Podražitve...

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

4. sep 2012 14:34

Glede cen se ni kaj dosti za sekirat. Ker če ni, tudi vojska ne vzame. Počasi se lahko začnemo bat lakote. Več ali manj je jasno, da naš denar ni kaj dosti vreden in samo vprašanje časa je, do kdaj nas bo svet pripravljen hranit na kredo.

Svet modrecev je dobra ideja. Problem je kje modrece dobit in kako jih izbrat. Dejansko naj bi bil to parlament. Vendar v modrost našega verjetno nihče več ne verjame. Drugi kandidati, ki se stalno ponujajo, so ekonomisti. Vendar imajo en velik problem, ki se ga nočejo zavedat. Osnovna naloga ekonomistov je namreč obračanje in plemenitenje kapitala. Naši svoje osnovne naloge niso opravili. Še vedno pa bi modrovali in fantazirajo, kako še nekaj prodat, kako nekje nov kapital dobit in naprej zapravljat. Trenutno žal ni nikogar dovolj glasnega, da bi ga slišali in bi jim preprosto povedal: Tišina! Sedite! Vsi imate cvek in mame naj pridejo v šolo!

Kakšne napredne tehnologije in visoke dodane vrednosti neki. Rešitev ponuja čisto navadna zdrava kmečka pamet. Torej delat vse kar znamo in lahko prodamo. Tu pa res naletimo na problem, da se pri nas nič ne izplača. Predvsem zato, ker imamo skoraj popolno nesposobnost korektnega sodelovanja. Smisel obstoja smo žal našli v medsebojni nestrpnosti in špetiru. Tako je že v osnovi vse domače manj vredno, nezaželjeno pri trgovcih in če se uvaža s predplačili, domači dobavitelj čaka vsaj tri mesece. Namesto, da bi bil kot domačin v prednosti, imaš nekajkrat slabše pogoje. Torej popolna odsotnost zavedanja, da jaz ne bom prodal, če ne bom pomagal tebi zaslužit in pri uradnikih, da je njihova plača direktno odvisna od moje prodaje. Dejansko upam, da se bo ta kriza še poglobila in nas končno streznila.

Da izkoristim priliko, ker nam nikakor ne uspe sestavit konkurenčno ekipo: Tu v mojem krogu imamo vsaj idejno obdelan res obsežen nabor raznih rešitev, od katerih je sigurno nekaj širše zanimivih. Vsi solo poskusi doma so se pokazali za iluzorne in samomorilske. Torej, če to slučajno bere kak ekonomist brez dela, ki je dovolj samozavesten za svet in mu izobraževanje ni dokončno amputiralo zdravo kmečko pamet ... Pozor, zanj imamo težko delo in ne lahko službo!

LP

Sergej

lucys  

član od: 29.10.2009

sporočila: 111

4. sep 2012 15:38

Seveda kmet ne more konkurirati na trgu s svojimi izdelki, ko pa trgovci poberejo še večji dobiček, kot so pa kmetu plačali...potem je pa slovensko predrago! A se kdo vpraša zakaj? Sej ne veste koliko kmet dobi za celo kravo, če jo proda za meso...koliko pa trgovec? Samo trgovina draži, pa mesarji- kmet pa dobi isto plačilo ali pa še manj. Kam to pelje? Za liter mleka cena pri kmetu na domu 50 centov, če proda v mlekarno pa 30 ali manj centov za liter mleka, trgovinske cene pa poznate! 

lucys

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

4. sep 2012 15:54

...je pa tudi res, da bi lahko kmetje kdaj pa kdaj tudi stopili skupaj in kaj konkretnega naredili, namesto da modrujejo o tem, kako spraviti s sveta sosedovo kravo. Na Nizozemskem imajo skupnosti kmetov v lasti marsikaj  od trgovskih verig in predelovalne industrije, ki na leto obrača stotine milijonov evrov, naprej. Saj vem, saj vem, nismo Nizozemska, ampak  kmetje prevzemajo Ljubljanske mlekarne - zakaj šele zdaj? Pa kaj je že bilo narobe z zadrugami, da jih je bilo treba vse po vrsti in vse povprek razhajkati? Bi lahko še kaj našteli. Pa očitno se nekomu v Evropi mleko še vseeno izplača pridelovati, saj ga ne uvažamo iz Kitajske. 

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

4. sep 2012 15:59

Hja... tudi sama se vedno, kadar v Angliji kupim kilo tam proizvedenega sladkorja, vprašam, kaj je bilo narobe s tovarno sladkorja v Ormožu, da jo je bilo treba zapreti. In podobne stvari. Kakšen članek, kot je tale, nekoliko razjasni stvari... lp, proxima

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. sep 2012 18:32

S Tovarno sladkorja Ormož ni bilo nič narobe. Že v času Jugoslavije so si mnogi prizadevali, da bi jo zaprli, češ saj ima Jugoslavija sladkorja dovolj. Kar ni uspelo v Jugi, je uspelo Bruslju.

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. sep 2012 18:48

Mislim da, preden bi lahko imeli svet modrih, bi morali, za začetek preprosto ugotoviti, da vendarle imamo ljudi, ki so avtoritete z znanjem.

Se mi zdi, da je pri nas osnovni problem, da se zadnjih petnajst let po sistemu organiziranega kaosa   spodsekavajo vsi elementi avtoritete. Ko ljudje po neki čudni logiki mislijo, da lahko vsak vse reče in da za to posledice ni potrebno prevzeti odgovornost Zaćenši od doma, ko otrok sliši od staršev, da je učiteljica butasta (kako se potem juniorja nauči spoštovanja?). Potem se ta trend nadaljuje v službi, ko vsi drug drugega šimfajo. Potem se to nadaljuje preko medijev, ki nas bombardirajo z vsak dan na novo odkritimi aferami in katastrofi in ko novinarji jahajo na lažnem valu slave in zaradi tega mislijo, da znajo vse in da lahko vsem berejo levite. In potem tudi slehernik misli, da lahko vsakemu bere levite.

Ljudje moji, v takem vzdušju se bo nazarensko težko javil kdorkoli, ki ima avtoriteto znanja. Ker med tehtanjem ali naj se oglasi in tvega, da ga bo plebs nadrl in ali naj bo raje tiho, ponavadi izbere to drugo varianto.  Zato bi bil že velik korak naprej, če bi, za začetek, dali tistim, za katere vemo (in vsak jih ima v svoji okolici kar nekaj), da nekaj znajo, možnost, da svoje znanje realizirajo. To bi bil že giant step za našo skupnost.

Vendelina jr.

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

4. sep 2012 18:51

:))) good luck, Mr. Gorsky :))))))) (btw, vendy: glede sveta modrih si itak ena mojih prvih kandidatk! :)) lp, proxima

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

4. sep 2012 19:03

Ja, nekako takole: iz Sveta pravic najprej stopiti v Svet dolžnosti in pravic. Potem sledi naslednji korak.

(če komu ni jasno, naj prebere v Žurnalu, sobota, 25. 8. 2012 intervju z Markom Juhantom: Dopovejte otrokom, da je učitelj avtooriteta.) Članek, ki je prišel v mnoge slovenske domove.

rimljanka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. sep 2012 19:04

Gracias, proxy. Če sva prepričali kul.slo, potem lahko tudi svet.

Vendelina jr.

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

4. sep 2012 19:10

Muito obrigada, Vendy :)) lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti