013 14:14

Trixi je napisal/a:

Jaz imam kuhinjo v lesu kombinacija rjave in vanilije. Nekako se lepo sovpada, glede na to, da je mansarda in strešno okno v kuhinji. Ker pa se dnevna soba nadaljuje v istem prostoru sva kupila svetlo sedežno v usnju( smetanasta) in vsakokrat bentim koliko dela je s čiščenjem. Zdaj je stara 6 let in se že pozna zob časa. Jo pa čistim z milom za nego usnja in mastjo. Naslednjič svetla ne bo več. Rajši kupim svetlo kuhinjo in temnejšo sedežno.

 
Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Zanimivo, Trixi. Jaz imam skoraj belo sedežno že 15 let, pa ne morem nikakor najti nobene napake na njej. Kljub množici hišnih ljubljenčkov. Rada bi imela novo (nov dizajn), seveda spet belo, pa čakam, da bi se vsaj malo uničila. Čistim jo s šamponom za lase in mlekom za telo. Že ves čas (ne pogosto, priznam).

pirnica

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

28. feb 2013 10:48

Jaz sem za svetle barve in svetle prostore. Moja tašča ima čudovito belo kuhinjo v rustika stilu. Doma je velika kmetija in se bela čisto super obnese. Čistiti jo je zelo enostavno madežev od prstov se ne vidi ) kot se na črni, ki jo imamo na vikendu). Mene je prepričala in ko si bom enkrat (upam da) opremljala svojo, bom zagotovi izbrala nekaj v beli barvi s kombinacijo v barvi naravnega lesa.

Lopatka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti